FOLLOW US: facebook twitter

Με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα!

Ημερομηνία: 20-02-2024 | Συντάκτης:

-Στην Αθήνα μεταβαίνουν σήμερα οι αγρότες της Ηλείας, για να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή

-Κλιμακώνουν τη διαμαρτυρία του, ενώ χθες έκαναν τρίωρη κατάληψη στη ΔΟΥ Πύργου

-Τα αιτήματά μας είναι και δίκαι και ρεαλιστικά, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος, έξω από το κτίριο της Βουλής στην Αθήνα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας οι αγρότες της Ηλείας. Σήμερα το πρωί αναμένεται να αναχωρήσουν λεωφορεία από τον Πύργο, αλλά και μεμονωμένα ΙΧ, καθώς είναι πάρα πολλοί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από όλη την Ηλεία, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο συγκέντρωση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, αναμένεται να μπουν στην Αθήνα περίπου 150 τρακτέρ και οι υπόλοιποι αγρότες που θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία θα αφιχθούν με περίπου 60 λεωφορεία ή και άλλα μέσα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι εκπρόσωποι των αγροτών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ώστε να διευκολυνθεί η κάθοδος τους στην πρωτεύουσα χωρίς όμως να κλείσουν οι δρόμοι και εθνικές οδοί.

Η κινητοποίηση είναι αποτέλεσμα της απόφασης που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων  στη Νίκαια της Λάρισας, με αντιπροσώπους τουλάχιστον 50 τοπικών μπλόκων, καθώς οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, θεωρώντας τα μέτρα ανεπαρκή.

Τρίωρη κατάληψη στη ΔΟΥ Πύργου

Χθες το πρωί, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με τρίωρη κατάληψη στη ΔΟΥ Πύργου, θέλοντας να αναδείξουν τη διάσταση της φορολόγησης στον αγροτικό κόσμο, και στη συνέχεια συμμετείχαν στον προσωρινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στα Λεχαινά.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο παραγωγός και πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, το αφορολόγητο στο πετρέλαιο και η κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια είναι μαζί με το ενεργειακό στην κορυφή της λίστας των διεκδικήσεων.

«Δεν σταματάμε τον αγώνα μας και να μην περιμένει η κυβέρνηση να κουραστούμε και να αποχωρήσουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, τα οποία και δίκαια είναι και ρεαλιστικά. Χθες κάναμε τρίωρη κατάληψη στη ΔΟΥ Πύργου, για να αναδείξουμε το ζήτημα της φορολογία. Εμείς επιμένουμε στο αφορολόγητο πετρέλαιο. Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε με τιμή στο 1,80 ευρώ το λίτρο. Επίσης βάζουμε το θέμα του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, διότι πλέον όλα έχουν αυξηθεί 70% και 100%. Το κόστος παραγωγής πλέον είναι δυσβάσταχτο και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, διότι οι τιμές στις οποίες πουλάμε τα προϊόντα μας, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδά μας. Επίσης, μη γελιόμαστε, όλοι γνωρίζουμε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, αργά ή γρήγορα θα ψηφιστεί και για τους αγρότες, με το πρόσχημα της φοροδιαφυγής, την οποία όμως κάνουν οι λίγοι και οι μεγάλοι, όχι οι μικροί και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί», τόνισε ο κ. Βομπίρης επισημαίνοντας ότι ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας πρέπει να στηριχθεί με πραγματικά μέτρα κι όχι «ψίχουλα».

«Μπροστά στην κοροϊδία της κυβέρνησης και τα ψίχουλα που δίνει, που ακόμα και αυτά δόθηκαν κάτω από τη μεγάλη αγωνιστική πίεση των μπλόκων, η αγωνιζόμενη αγροτιά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη διοργανώνει μεγαλειώδες συλλαλητήριο την Τρίτη 20 Φλεβάρη στην Αθήνα.  Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους   καλούν τους συναδέλφους αγρότες, κτηνοτρόφους να ανταποκριθούν στο κάλεσμά που απευθύνουμε και να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με διάφορες δράσεις, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, διεκδικώντας λύση στα προβλήματά μας, κόντρα στην κυβέρνηση και στην προσπάθειά της να διασπάσει τον αγώνα μας ψάχνοντας παντού καλοθελητές. Ήδη νέο μπλόκο έχει στηθεί στα Λεχαινά δείγμα της αγωνιστικής διάθεσης των αγροτών», σημείωσε.

Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ

Η τροχαία και η αστυνομία έχουν τεθεί σε συναγερμό και οι συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι συνεχείς, προκειμένου να διευκολυνθεί και η πορεία των αγροτών και η απρόσκοπτη κατά το δυνατόν μετακίνηση των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Τα τρακτέρ θα συνοδεύονται από περιπολικά της ΕΛΑΣ, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένο δρομολόγιο και στο Σύνταγμα θα παραμείνουν σε οριοθετημένο χώρο για μάξιμουμ 24 ώρες. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης η κυβέρνηση θέλει οι πολίτες να ασκούν τα δικαιώματά τους χωρίς να παραβιάζεται ο νόμος και να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας.

Τι δήλωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Για το θέμα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, δήλωσε:

«Από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζεται ο διάλογος, ως Υπουργείο μαζί και με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ βρισκόμαστε σε διαρκείς συσκέψεις, καθώς ο στόχος είναι να μην φτάσει η κατάσταση στα άκρα και η όποια διαμαρτυρία των αγροτών να έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα. Κατανοούμε και τον προβληματισμό και την ανησυχία του αγροτικού κόσμου, πρέπει να κατανοήσουμε όμως όλοι ότι με βάσει και το Σύνταγμα, το δικαίωμα του ενός σταματά εκεί που ξεκινά το δικαίωμα του άλλου και η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να προκληθούν κίνδυνοι και ταλαιπωρία στους πολίτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας του συλλαλητηρίου την Τρίτη οι αγρότες θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους. Θα ακολουθήσει αποτίμηση του συλλαλητηρίου και γενικές συνελεύσεις μπλόκων, όπου θα παρθούν αποφάσεις για το πως θα συνεχιστεί ο αγώνας τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot