FOLLOW US: facebook twitter

Η μεταδοτικότητα… της θετικής διάθεσης!

Ημερομηνία: 04-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110906″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει η Ειρήνη Μεσσήνη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια*

Σε μια εποχή που η έννοια της μεταδοτικότητας έχει ταυτιστεί με μια αρνητική διαδικασία, θα ήταν πολύ σημαντικό να επισημάνουμε μια πιο θετική της διάσταση. Ο λόγος για τη διαδικασία μετάδοσης της θετικής διάθεσης, η οποία αν και θεωρείται ένα πολύπλοκο σύστημα αλληλεπιδράσεων στην πραγματικότητα, αποτελεί μια απλή διαδικασία για κάθε «χαρούμενο» εγκέφαλο.

Πόσο εύκολο είναι όμως να παραμείνει ένας εγκέφαλος χαρούμενος σε καιρούς κρίσεων;

Οι έρευνες δείχνουν πως οι χαρούμενοι εγκέφαλοι είναι προγραμματισμένοι να παράγουν χαμόγελα, τα χαμόγελα οδηγούν στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν στη σωματική και συναισθηματική βίωση της χαράς και της ευεξίας. Ένα απλό χαμόγελο ακόμα και τυπικό το οποίο δημιουργείτε από σύσπαση των μυών του προσώπου, μπορεί να «ξεγελάσει» τον εγκέφαλο, ο οποίος δίνει την εντολή για την ενεργοποίηση ενδορφινών.

Οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας όπως ονομάζονται θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο για την κακή διάθεση και ισχυρότατο αναλγητικό εναντίον κάθε πόνου. Ηρεμούν τον οργανισμό, δημιουργούν συναίσθημα χαράς και ευχαρίστησης. Όταν πάλι γελάμε με την ψυχή μας στο σώμα μας πραγματοποιείται ένας καταιγισμός βιοχημικών αλλαγών. Ένα πλήθος νευροδιαβιβαστών απελευθερώνονται προκαλώντας αίσθημα χαλάρωσης, καλής διάθεσης και ευεξίας.

Πώς όμως μπορούμε να γελάμε περισσότερο;

Ο καλύτερος τρόπος να γελάμε και να χαμογελάμε είναι να είμαστε κοντά σε ανθρώπους που γελάνε και αυτοί. Την εξήγηση στη μεταδοτικότητα της χαράς δίνει η βιολογία μέσα από την ύπαρξη τη και λειτουργία των καθρεπτικών νευρώνων. Αυτοί οι νευρώνες που εξυπηρετούν τη μάθηση εξηγούν γιατί είναι δύσκολο να μην χαμογελάσουμε σε ένα άνθρωπο που μας χαμογελάει. Η εικόνα ενός ατόμου που χαμογελά απέναντί μας οδηγεί και εμάς στη μίμηση και την αντιγραφή της συμπεριφοράς στην οποία είμαστε «εκτεθειμένοι».

Οι μύες συσπώνται ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες και το σώμα μας νοιώθει τη βίωση της χαράς. Αυτό προκαλεί νέα χαμόγελα, μια επανάληψη που σταδιακά οδηγεί στο θετικό προγραμματισμό του εγκεφάλου. Συνολικά η συναναστροφή με θετικούς και αισιόδοξους ανθρώπους αυξάνει την παραγωγικότητα, ενισχύει την ευεξία και την αυτοπεποίθηση, αποτρέπει τις εντάσεις και βελτιώνει την σωματική και ψυχική υγεία.

Γιατί δε βρίσκω θετικούς ανθρώπους;

Αν δε βρίσκουμε θετικούς ανθρώπους, τότε μάλλον δεν είμαστε ούτε εμείς ουσιαστικά θετικοί. Οι θετικοί άνθρωποι κάνουν πρώτοι μια θετική αρχή με ένα χαμόγελο και τότε είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αντισταθεί. Η μετάδοση της θετικής διάθεσης ξεκινά από μέσα μας και από την δική μας θέληση να κινητοποιήσουμε το εργοστάσιο παραγωγής χαράς και ευεξίας που βρίσκεται πάντα μέσα στο μυαλό μας.

*Η Ειρήνη Μεσσήνη είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Ρήγα Φεραίου 111 / Πύργος

Αγίου Δημητρίου 44 / Αθήνα

Τηλ: 6946442653

Emailirinimessini@gmail.com

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia