FOLLOW US: facebook twitter

Η πανδημία οι πολίτες και το τρίτο κύμα

Ημερομηνία: 01-01-2021 | Συντάκτης:

Mπορεί η κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και να πιέζουν σε κάθε ευκαιρία για απεγκλωβισμό ειδικά για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι βλέπουν σιγά-σιγά τα προειδοποιητικά   καμπανάκια να γίνονται «καμπάνες» ενόψει της νέας χρονιάς

Η αναφορά του πρωθυπουργού για την αποφυγή ενός τρίτου κύματος –που οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν έρθει, θα είναι το χειρότερο-μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι τελευταίες  ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ όπου τα νέα κρούσματα εμφανίζονταν  να έχουν περιοριστεί κάτω από τα πεντακόσια δημιούργησε ένα συλλογικό εφησυχασμό που παρά τις παραινέσεις των ειδικών για κοινωνική αποστασιοποίηση, ελάχιστα τηρήθηκε στα γιορτινά τραπέζια και στις βόλτες σε στολισμένες πλατείες. Η χθεσινή «έκρηξη» των νέων κρουσμάτων και η επιστροφή σε αριθμούς άνω των χιλίων κρουσμάτων θορύβησε την κυβέρνηση και τους ειδικούς.  Μια πρώτη εξήγηση ήταν ότι η χθεσινή έκθεση κατέγραψε καλύτερα την πραγματικότητα καθώς αυξήθηκαν σημαντικά τα τεστ μετά από ένα χρονικό διάστημα που λόγω γιορτών είχαν περιοριστεί.

Μοναδικό ενθαρρυντικό γεγονός είναι η σαφής μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία  τις τελευταίες ημέρες ωστόσο ακόμη και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων παραδέχεται στις συζητήσεις με τους δημοσιογράφους ότι ο αριθμός των 458 διασωληνωμένων είναι πολύ υψηλός και σαφώς εκτός των αρχικών προβλέψεων ενώ και η θνητότητα παραμένει σταθερά υψηλή. Είναι ξεκάθαρο ότι οι προσδοκίες και τα δεδομένα  που είχαν καλλιεργηθεί με την έναρξη της δεύτερης καραντίνας δεν μπορούν να επαληθευτούν  αφενός λόγω  του απρόβλεπτου της πανδημίας και αφετέρου λόγω της ισχυρής πίεσης που εξακολουθούν να  δέχονται οι ΜΕΘ.

Αν η κατάσταση επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες θεωρείται αυτονόητο ότι θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα και στο πρόγραμμα εμβολιασμού τόσο για τις  ευπαθείς ομάδες όσο και τον γενικό πληθυσμό.

Την ίδια ώρα σήματα κινδύνου δίνουν μια σειρά από περιοχές όπου το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα προκαλώντας έντονο προβληματισμό καθώς οι περιοχές αυτές προσθέτουν καθημερινά νέες μολύνσεις χωρίς να φαίνεται άμεσα το τέλος της περιπέτειας για τους κατοίκους.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά τα προβλήματα, η «διεύρυνση» όσων εμβολιάστηκαν στην κυβέρνηση από 50 σε 129 μέσα σε ένα μάλλον πανηγυρικό κλίμα προκάλεσε αφενός την σκληρή αντίδραση της αντιπολίτευσης αφετέρου δόθηκε λάθος μήνυμα προς την κοινωνία ότι η πανδημία τελειώνει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος