«Με την ψυχή καθαρή απ’ τα βάσανα»
Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Κατερίνας Μητροπούλου στην Βιβλιοθήκη Πύργου
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου, παρουσιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, το βιβλίο της Ηλείας συγγραφέως Κατερίνας Μητροπούλου «Με την ψυχή καθαρή απ’ τα βάσανα».
Το πρώτο λογοτεχνικό «παιδί» της Κατερίνας Μητροπούλου, γεννήθηκε μέσα από την έμπνευση που της προσέφερε μεγαλώνοντας, η ηλειακή ύπαιθρος και οι άνθρωποί της. Οι ήρωες του βιβλίου της, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΕΡΕ, είναι πρόσωπα που ζουν δίπλα μας, αυθεντικές προσωπικότητες, με τις οποίες ταυτίζεται ο αναγνώστης.
Για τη συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος του E.Σ. της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Γιάννης Νικολόπουλος, η δικαστής Μαρία Κοτταρά, καθώς και ο νομικός και συγγραφέας Στέφανος Παπαδόπουλος.
«Ένα ταξίδι μέσα στο χώρο και τον χρόνο, μια ιχνογραφία μιας εποχής, κι ενός αυθεντικού κόσμου της Ηλείας, του θεμελιωμένου στις αρχές και στις αξίες της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού μας, είναι το βιβλίο της φιλολόγου – συγγραφέως Κατερίνας Μητροπούλου» επισήμανε ο κ. Νικολόπουλος τονίζοντας πως ο λαϊκός πολιτισμός του τόπου μας, είναι κομμάτι ακριβό της ζωής μας. «ΗΚατερίνα Μητροπούλου έγραψε ένα ρεαλιστικό ηθογραφικό μυθιστόρημα μέσα από τις σελίδες του οποίου αναδύεται ένας ευγενικός συναισθηματισμός. Με μια ζέουσα αφηγηματική δεινότητα δίνει την ιστορική και λαογραφική φυσιογνωμία μιας εμβληματικής περιοχής της Ηλείας».
Η κ. Κοτταρά μιλώντας για το βιβλίο, τόνισε πως οι ήρωες είναι η ίδια η συγγραφέας, οι γονείς της, τα αδέρφια της, οι γείτονές της, οι συγγενείς της, άνθρωποι απλοί, συνηθισμένοι, καθημερινοί, πρόσωπα της διπλανής πόρτας που ζουν στην ύπαιθρο τις δεκαετίας 70, 80, 90 σένα ορεινό χωριό της Ηλείας, τη Γαστούνη, που εργάζονται σκληρά στη γη και στα ζώα και μοχθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις συνθήκες ζωής εκείνης της εποχής. «Η συγγραφέας παρουσιάζει την καθημερινότητα μιας εποχής, τα βιώματα εκείνης της εποχής. Οι ειδικοί λένε ότι για να δημιουργήσεις ένα δυνατό βιβλίο, πρέπει να διαλέξεις ένα δυνατό θέμα και αυτό το κάνει η Κατερίνα γιατί αποτυπώνει τα βιώματά της. Είναι μια πραγματική ιστορία. Μια προσωπική πρόκληση. Δεν είναι ένα συμπαθητικό βιβλίο που το διαβάζεις για να περάσει απλά η ώρα σου, είναι πραγματικά ένα πολύ καλό βιβλίο, που διαβάζοντάς το είσαι μια διαρκή εγρήγορση με μία απίστευτη και μοναδική εναλλαγή συναισθημάτων, χαράς λύπης, πόνου».
Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το βιβλίο της Κατερίνας είναι μια βιογραφία, που δεν επιχειρεί να χαϊδέψει ή να λειάνει τη σκληρή πραγματικότητα. «Το εγχείρημα της Κατερίνας, τολμηρό. Το βιβλίο της Κατερίνας, με μια μόνο λέξη, συνταρακτικό. Δεν διαβάζεται, όπως είθισται να λένε ¨απνευστί¨. Μπορεί να σου κόβει την ανάσα, μα σε αναγκάζει να ξεκουράσεις το πνεύμα και το σώμα σου σε κάθε αλλαγή κεφαλαίου. Το κείμενο θα βάλει καρφιά στο μυαλό σου και φωτιά στην καρδιά σου. Θα σε κάνει να αναρωτηθείς, όπως ο Ελβετός συγγραφέας Alain de Botton: «Πώς ο συγγραφέας το γνώριζε αυτό για εμένα;» Κι ας μας μιλάει για ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε και δεν μας γνωρίζουν».