FOLLOW US: facebook twitter

«Μεγαλώνοντας χαρούμενα παιδιά: Προστασία σε καιρούς κρίσης»

Ημερομηνία: 25-11-2023 | Συντάκτης:

Ημερίδα της Πρωινής και της Αέναον ΚοινΣΕπ & Βιωματικό σεμινάριο στον Πύργο, στις 25/11/2023, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Καθημερινά όλοι μας “βομβαρδιζόμαστε” με εξαιρετικά ανησυχητικές ειδήσεις  για παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό, κακοποίηση, κάθε είδους παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές, ενεργοί πολίτες ώστε να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας σε καιρούς πολλαπλών και αλλεπάλληλων κρίσεων;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου για να τιμήσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1959, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου η «Πρωινή»  διοργανώνει ημερίδα με κορυφαίους επιστήμονες και θεσμικούς φορείς από το πεδίο υπεράσπισης των παιδιών, αλλά κι ένα πρωτότυπο εργαστήριο, όπου θα μοιραστούμε βιώματα, θα λύσουμε απορίες, θα συζητήσουμε ώστε να συν – δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας, υγείας κι ευημερίας όπου κάθε παιδί θα απολαμβάνει τη ζωή και τα δικαιώματά του, αλλά και θα αναπτύσσει απρόσκοπτα τα ταλέντα και την προσωπικότητά του.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε την Εισαγγελέα Επί Τιμή του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου, τον Ψυχίατρο και Διευθυντή της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργο Νικολαϊδη, και την Συνήγορο του Παιδιού και πρ. Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου. Την συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος, Ντίνα Δασκαλοπούλου.

Ακολουθεί βιωματικό εργαστήριο με την εκπαιδεύτρια και συγγραφέα Μαίρη Χιόνη. Θα αξιοποιηθούν ενεργητικές μέθοδοι  αλληλεπίδρασης όσων θα συμμετέχουν με στόχο τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και χαρούμενα στα πλαίσιά τους.

Η δράση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και είναι μια συνεργασία της “Πρωινής” και της ΑΕΝΑΟΝ ΚΟΙΝΣΕΠ.

INFO: Η ημερίδα και το εργαστήριο είναι με ελεύθερη είσοδο και θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25/11/2023 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Μανωλοπούλου 31, Πύργος). Οι ομιλίες ξεκινούν στις 18.30 και αμέσως μετά ακολουθεί το βιωματικό εργαστήριο.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

ΞΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΕΠΙ ΤΙΜΗ

Από τις πρώτες γυναίκες εισαγγελείς στη χώρα, η μακροβιότερη εισαγγελέας Ανηλίκων στην Αθήνα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δράσης της στη δημιουργία μιας φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης. Σπούδασε νομικά και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1978. Το 2012 προήχθη στη θέση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το  2016 ανέλαβε προϊσταμένη της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, θέση από την οποία αποχώρησε τρία χρόνια αργότερα.

ΘΕΩΝΗ ΚΟΥΦΟΝΙΚΟΛΑΚΟΥ –  ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Είναι δικηγόρος και η εμπειρία της συνδέεται με υποθέσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού, είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Νομική Αθηνών, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ – ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Από το 2005 είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Ο  τ. προέδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην φιλοσοφία της ψυχικής διαταραχής από το King’s College του Λονδίου και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Sheffield. Έχει εργασθεί σε κέντρα σωματικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κέντρα ημέρας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Εδώ και τρεις δεκαετίες είναι ρεπόρτερ με εξειδίκευση στα κοινωνικά θέματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία & Μ.Μ.Ε. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει μεταπτυχιακό στην Πολιτική και το Διαδίκτυο από το Ε.Κ.Π.Α. Μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., εργάζεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών».


ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Παράλληλα, στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, μετά το πέρας των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί ένα πρωτότυπο εργαστήριο, όπου θα μοιραστούμε βιώματα, θα λύσουμε απορίες, θα συζητήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας, υγείας κι ευημερίας όπου κάθε παιδί θα απολαμβάνει τη ζωή και τα δικαιώματά του, αλλά και θα αναπτύσσει απρόσκοπτα τα ταλέντα και την προσωπικότητά του.

Το βιωματικό εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Στην υλοποίησή του θα αξιοποιηθούν ενεργητικές μέθοδοι αλληλεπίδρασης όσων θα συμμετέχουν με στόχο τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και χαρούμενα στα πλαίσιά τους. Συντονισμός: Μαίρη Χιόνη

ΜΑΙΡΗ ΧΙΟΝΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Σύμβουλος Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, παιδαγωγός,  ειδική στη Διεργασία Ομάδας.  Ερευνήτρια, συντονίστρια σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα,  έχει σχεδιάσει, εφαρμόσει και αξιολογήσει εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, σεμινάρια  και βιωματικά εργαστήρια. Το επιμορφωτικό της έργο αφορά σε μαθήτριες/τές, σε εκπαιδευτικούς, Διευθύντριες/ντές σχολικών μονάδων και γονείς. Αποτέλεσε μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Όσοι επιθυμούν την συμμετοχή τους στο παραπάνω Βιωματικό Εργαστήριο (σημειώνεται ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν) καλούνται να υποβάλλουν αίτημα  συμμετοχής ηλεκτρονικά με email στην διεύθυνση [email protected] έως τις 23/11/2023. Επειδή αναμένεται να είναι μεγάλο το ενδιαφέρον, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όριο ατόμων συμμετοχής 50 άτομα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia