FOLLOW US: facebook twitter

Φύτεψαν ένα σποράκι στον κήπο των Δικαιωμάτων των Παιδιών!

Ημερομηνία: 29-11-2023 | Συντάκτης:

Η εκπαιδεύτρια Μαίρη Χιόνη που συμμετείχε στην ημερίδα της Πρωινής δημοσιεύει σήμερα το γράμμα με τις προτάσεις που προέκυψαν από την ομάδα του βιωματικού σεμιναρίου το απόγευμα του Σαββάτου

Στο βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «”Εκπαιδευτικοί και γονείς: διαμορφώνουμε ασφαλείς χώρους για χαρούμενα παιδιά σε καιρούς κρίσης”,το οποίο υλοποιήθηκε μετά τις εισηγήσεις των ειδικών από την ειδική εκπαιδεύτρια κ. Μαίρη Χιόνη, στην ημερίδα της 25ης Νοεμβρίου 2023 για τα Δικαιώματα του παιδιού που διοργάνωσε η Πρωινή μαζί με την ΑΕΝΑΟΝ ΚοινΣΕπ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, γονείς, έφηβοι, παιδιά. Και όπως προαναγγείλαμε και στο χθεσινό κεντρικό μας ρεπορτάζ για την ημερίδα, η εκπαιδεύτρια επιφύλαξε μια έκπληξη στους συμμετέχοντες που είναι ένα γράμμα που δημοσιεύουμε σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Χιόνη, «στο βιωματικό σεμινάριο αξιοποιήθηκε η διεργασία ομάδας και ποικίλες ενεργητικές μέθοδοι αλληλεπίδρασης. Δημιουργήθηκε ένας ασφαλής χώρος για να μοιραστούν δύσκολα συναισθήματα, έγινε εργασία σε ολιγομελείς ομάδες και στο τέλος με τη συνεργασία όλων των ατόμων γράφτηκε ένα γράμμα με στόχο να δημοσιευτεί στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ. Το γράμμα περιέχει τις προτάσεις της ολομέλειας για το πώς μπορούν να αισθανθούν ασφαλή και χαρούμενα τα παιδιά σε δύσκολους καιρούς στους χώρους τους. Οι προτάσεις προέκυψαν από την εμπειρία των μελών των ομάδων μέσα από περιστατικά σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των εισηγήσεων της ημερίδας και είναι οι ακόλουθες:

  • Να υπάρχουν μόνιμοι κοινωνικοί λειτουργοί σε όλα τα σχολεία
  • Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας μέσα σε ένα κράτος που θέλει να εκσυγχρονιστεί
  • Να δημιουργηθούν δίκτυα σχολείων με στόχο την αλληλοβοήθεια
  • Δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης-μουσική κ.α.
  • Ο φόβος και η αδιαφορία σκοτώνουν τα παιδιά
  • Να υπάρχουν ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί  λειτουργοί, αστυνομία στα σχολεία κλπ που θα μιλούν στα παιδιά για όλα όσα μπορεί να ξέρουν ή τα βασανίζουν και να τα παρακολουθούν ώστε να καταλάβουν εάν το θλιμμένο βλέμμα ενός παιδιού είναι γιατί δεν έχει παπούτσια ή τρώει ξύλο από τα παπούτσια του ΠΑ-ΤΕΡΑ
  • Η γνώση είναι ασπίδα
  • Με αίσθημα ευθύνης σπάμε το τείχος της σιωπής και ενεργοποιούμε την αγάπη χωρίς να περιθωριοποιούμε

Η ομάδα φύτεψε ένα σποράκι στον κήπο των Δικαιωμάτων των Παιδιών ενεργοποιώντας το κάθε μέλος της τη φωνή του ως ενεργός πολίτης.

Η διεργασία έκλεισε με τη φράση της Ευαγγελίας, μαθήτριας της Τετάρτης Δημοτικού: Νιώθω χαρά γιατί όλα θα πάνε καλά!!!

Τι ευλογία! Τα άσχημα συναισθήματα δεν στάθηκαν ικανά να σκοτώσουν τη χαρά. Ας ξαναθυμηθούμε πώς μοιάζει η αθωότητα ενός παιδιού και ας αποτελέσει την πυξίδα μας: να πιστεύεις πως κάπου, κάποτε, μέσα ή έξω μας, κοντά ή μακριά, θα είμαστε όλες, όλοι και όλα χαρούμενα.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος