FOLLOW US: facebook twitter

Με προπληρωμένη κάρτα το 50% του επιδόματος  ανεργίας

Ημερομηνία: 14-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Με το άρθρο 152 το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε προπληρωμένη κάρτα, κατά το market pass, αλλά τίθεται και υπό περιορισμό το τμήμα εκείνο που μπορεί ο άνεργος να ρευστοποιήσει

Πυρ ομαδόν δέχτηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις βασικότερες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο φέρει τη σφραγίδα του. Η κριτική εστιάζεται στην ουσιαστική εξομοίωση ΤΕΑ με τα ομαδικά ασφαλιστήρια προγράμματα που ευνοούν υπέρμετρα τις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Ωστόσο ακόμη μία διάταξη που μέχρι σήμερα ήταν στο απυρόβλητο ανέδειξε και μία άλλη, εκ τους αποτελέσματος, εκχώρηση, αυτή τη φορά προς τους σουπερμακετάδες.

Πρόκειται για το άρθρο 152 με το οποίο το επίδομα ανεργίας όχι μόνο μετατρέπεται σε προπληρωμένη κάρτα, κατά το market pass, αλλά τίθεται και υπό περιορισμό το τμήμα εκείνο που μπορεί ο άνεργος να ρευστοποιήσει. «Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να λαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει… Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρει η σχετική διάταξη.

Το θέμα έθιξε πρώτος από τους ομιλητές των φορέων που είχαν κληθεί προς ακρόαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων της ΔΥΠΑ, πρ. ΟΑΕΔ. «Πρόκειται για μία αδιανόητη και ντροπιαστική διάταξη», υποστήριξε ο κ. Μακράκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το επίδομα ανεργίας δεν είναι ένα προνοιακό επίδομα, αλλά μία ανταποδοτική εισφορά την οποία καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες.

«Νομίζω ότι πραγματικά ντροπιάζει τους ανέργους, τους θεωρεί διαχειριστικά ανίκανους να χρησιμοποιήσουν το ποσό του επιδόματος ανεργίας ως το εισόδημά τους. Θυμάμαι, μάλιστα, για το ΚΕΑ, όταν ήταν οι θεσμοί εδώ, είχα διαβάσει κάπου ότι οι θεσμοί είχαν απαγορεύσει τη σχετική πρόβλεψη να δοθούν με κάρτα, να δοθεί με κάρτα το συγκεκριμένο επίδομα, θεωρώντας ότι καταπατά την αξιοπρέπεια των δικαιούχων. Δεν το έκαναν οι θεσμοί, θα το κάνετε εσείς;

Αποστάσεις

Αποστάσεις επί του θέματος κράτησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παραδέχτηκε και ο ίδιος ότι όταν μιλάμε για επίδομα ανεργίας, μιλάμε για μια ανταποδοτική παροχή.

«Πρώτα από όλα το επίδομα ανεργίας δεν είναι κάτι που το παρέχει η ΔΥΠΑ ή το κράτος. Έχει πληρώσει ο εργαζόμενος τις εισφορές του για να έχει επίδομα ανεργίας, δικά του λεφτά είναι, απλά εμείς τα διαχειριζόμαστε με όσο μεγαλύτερη ευθύνη μπορούμε. Όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις ανακοινώσεις θα σας τις πω. Θέλω να το κάνω πιο ευέλικτο και πιο ελκυστικό» είπε ο κ. Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, και νέο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του επιδόματος και την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος