FOLLOW US: facebook twitter

Με προσδοκίες ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις

Ημερομηνία: 09-01-2024 | Συντάκτης:

Στόχος των Ηλείων εμπόρων να διατηρήσουν “ζεστή” την αγορά
μετά από μια καλή εορταστική περίοδο


Γράφει η Κική Κολοβέρου – [email protected]



Μετά από μια σχετικά ικανοποιητική γιορτινή περίοδο, ξεκίνησαν και επίσημα χθες οι χειμερινές εκπτώσεις και στην Ηλεία οι οποίες και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.

Στόχος των εμπόρων, να διατηρήσουν «ζεστή» την αγορά και τα ταμεία τους, ξεκινώντας μάλιστα με υψηλά ποσοστά εκπτώσεων προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν το εμπόρευμα τους και να προετοιμαστούν για το επόμενο εποχικά.

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο των γιορτών αλλά και η έλευση ετεροδημοτών και επισκεπτών, έδωσαν σημαντική ανάσα στην αγορά του Πύργου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηλία Ξανθούλη, ο οποίος τόνισε πως από εδώ και πέρα, οι χειμερινές εκπτώσεις θα βοηθήσουν ώστε να συνεχιστεί το καλό κλίμα που ξεκίνησε να διαμορφώνεται. «Ο καιρός ήταν σύμμαχος μας καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών και στην αγορά της πόλης η κίνηση ήταν μεγάλη, γεγονός που προσέφερε ικανοποίηση στους επαγγελματίες. Το καταναλωτικό κοινό, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, στήριξε την τοπική αγορά και ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα πράξει και τώρα με τις χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες ξεκίνησαν και μάλιστα με υψηλά ποσοστά εκπτώσεων. Τα καταστήματα διαθέτουν ποιοτικά είδη και σε τιμές πολλές φορές κάτω του κόστους καθώς στόχος των εμπόρων είναι η ρευστοποίηση του εμπορεύματος τους και η ανανέωση του. Για μια ακόμα φορά λοιπόν, καλούμε το καταναλωτικό κοινό της περιοχής να κάνει τα ψώνια του από τα τοπικά καταστήματα γιατί έτσι στηρίζει την τοπική οικονομία».

Θετικό ήταν το αποτέλεσμα της εορταστικής περιόδου και στην αγορά της Αμαλιάδας και τα καταστήματα έχουν ήδη ξεκινήσει με υψηλές εκπτώσεις. «Για μία ακόμα φορά ευχαριστούμε τους συμπολίτες και τους επισκέπτες της πόλης για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους στην τοπική αγορά καθώς δείχνουν έμπρακτα την προτίμηση τους στα τοπικά καταστήματα. Τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να επισκέπτονται τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις και να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους επωφελούμενοι την ευκαιρία των μεγάλων εκπτώσεων» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος σημειώνοντας πως κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Ν. Καρυώτης: “Καλύτερα συγκριτικά με πέρυσι”

«Ακόμα δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με πέρυσι, αλλά φαίνεται πως η εορταστική περίοδος ήταν καλύτερη σε σχέση με πέρυσι” σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας κ. Νίκος Καρυώτης και πρόσθεσε: “Γενικά η κίνηση ήταν αυξημένη δεδομένων των συνθηκών. Ίσως δεν δούλεψαν τα χειμερινά τόσο πολύ λόγω της καλοκαιρίας, αλλά το επόμενο διάστημα με τις εκπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας, λογικά θα έχουμε καλύτερη κίνηση. Βέβαια, ο αυξημένος τζίρος δεν σημαίνει ότι έχουμε και ανάλογη αύξηση των πωλήσεων, διότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις υψηλότερες τιμές. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αυξημένα λειτουργικά έξοδα και επίσης προσπαθούν να απορροφούν μέρος της αύξησης του κόστους, για να βοηθήσουν τον καταναλωτή, άρα τα καθαρά κέρδη δεν είναι ανάλογα της αύξησης του κύκλου εργασιών. Προσδοκάμε σε αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης λόγω της έναρξης των εκπτώσεων από δω κα πέρα, αν και παρατηρούμε πως ο κόσμος περιορίζεται κυρίως στα απαραίτητα».

Υψηλές εκπτώσεις

Ο εμπορικός κόσμος, προτρέπει το καταναλωτικό κοινό να εκμεταλλευτεί τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων σε όλες τις κατηγορίες των ειδών, ενώ στις ανακοινώσεις των εμπορικών συλλόγων, προς τους επαγγελματίες υπενθυμίζεται ότι σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Σημειώνεται ότι, ως προγενέστερη τιμή, νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Υπογραμμίζεται δε, ότι, σε περίπτωση ελέγχου πρέπει οι έμποροι να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia