FOLLOW US: facebook twitter

Μετά το click away έρχεται το click inside – Πώς θα λειτουργεί

Ημερομηνία: 01-01-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126904″ img_size=”full”][vc_column_text]Μετά το click away έρχεται το click inside, δηλαδή η «άδεια» στον καταναλωτή να μπαίνει στο κατάστημα, αλλά με ραντεβού. Αυτό είναι το το νέο μοντέλο λειτουργίας του λιανεμπορίου που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο  σχεδιασμός αυτός  θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παραλαμβάνει από το ταμείο τα προϊόντα που έχει παραγγείλει είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά.

Αγορές με ραντεβού στον εσωτερικό χώρο των καταστημάτων είναι το επόμενο μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου. Το νέο μοντέλο με τον κωδικό «click inside», πάντως, ακόμη και αν αποφασισθεί, δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί αμέσως μετά τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθούν εκ νέου τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στο λιανεμπόριο.

Τι είναι όμως το click inside; Σε αντίθεση με το click away, όπου ο πελάτης πρέπει να έχει προπαραγγείλει το προϊόν είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος και το παραλαμβάνει στον εξωτερικό χώρο του φυσικού καταστήματος ύστερα από ραντεβού, το click inside θα λειτουργεί ως εξής: Ο καταναλωτής μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού καταστήματος ή εφαρμογής που μπορεί να διαθέτει μια εμπορική επιχείρηση θα κλείνει ραντεβού για να επισκεφθεί το φυσικό κατάστημα συγκεκριμένη ημέρα και ώρα και να κάνει τις αγορές του εκεί. Δεδομένου ότι και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονται μέσα στο κατάστημα, η κυβέρνηση με το νέο μοντέλο επιθυμεί να δώσει λύση σε δύο βασικά προβλήματα: πρώτον, να αποφευχθούν ουρές απέξω, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να παρατηρηθεί εάν επαναλειτουργήσουν τα φυσικά καταστήματα με τους αυστηρούς όρους για τον μέγιστο αριθμό ατόμων τα οποία επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα, και δεύτερον, να λειτουργήσουν περισσότεροι κλάδοι, όπως αυτός της ένδυσης και της υπόδησης, αλλά και των επίπλων, που έχουν πληγεί περισσότερο από το γεγονός ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να δοκιμάσει ή να δει από κοντά το προϊόν που θέλει να αγοράσει. Αλλη μια κατηγορία προϊόντων της οποίας οι πωλήσεις έχουν μειωθεί λόγω μη λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων είναι επίσης αυτή των λεγόμενων «λευκών συσκευών» (κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία).

Σύμφωνα, πάντως, με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν έστω και με αυτόν τον τρόπο τα φυσικά καταστήματα στις 7 Ιανουαρίου είναι σχεδόν απίθανο και, όπως φαίνεται, η πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, θα γίνει με μοναδικά εργαλεία το ηλεκτρονικό εμπόριο και το μοντέλο «click away».

«Μαύρα» μαντάτα από την αγορά 

Άκρως δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς σχετικά την πορεία των επιχειρήσεων το 2021.

Ήδη, όπως κατέγραψε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία OPINION POLL, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατέγραψε πολύ σοβαρές ζημιές τη φετινή χρονιά, με το μέλλον για πολλές από αυτές να φαντάζει εξαιρετικά «θολό».

Είναι σαφές ότι με μια οικονομία, η οποία το 2020 είχε δυο lockdown, δηλαδή κλειστές επιχειρήσεις, με τον τζίρο που σε κάποιους κλάδους δεν ξεπέρασε -στην καλύτερη περίπτωση- το 50%, με την εστίαση που έχασε -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- το 79% του τζίρου του 2019, υπάρχουν τεράστια προβλήματα.  Με τα σημερινά δεδομένα πάνω από 150.οοο είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να ανοίξουν, αφου το 42% στο χώρο της εστίασης δηλώνει πως δεν θα ξανανοίξει, όπως και το 35% στο λιανεμπόριο αλλά και το 22% στις υπηρεσίες.

Αυτό καταδεικνύει μια αβεβαιότητα του κόσμου και ταυτόχρονα μια πολύ κακή ψυχολογία. Δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο. Αν δεν ανοίξει η αγορά σύντομα, θα υπάρξει μια βροχή υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις. Όταν λοιπόν κληθούν οι επιχειρήσεις να τις καλύψουν τον Μάρτιο-Απρίλιο, θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα οδηγηθούν μοιραία στο κλείσιμο το αργότερο μέχρι το Μάιο. Ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό, κάποιες από αυτές πάλι δεν θα έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να ανοίξουν. Οπότε είτε η κυβέρνηση θα δώσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και θα προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα του 50% των οφειλών, είτε οδηγούμαστε μοιραία σε μείωση της μεσαίας τάξης ακόμη και σε ποσοστό 50%.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot