FOLLOW US: facebook twitter

Επίδομα αντί αύξησης σε 739.926 συνταξιούχους

Ημερομηνία: 14-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Από 18 έως 21 Δεκεμβρίου οι πληρωμές από τον ΕΦΚΑ

Αλλεπάλληλες πληρωμές πριν από τα Χριστούγεννα σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους έχει προγραμματίσει ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να καταβάλει σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους τόσο τη σύνταξη Ιανουαρίου με ενσωματωμένη την αύξηση της τάξης του 3%, όσο και το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους δεν δικαιούνται αύξηση.

Την ερχόμενη εβδομάδα άλλωστε έχει προγραμματιστεί και η καταβολή του έκτακτου, εφάπαξ βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους. Ηδη, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ έχει εγκρίνει τις τελικές ημερομηνίες, ώστε οι πληρωμές να γίνουν απρόσκοπτα και στο σύνολό τους οι συνταξιούχοι να λάβουν τις αυξήσεις ή έστω τα επιδόματα που δικαιούνται.

Αναλυτικά, για την ερχόμενη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πληρωμή του επιδόματος των 150 ευρώ, η οποία θα καταβληθεί σε 1,55 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που το εισόδημά τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ τον μήνα (8.400 τον χρόνο). Προσοχή όμως. Εκτός από το εισόδημα, βασική προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος είναι οι συνταξιούχοι να μην έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ, στερεί τις αυξήσεις για το 2024 από 739.926 περιπτώσεις συντάξεων, οι δικαιούχοι των οποίων θα λάβουν την ερχόμενη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου το εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο ανά περίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ.

Αυξήσεις 3%

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θα λάβει για το 2024 αυξήσεις έως 3%. Οι πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οριστική ημερομηνία που «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ, θα ξεκινήσουν στις 19 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 21 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη. Και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του φορέα, 10.263 συντάξεις, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, θα αυξηθούν 0,01% έως 2,99%. Στις περιπτώσεις αυτών των δικαιούχων, η προσωπική διαφορά που υπήρχε από πέρυσι μηδενίζεται και από το 2025 οι δικαιούχοι φιλοδοξούν να λάβουν ολόκληρη την όποια αύξηση δοθεί.

Το σύνολο της αύξησης του 3% θα καταβληθεί σε 1.434.546 συνταξιούχους, ενώ άλλοι 10.891 συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση μεγαλύτερη του 3% λόγω προσαύξησης από παράλληλη ασφάλιση.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος