FOLLOW US: facebook twitter

Με το βλέμμα στην κάλπη

Ημερομηνία: 24-01-2023 | Συντάκτης:

Μητσοτάκης: Απολογισμός με υποσχέσεις για την επόμενη τετραετία και «κρυφτούλι» με την ημερομηνία των εκλογών

Με έναν απολογισμό κυβερνητικών πεπραγμένων στον τομέα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε ανεπίσημα την έναρξη της εκλογικής μάχης, που φαίνεται ότι θα διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης και σε κλίμα πόλωσης.
Ανοίγοντας χθες την αυλαία των θεματικών του συνεντεύξεων, ο πρωθυπουργός ενίσχυσε την εντύπωση ότι η ημερομηνία εκλογών έχει ήδη αποφασιστεί -την ώρα πάντως φαίνεται να έχει “κλειδώσει” η 9η Απριλίου για τις πρώτες κάλπες- και ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να διατηρήσει πρωτοβουλία κινήσεων, διαμορφώνοντας την ατζέντα της δημόσιας προεκλογικής συζήτησης και κομματικής αντιπαράθεσης. Πάντως, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για την ημερομηνία των εκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο επιτελείο της ΝΔ εκτιμούν ότι  “προνομιακό πεδίο” για την κυβέρνηση αποτελούν  τα θέματα της οικονομίας, από τα οποία επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική του καμπάνια ο κ. Μητσοτάκης, προετοιμάζοντας το έδαφος για κινήσεις εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας, που θα περιλαμβάνουν έναν νέο κύκλο μέτρων στήριξης και επιλεκτικών παροχών  προς κοινωνικές ομάδες και  ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Το επιχείρημα που προβάλλεται προς δικαιολόγηση αυτών των κινήσεων είναι ότι “η οικονομία πηγαίνει καλά, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ικανοποιητικοί, η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται, το χρέος μειώνεται, δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που αφήνει περιθώρια για παροχές”.
Σ΄ αυτά συμπυκνώθηκε ένα μεγάλο μέρος της απολογιστικής παρουσίασης των πεπραγμένων και των “επιτευγμάτων” της κυβέρνησης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.
 Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης και στα εργασιακά, ξεκινώντας από το φλέγον και επίκαιρο ζήτημα της μεγάλης ακρίβειας που πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
Η “γραμμή” έχει καθοριστεί από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και της ΝΔ: Στόχος του πρωθυπουργού ήταν
– Να αναδείξει το κυβερνητικό έργο της τετραετίας, να “εξηγήσει” που βρίσκεται η χώρα, να περιγράψει με σαφήνεια τι επέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω διαδοχικών κρίσεων και αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος.
Να προδιαγράψει τις επόμενες κινήσεις και τον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό για την επόμενη τετραετία, δίνοντας μια αισιόδοξη εικόνα με προοπτική για τους πολίτες, τους εργαζόμενους και την κοινωνία,
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι θα αξιοποιηθούν ό,τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν. Το βασικό του αφήγημα είναι ότι θα δίνονται συνεχώς παροχές επειδή υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, όχι με υπερφορολόγηση αλλά με αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, επομένως με την έγκριση των εταίρων μας. Το επιχείρημα του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι χάρη σ’ αυτόν δεν ασκείται πίεση από τις Βρυξέλλες για περιορισμό του χρέους και επιτρέπονται επεκτατικές πολιτικές γιατί η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της ΕΕ.

Εστίασε επίσης σε πιθανές μειώσεις έμμεσων φόρων την ερχόμενη τετραετία και τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα.
Όπως είπε, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κινούνται στο τρίπτυχο “ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις απασχόλησης, καλύτεροι μισθοί”. Επισήμανε ως ιδιαίτερα σημαντικό βήμα την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αυξήσεις των αμοιβών εργασίας που έρχονται ως αποτέλεσμα βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών και ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για την έκταση της φοροδιαφυγής και το μπαράζ απευθείας αναθέσεων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει δυναμική οικονομική ανάκαμψη που προκαλεί διεθνώς εντύπωση και δεν αναγνωρίζεται, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, μόνο από την αντιπολίτευση για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας.

Με τη διαπίστωση ότι «τα χειρότερα τα έχουμε δει» ο Κ. Μητσοτάκης θέτει ως στόχο της επόμενης τετραετίας την αύξηση των μισθών και, όπως όλα δείχνουν, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές θα κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να απομακρύνει το ενδιαφέρον των πολιτών από θέματα που αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Σταϊκούρας: Δημιουργείται χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις

Στο 5% θα κινηθεί ο πληθωρισμός στη χώρα το 2023 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική».

Κληθείς να σχολιάσει  δημοσιεύματα εφημερίδων περί νέας οικονομικής παροχής εν όψει Πάσχα, ο υπουργός επανέλαβε ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία.

Αναφορικά με την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπάρχουν «προτεραιότητες που συνεκτιμώνται αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παρθούν όλα μαζί».

Ο υπουργός εξήγησε ότι το 2022 η οικονομία πήγε καλύτερα και σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι για βοήθεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia