Μελέτη για τα νερά του φράγματος Πηνειού
-Τριμερή προγραμματική σύμβαση με το Παν/μιο Πατρών και την Περιφέρεια υπέγραψε ο δήμος Ήλιδας για τη βελτίωση της λειτουργίας του διυλιστηρίου
-Θα γίνει έρευνα και καταγραφή των υδάτων στον ταμιευτήρα
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η ποιότητα του νερού στο Φράγμα Πηνειού είναι το κύριο αντικείμενο της μελέτης που θα εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε ο δήμος Ήλιδας, προκειμένου να θωρακίσει τη λειτουργία του σε βάθος χρόνου. Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ορίστηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παύλος Αβραμίδης με γνωστικό αντικείμενο την Ιζηματολογία, ο οποίος αναλαμβάνει τη γενική ευθύνη για την υποβολή όλων των εγγράφων εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθώς και τη γενικότερη σύνδεση και επικοινωνία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.
Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, δεδομένου ότι το νερό της λίμνης χρησιμοποιείται για άρδευση και ύδρευση, είναι αναγκαία η επιστημονική έρευνα που θα ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά της ποιότητας του ύδατος του ταμιευτήρα, προστατεύοντας πρωτίστως την υγεία των πολιτών.
«Η έρευνα θα παράσχει επιστημονικά στοιχεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τον Δήμο Ήλιδας για την σύνταξη του Σχεδίου Ασφαλείας Πόσιμου Νερού, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών. Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει στην λειτουργία του διυλιστηρίου του φράγματος Πηνειού, που βρίσκεται στην περιοχή, για την ύδρευση των Δήμων της βόρειας Ηλείας (Δήμοι Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας – Κυλλήνης) πληθυσμού περίπου 74.000 κατοίκων», επισήμανε και επικαλέστηκε τη μελέτη για τη Δυτική Ελλάδα, που εκπονήθηκε στα πλαίσια κατάρτισης του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία προβλέπει ότι το κλίμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και πιο ξηρό, με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων.
«Επίσης θα υπάρξει αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ξηρασία, πλημμύρες και καύσωνες, καθώς και άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία:(α) η κατανόηση και η καταγραφή των ιζηματολογικών και φυσικών διεργασιών που επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων στον ταμιευτήρα της λίμνης του φράγματος (β) να προσδιοριστεί ο ρυθμός συσσώρευσης ιζημάτων και ο ρυθμός ιζηματογένεσης κατά το συνολικό χρόνο λειτουργίας του φράγματος (γ) να καταγραφούν οι μεταβολές του πυθμένα του ταμιευτήρα και η μείωση της χωρητικότητάς του και (δ) να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της προέλευσης των αυξημένων ποσοτήτων σιδήρου και μαγγανίου στον ταμιευτήρα του φράγματος Πηνειού Π.Ε. Ηλείας και να προταθούν τρόποι αντιμετώπισης», σημείωσε.
Στα 124.000 ευρώ ο προϋπολογισμός
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, θα διοργανωθούν επιστημονικές ημερίδες για την παρουσίαση και τη διάχυση των αποτελεσμάτων, ενώ θα γίνουν και επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά.
Η συνολική διάρκεια για την υλοποίηση του έργου είναι δέκα οκτώ μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της παρούσης.Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 124.000,00€ (συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών εξόδων και του ΦΠΑ) και θα χρηματοδοτηθεί από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2022.
Όπως αναφέρει το κείμενο της σύμβασης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν διαθέτει το απαραίτητο τεχνικό- επιστημονικό προσωπικό με ειδική τεχνογνωσία, εμπειρία για την υλοποίηση του υπόψη ερευνητικού έργου ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, την εμπειρία και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για τη διενέργεια του ερευνητικού προγράμματος.
Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ήλιδας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την έγκριση της σύναψης της προγραμματικής σύμβασης, καθώς η παράταξε της μείζονος μειοψηφίας υπερψήφισε το έργο αλλά καταψήφισε τον προϋπολογισμό.