FOLLOW US: facebook twitter

Μειώνει το ενεργειακό κόστος κατά 33% το Νοσοκομείο Πύργου

Ημερομηνία: 29-11-2023 | Συντάκτης:
Το στιγμιότυπο από την επίσκεψη της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου στο Νοσοκομείο Πύργου όπου και ενημερώθηκε εκτενώς για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

Ολοκληρώνεται η ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας του Γ.Ν. Ηλείας, της πρώτης στη Δυτική Ελλάδα

-Πρόσκαιρα προβλήματα με την θέρμανση μέχρι και την ολοκλήρωση των έργων

-Ακολουθούν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε ΝΜ Αμαλιάδας και ΚΕΦΙΑΠ

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Εξοικονόμηση αρκετών χιλιάδων ευρώ ανά έτος, θα πετύχει η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου του ΓΝ Ηλείας από τη νέα χρονιά καθώς τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που εκτελούνται βρίσκονται την περίοδο αυτή σε φάση ολοκλήρωσης και μάλιστα προγραμματίζονται ήδη εγκαίνια μέσα στον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1,5 εκ. ευρώ, το οποίο με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, κατάφερε να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Για το έργο αυτό είχε υποβληθεί ολοκληρωμένη πρόταση από το 2018, από τον τότε Διοικητή Κώστα Διαμαντόπουλο.

Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» και μέσα στο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Διοικητή του ΓΝ Ηλείας Σπύρο Πολίτη αναμένεται να παραδοθεί, προσφέροντας στη Νοσηλευτική Μονάδα εξοικονόμηση στο κόστος ενέργειας κατά 33%. «Το Νοσοκομείο Πύργου είναι το πρώτο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που ολοκληρώνει τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης τα οποία και έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από την Κτυπ σε απόλυτη συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της νοσηλευτικής μας μονάδας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περίπλοκο που περιλάμβανε μια σειρά αλλαγής στοιχείων, σωληνώσεων, καυστήρων, ψύξη- θέρμανση, αντλιών, φωτισμού, τοποθέτησης ηλιακών, φωτοβολταικών και πολλά άλλα που η ολοκλήρωση του θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας».

Μάλιστα ο κ. Πολίτης, παραδέχτηκε ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει παρουσιαστεί πρόβλημα στην θέρμανση του Νοσοκομείου, όχι γενικό αλλά σε μεμονωμένους χώρους και αυτό πρόσκαιρα, υποστηρίζοντας πως λειτουργεί το παράλληλο σύστημα θέρμανσης το οποίο όμως απαιτεί διαρκώς διορθώσεις από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και για το σκοπό αυτό έχει ενεργοποιηθεί όλο το προσωπικό. «Είμαστε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που παρουσιάζει η θέρμανση σε κάποιους θαλάμους που οφείλονται στις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που ολοκληρώνονται. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε…».

Οι παρεμβάσεις

Στο Νοσοκομείο Πύργου έχουν εκτελεστεί τον τελευταίο χρόνο μεγάλης έκτασης οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που ενισχύουν και αναβαθμίζουν ενεργειακά τη νοσηλευτική μονάδα και βελτιώνουν τις υποδομές. Μεταξύ των έργων που έχουν εκτελεστεί είναι η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων, συνολικής επιφάνειας 210τ.μ., εργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος εισροής ομβρίων σε συγκεκριμένα σημεία, επισκευής φθορών στο σκυρόδεμα, στεγανοποίησης σεισμικών αρμών στα δώματα, στεγανοποίησης απολήξεων στεγανωτικής μεμβράνης στα στηθαία δωμάτων κλπ. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων αφορούν: Εγκατάσταση κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος, με επιφάνεια επιλεκτικών συλλεκτών τουλάχιστον 400 τ.μ., Αντικατάσταση καυστήρων λεβητών και ατμογεννητριών, Ενεργειακή αναβάθμιση κλιματισμού, Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων φθορισμού με φωτιστικά σώματα LED, Κεντρικό σύστημα ελέγχου εγκαταστάσεων και σύστημα καταγραφής και επιτήρησης ενεργειακών καταναλώσεων, Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β συστήματος, ισχύος 19,80kwp κ.α..

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακολουθεί τους επόμενους μήνες και τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας αλλά και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος