FOLLOW US: facebook twitter

Μελέτη για την ανάδειξη των μονοπατιών της ορεινής Ολυμπίας από το δασαρχείο Πύργου

Ημερομηνία: 14-08-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117934″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Στόχος η ενίσχυση του φυσιολατρικού τουρισμού και του εισοδήματος του δασόβιου πληθυσμού

Μελέτη για την ανάδειξη των μονοπατιών του ορεινού όγκου της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού σε μια περιοχή στην οποία υπάρχουν οι καταρράκτες της Νεμούτας, το δάσος της Φολόης και άλλα φυσικά αξιοθέατα.

Η μελέτη αφορά δίκτυο μονοπατιών  περίπου 129 χιλιομέτρων, το οποίο εκτείνεται εντός του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και συγκροτεί ενιαία διαδρομή που καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχη. Ενδεικτικά, προβλέπει τη διαμόρφωση μονοπατιών κοντά στους ποταμούς Κλαδέο, Αλφειό, Λευκυανία, Ερύμανθο κλπ καθώς και σε φαράγγια. Όλα τα μονοπάτια που χρηοιμοποιούν επαρχιακό ή αγροτοδασικό δίκτυο, θα κινούνται παράλληλα με αυτούς στη βάση του πρανούς του δρόμου ή σε απόσταση 5-10-μέτρων από το έρεισμα του σρόμου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μονοπάτια διατρέχουν σχεδόν στο σύνολό τους τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και συγκροτούν μια ενιαία διαδρομή. Ιδιαίτερα τα μονοπάτια Κλαδέου, Αλφείου και Νέα Κάμενα-Παναγίτσα, μπορούν να σταθούν ως μία διαδρομή με αφετηρία την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και τερματισμό στο ξωκλήσι της Παναγίτσας. Τα υπόλοιπα μονοπάτια, εκτός από το μονοπάτι Εκκλησία Αναστάσεως του Σωτήρα-Λάσδικα, συνθέτουν ενιαίο δίκτυο διαδρομών με αφετηρία το γήπεδο της Νεμούτας και εκτείνονται νότια-νοτιοδυτικά προς Λακκώματος-Αλογοθέτη, ανατολικά προς Ερύμανθο και βόρεια προς τη Φολόη και το Κούμανι.[/vc_column_text][vc_single_image image=”117932″ img_size=”full”][vc_column_text]Στόχος του έργου

Τα ορειβατικά-πεζοπορικά μονοπάτια εξυπηρετούν πρωτίστως τη δασική αναψυχή, προωθούν τον ορεινό τουρισμό και οικοτουρισμό, καθώς δημιουργούν την κατάλληλη υποδομή για την άσκηση δραστηριοτήτων, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η πρόσβαση περιπατητών σε ιδιαίτερα φυσικά περιβάλλοντα ή αξιοθέατα και γενικότερα ευνοούν τη γνωριμία και την επαφή του ανθρώπου με τη φύση.

Το έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη υφιστάμενων μονοπατιών, τα οποία σε μεγάλο εύρος χρήζουν καθαρισμών και τεχνικών αναβαθμίσεων, δημιουργώντας έναδίκτυο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ποιοτικές προδιαγραφές της νομοθεσίας. Το έργο μέσα από αυτή τη δράση θα αποτελέσει εφαλτήριο για την προσέγγιση θέσεων φυσικού κάλλους με παράλληλη ανάδειξη μνημείων και αξιοθεάτων σε διαδρομές συνολικού μήκους 129 χλμ.

Η επιλογή των μονοπατιών και των διαδρομών που συνθέτουν το έργο, από πλευράς ελκυστικότητας και εξυπηρέτησης βασίστηκε στην ανάδιεξη των σημείων ενδιαφέροντος αλλά και των αξιοθεάτων στα οποία το συνολικό έργο στοχεύει να δημιουργήσει πρόσβαση. Μετά τον καθορισμό των σημείων αυτώ, η επιλογή των διαδρομών στηρίχτηκε στην εύρεση υφιστάμενων μονοπατιών που ενώνουν τα επιθυμητά σημεία, μέσω τοπίων χαρακτηριστικής φυσικής ομορφιάς της περιοχής.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]«Πολύπλευρος ο στόχος μας»

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η μελέτη έχει εγκριθεί και ότι εχει βγει η πρόσκληση για να υποβληθεί πρόταση ένταξης για χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.

«Το έργο προβλέπει ένα δίκτυο μονοπατιών που θα ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία, θα συνεχίζει κατά μήκος του Αλφειού Ποταμού μέχρι να συναντήσει τον ποταμό Λευκυανία, από εκεί και πέρα ανεβαίνει στη Νεμούτα και μέσω του Ερυμάνθου θα φτάνει στο δάσος της Φολόης. Με ένα ακομα μονοπάτι θα φτάνε στη λαμπεία. Τα 129 χλμ είναι ένα άθροισμα επιμέρους μονοπατιών που θα έχει τη δυνατότητα κάποιος θα επισκεφθεί. Θα δημιουργηθούν επισης θέσεις θέασης, θα αναδείξουμε ιστορικές και αρχαιολογικές περιοχές τοποθετώντας σήμανση και διάφορα έργα υποδομής» ανέφερε ο κ. Λάττας και πρόσθεσε ότι η διαδικασία είναι σε προχωρημένο στάδιο.[/vc_column_text][vc_single_image image=”117933″ img_size=”full”][vc_column_text]Έχουμε στείλει το σχέδιο διακήρυξης της δημοπρασίας για έγκριση, με τα τεύχη δημοπράτησης και τους σχετικούς φακέλους, και είμαστε στο στάδιο της υποβολής της πρότασησς. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια και θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί από το δασαρχείο. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των μονοπατιών, υπαρχόντων και πιθανών καινούριων, του ορεινού όγκου της Αρχαίας Ολυμπίας, η βελτίωση της ασφάλειας και της προσβασιμότητας των επισκεπτών, διότι παρατηρούμε μεγάλη επισκεψιμότητα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους. Με αυτή τη δράση αναδεικνύουμε περιοχές όπως οι καταρράκτες της Νεμούτας και ο Ερύμανθος, συμβάλλουμε στην τουριστική ανάπτυξη και στη βελτίωση του εισοδήματος του δασόβιου και παραδασόβιου πληθυσμού», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia