FOLLOW US: facebook twitter

Γιορτή Σταφίδας: Κρέστενα 1978-2002: Πρότυπο λαϊκής συμμετοχής

Ημερομηνία: 14-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες δηλ. το τελευταίο Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο πριν το  15Αύγουστο, χιλιάδες λαού όδευαν προς την Κρεστενα , όπου σε έναν θαυμάσιο χώρο διοργανώνοντο οι εκδηλώσεις της γιορτής της σταφίδας. Μιας Αγροτο-Πολιτιστικής εκδήλωσης πρωτοποριακής στο είδος της , ταυτότητα της Κρεστενας , που θεωρήθηκε από πολλούς την εποχή εκείνη σαν κοινωνική επανάσταση και αποτελούσε το καύχημα των Κρεστεναίων όπου γης.

Ποιός  δεν θυμάται τις πολυήμερες προετοιμασίες από όλο το λαό της κρεστενας, τις διαφημιστικές εξορμήσεις της νεολαίας τα βράδυα, το στήσιμο των περιπτέρων, που τιμούσαν τον Αγρότη, που πρόβαλαν τα παραδοσιακά προιόντα της περιοχής, που έστελναν μηνύματα για την Ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών?.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη Σταφίδα, τα Σταφύλια και το Σταφιδόψωμο, που μοίραζαν οι κυρίες της Κρέστενας κατά την είσοδο των επισκεπτών στο χώρο της Γιορτής?.

Ποιός επισκέπτης δεν γεύτηκε το φημισμένο Κρεστενέικο Γιούλμπασι, ποιός δεν χόρεψε στο Λαικό Πανηγύρι της Γιορτής και ποιός δεν απόλαυσε τις συναυλίες από τους πιο εξέχοντες Έλληνες συνθέτες (Χατζηδάκης, Πλέσσιας, Μαρκόπουλος, Ανδριόπουλος, Χάλαρης κλπ) και τους τραγουδιστές Νταλάρας, Αλεξίου, Παπακωνσταντίνου, Μοσχολιού, Χαλκιάς, Γαργανουράκης, Λαβίνα,  Πουλόπουλος, Πασχάλης, Μητροπάνος, Αντύπας?.κλπ?.

Τέλος ποιος δεν θαύμασε τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Κρεστένων?.

Τώρα όλα αυτά είναι μια γλυκειά ανάμνηση.

Η γιορτή της σταφίδας και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Κρεστενων περιμένουν από τη νέα γενιά να τους  πάρουν στα χέρια τους.

Γιάννης Σταθόπουλος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος