FOLLOW US: facebook twitter

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Ημερομηνία: 24-03-2023 | Συντάκτης:

Παρελάσεις και εκδηλώσεις στους Δήμους της Ηλείας

  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κων/νος Αραβώσης

Με λαμπρότητα θα εορταστεί φέτος, η Εθνική Επέτειος της 25η Μαρτίου 1821 στην Ηλεία.
Στην μεγάλη παρέλαση στον Πύργο, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κων/νος Αραβώσης.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σε ειδικές εκδηλώσεις στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ κλπ ενώ στις 11 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στο Άγαλμα Κολοκοτρώνη στον Πύργο και στα κατά τόπους Μνημεία Ηρώων των Δήμων. Στην Αμαλιάδα θα γίνει και απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου ενώ ομιλία θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός κα Κων/να Αργυροπούλου.

Στο Δήμο Πύργου

Ανήμερα του εορτασμού θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιου Β’ και μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γεώργιο Κομιώτη.

Στις 10.30, επιμνημόσυνη δέηση στο Άγαλμα Κολοκοτρώνη (πλατεία 25ης Μαρτίου) και κατάθεση Στεφάνων, από τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, και τους φορείς της περιοχής και αμέσως μετά ο Δήμος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των Αρχών, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Στις 11.30 θα ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. Τιμητικά θα συμμετέχει και το φιλοξενούμενο τμήμα του Ιερού Λόχου «Αλέξανδρος Υψηλάντης και Μακεδονικού Αγώνα».

Στο Δήμο Ήλιδας

Ανήμερα του εορτασμού θα τελεστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδας στις 10.30 το πρωί και ακολούθως επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κα. Ζωή Γιατρά Φιλόλογος του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας.

Στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας και αμέσως μετά στις 12.15μ.μ. θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Αγ. Αθανασίου από τα Τμήματα Παραδοσιακών χορών του Δήμου Ήλιδας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ο Μωριάς» και του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Ρίζες».

Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων

Επετειακές εκδηλώσεις στα σχολεία του Δήμου και κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων θα πραγματοποιηθούν σήμερα ενώ στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Κρεστένων με κεντρική ομιλήτρια την πρώην Λυκειάρχη Κρεστένων κα Σοφία Πανταζοπούλου και θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στις 18:45 θα γίνει η 10η Λαμπαδηφορία και μετά το πέρας της, θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην κεντρική πλατεία Κρεστένων. Στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί Λαμπαδηφορία και στην Βρίνα από την Δημοτική Κοινότητα και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο και μετά το πέρας της, θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

Αύριο, 25η Μαρτίου, στην Κρέστενα, θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ Κρεστένων κα Ελένη Σκάζα.

Η παρέλαση μαθητών και μελών των Χορευτικών τμημάτων του Ομίλου «Δρώμενα» θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί επι της οδού Ξενοφώντος και αμέσως μετά θα παρουσιαστούν εθνικοί χοροί από μαθητές των σχολείων της Κρέστενας στην κεντρική πλατεία.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Μακρίσια, το Καλλίκωμο, την Ανδρίτσαινα και την Καλλιθέα.

Στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Στα Λεχαινά, η δοξολογία θα πραγματοποιηθεί στις 10.15 στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός του ΓΕΛ κα Αναστασία Λαζαράκη. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων ενώ θα ανακρουστεί ο Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονική Λεχαινών και στη συνέχεια θα γίνει η παρέλαση. Μετά το πέρας της θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση στο β’ όροφο του Δημαρχείου.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Ανδραβίδα όπου η δοξολογία θα ξεκινήσει 9.45 στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δ/ντής του Γυμνασίου κ. Θ. Λαμπρόπουλος αλλά και στη Βάρδα όπου η δοξολογία θα τελεστει στις 10 το πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος και τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Γυμνασίου κ. Αλέξιος Κούνας.

Μετά την κατάθεση στεφάνων θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση και στις δυο πόλεις.

Δήμος Ζαχάρως Φιγαλείας

Στη Ζαχάρω, η επίσημη δοξολογία θα τελεστεί στις 9.45 το πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνα ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η μαθήτρια της γ’ τάξης του ΓΕΛ Ζαχάρως Καλλιόπη Αλεξανδροπούλου. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, στις 10.45 θα γίνει η μαθητική παρέλαση και ακολούθως θα παρουσιαστουν παραδοσιακοί, παραδοσιακοί χοροι από τους μαθητές των σχολείων της Ζαχάρως στο προαύλιο του Γυμνασίου.

Στη Φιγαλεία η δοξολογία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στον Ι.Ν. Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Νηπιαγωγός Βασιλική Γκότση.

Στις 10.30 επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων και στις 11 μαθητική παρέλαση.

Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των σχολείων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιγαλείας.

Στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Ανήμερα του εορτασμού θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 10 το πρωί ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δ/ντής του Γυμνασίου Αρχ. Ολυμπίας κ. Νικόλαος Κωστόπουλος. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την καταθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων θα ακολουθήσει στις 11 η μαθητική παρέλαση και αμέσως μετά ο Δήμαρχος θα δεξιωθεί τις αρχές και τους πολίτες στο Δημαρχείο.

Τις ίδιες ώρες, εχουν προγραμματιστεί οι αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Λαμπεία, το Πανόπουλο και το Λάλα.

Στο Δήμο Πηνειού

Με γιορτές στα σχολεία αλλά και εκδήλωση στις 8.30 σήμερα το βράδυ με ομιλητή τον Αντιστράτηγο ε.α. Νικόλαο Σερέτη στο Κουρβισιάνειο θα ξεκινήσει ο εορτασμός της εθνικής επετείου στη Γαστούνη. Στο Βαρθολομιό εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο από τον χορευτικό σύλλογο «Εν Χορώ».

Ανήμερα του εορτασμού δοξολογία θα τελεστεί στις 9.50 στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Γαστούνης και ακολουθως επιμνημόσυνη δέσηση στο μνημείο του Γεωργίου Σισίνη. Στις 10.15 θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την νηπιαγωγό κ. Άννα Μαρία Ρέγκλη και ακολούθως κατάθεση στεφάνων. Στις 10.45 θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητών και συλλόγων, στο Τραγανό στις 11.00 ενώ στο Βαρθολομιό στις 11.35.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος