FOLLOW US: facebook twitter

Μέσω… Τριανταφυλλιάς η λύση για το Ποτόκι

Ημερομηνία: 14-01-2022 | Συντάκτης:

-Οι τρεις λύσεις που προτείνει η μελέτη και η προτίμηση του δήμου Πύργου
-Έκτακτη σύγκληση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ ζητά ο Τ. Αντωνακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η επέκταση του ΧΥΤΥ είναι μονόδρομος


Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων φαίνεται ότι πλησιάζει σχετικά με τη λύση που θα εφαρμοστεί για τα δέματα απορριμμάτων στο Ποτόκι του δήμου Πύργου, καθώς η δημοτική αρχή έχει παραλάβει τη σχετική μελέτη μαζί με τρεις προτεινόμενες λύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η πρώτη λύση είναι η επιτόπια διαχείριση των δεμάτων (είτε ενταφιασμός είτε εξαέρωση με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας), η δεύτερη λύση είναι η μεταφορά τους σε άλλο ΧΥΤΑ και η τρίτη λύση η σταδιακή μεταφορά τους στην Τριανταφυλλιά, αφού προηγηθεί διαλογή και επεξεργασία από τη μονάδα που πλέον λειτουργεί εκεί.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, η πρώτη λύση έχει απορριφθεί, ενώ η τρίτη λύση δείχνει εφικτή και πιο ρεαλιστική λόγω της φύσης των απορριμμάτων στα δέματα.

«Ξεκαθαρίζω ότι ως δήμος Πύργου δεν δεχόμαστε επιτόπια διαχείριση. Δεν το θέλουμε και δεν το θέλει ούτε η τοπική κοινωνία και εμείς σεβόμαστε απόλυτα αυτό που θέλει ο λαός. Εμείς θέλουμε να απομακρυνθούν από εκεί το ταχύτερο δυνατόν. Η ενημέρωση που έχω, είναι πως οι “μπάλες” έχουν μέσα ανακυκλώσιμο υλικό σε μεγάλο βαθμό και όχι σάπιο μάγμα, όπως ακούγαμε ως τώρα. Για αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι η σταδιακή μεταφορά τους –σε ένα βάθος δύο ετών- στην Τριανταφυλλιά και η επεξεργασία τους από το εργοστάσιο απορριμμάτων με τη διαλογή του ανακυκλώσιμου υλικού, ώστε να μειωθεί το προς ταφή υπόλειμμα, είναι μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί και την οποία μπορεί να υιοθετήσει και ο δήμος Ήλιδας, που έχει κι αυτός παρόμοιο πρόβλημα στα Κονιδέικα», ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος προσθέτοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί ο δήμος να επωμιστεί ένα τέτοιο κόστος, το οποίο υπολογίζουμε ότι φτάνει τα πέντε εκατ. ευρώ. Υπάρχει και η λύση της μεταφοράς σε άλλο ΧΥΤΑ, αλλά η απόσταση εκτοξεύει το κόστος σε απαγορευτικά επίπεδα, δεν μπορούμε να τα πάμε 200 χλμ μακριά», σημείωσε.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Πύργου τόνισε ότι θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Ηλείας για να ενημερωθεί σχετικά με την επικείμενη μεταφορά απορριμμάτων από άλλους δήμους στην Τριανταφυλλιά, προσθέτοντας ότι η επέκταση του ΧΥΤΥ είναι αναγκαιότητα για τον νομό.

«Ζητάω την έκτακτη συνεδρίαση για την επόμενη εβδομάδα, για να ενημερωθούμε αναλυτικά σχετικά με τα απορρίμματα που θα μεταφερθούν από άλλους δήμους στον ΧΥΤΥ. Ακούγονται και λέγονται διάφορα. Μην ξεχνάμε ότι ο Πύργος είναι ο μεγαλύτερος πελάτης στο εργοστάσιο απορριμμάτων. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει και η επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς για να αποτραπεί ο εφιάλτης της προηγούμενης δεκαετίας», επισήμανε ο κ. Αντωνακόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος