FOLLOW US: facebook twitter

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Ημερομηνία: 22-03-2024 | Συντάκτης:

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Παρελάσεις και εκδηλώσεις στους Δήμους της Ηλείας

Με λαμπρότητα θα εορταστεί φέτος, η Εθνική Επέτειος της 25η Μαρτίου 1821 στην Ηλεία.

Στην μεγάλη παρέλαση στον Πύργο, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σε ειδικές εκδηλώσεις στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ κλπ ενώ στις 11 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στο Άγαλμα Κολοκοτρώνη στον Πύργο και στα κατά τόπους Μνημεία Ηρώων των Δήμων. Στην Αμαλιάδα θα γίνει και απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου ενώ ομιλία θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός κα Κων/να Αργυροπούλου.

Στο Δήμο Πύργου

Παραμονή του εορτασμού, την Κυριακή στις 10 το πρωί, αντιπροσωπεία Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλειας θα παρίσταται στην τελετή της Αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου. Ανήμερα του εορτασμού θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιου Β’ και μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό κ. Διονυσία Χρονοποπούλου.

Στις 10.30, επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Επαρχείο και κατάθεση Στεφάνων, από τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, και τους φορείς της περιοχής και αμέσως μετά ο Δήμος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των Αρχών, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Στις 11.30 θα ακολουθήσει η μεγάλη παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. Τιμητικά θα συμμετέχει και πολυμελές άγημα παρελάσεως της «Παμμακεδονικής Ένωσςη Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας» προσκεκλημένοι του συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

Στο Δήμο Ήλιδας

Ανήμερα του εορτασμού στις 10.30 θα τελεστεί Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου και ακολούθως επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος.

Στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας και αμέσως μετά στις 12.15μ.μ. θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Αγ. Αθανασίου από τα Τμήματα Παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού- Λαογραφικού & Μορφωτικού Συλλόγου Ήλιδας «Η Ελίσσα», του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ο Μωριάς», του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Ρίζες», του Πελοποννησιακού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών «Πέλοπας» και του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ήλιδας.

Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων

Επετειακές εκδηλώσεις στα σχολεία του Δήμου και κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων θα πραγματοποιηθούν σήμερα ενώ την Κυριακή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, στις 7 η 11η Λαμπαδηφορία στην Κρέστενα και ακολούθως απαγγελία ποιημάτων, αναφορά στο έθιμο της λαμπαδηφορίας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην πλατεία και στις 7.30 Λαμπαδηφορία στην Βρίνα από την Κοινότητα και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο και αμέσως μετά παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

Ανήμερα του εορτασμού της 25η Μαρτίου, στην Κρέστενα, θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η μαθήτρια του ΓΕΛ Κρεστένων Μαρία Ραφηλία Κουτσοπούλου.

Η παρέλαση μαθητών και μελών των Χορευτικών τμημάτων του Ομίλου «Δρώμενα» θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί επι της οδού Ξενοφώντος και αμέσως μετά θα παρουσιαστούν εθνικοί χοροί από μαθητές των σχολείων της Κρέστενας στην κεντρική πλατεία.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Μακρίσια, το Καλλίκωμο, την Ανδρίτσαινα και την Καλλιθέα.

Στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Στα Λεχαινά, η δοξολογία θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Διευθυντής του Β’ Δημοτικού Σχολείου κ. Βαγγέλης Ζιάκας. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων ενώ θα ανακρουστεί ο Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονική Λεχαινών και στη συνέχεια θα γίνει η παρέλαση. Μετά το πέρας της θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Ανδραβίδα όπου η δοξολογία θα ξεκινήσει 10.15πμ  στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου κ. Παναγιώτα Λυμπεράκη αλλά και στη Βάρδα όπου η δοξολογία θα τελεστει στις 10.30 το  πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος και τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει η καθηγήτρια του ΓΕΛ Βάρδας κ. Βασιλική Τσαντίλη.

Μετά την κατάθεση στεφάνων θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση και στις δυο πόλεις. 

Δήμος Ζαχάρως Φιγαλείας

Στη Ζαχάρω, η επίσημη δοξολογία θα τελεστεί στις 10.00 το πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνα ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η μαθήτρια της γ’ τάξης του ΓΕΛ Ζαχάρως Αριστέα Σταυροπούλου. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, στις 11.00 θα γίνει η μαθητική παρέλαση και ακολούθως θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των σχολείων της Ζαχάρως στο Πολύκεντρο του Δήμου Ζαχάρως.

Στη Φιγαλεία η δοξολογία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στον Ι.Ν. Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο μαθητής της β’ τάξης του ΓΕΛ Φιγαλείας Γρηγόρης Κουτσόπουλος.

Στις 10.30 επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων και στις 11 μαθητική παρέλαση.

Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των σχολείων στην κεντρική πλατεία Φιγαλείας.

Στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Ανήμερα του εορτασμού θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 10 το πρωί ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου κ. Σοφία Μισύρη. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων θα ακολουθήσει στις 11 η μαθητική παρέλαση και στο στο τέλος της παραδοσιακοί χοροί από μαθητές. Ακολούθως ο Δήμαρχος θα δεξιωθεί τις αρχές και τους πολίτες στο Δημαρχείο.

Τις ίδιες ώρες, εχουν προγραμματιστεί οι αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Λαμπεία, το Πανόπουλο και το Λάλα.

Στο Δήμο Πηνειού

Με γιορτές στα σχολεία αλλά και εκδήλωση παρουσίασης σήμερα στις 7.30 το απόγευμα του παιδικού βιβλίου της Αναστασίας Ευσταθίου «Το δικό μας 1821» στο Κουρβισιάνειο και παραμονή του εορτασμού, την Κυριακή στις 7 το απόγευμα εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες ‘21» από τους μαθητές του ΓΕΛ Γαστούνης, θα ξεκινήσει ο εορτασμός της εθνικής επετείου στη Γαστούνη.

Στο Βαρθολομιό εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο από τον χορευτικό σύλλογο «Εν Χορώ».

Ανήμερα του εορτασμού δοξολογία θα τελεστεί στις 9.50 στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Γαστούνης και ακολούθως επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων. Στις 10.15 θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την φιλόλογο κ. Γεωργία Ρέγκλη και ακολούθως κατάθεση στεφάνων. Στις 10.45 θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητών και συλλόγων.

Η δοξολογία στο Τραγανό θα ξεκινήσει στις 09.50 στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η νοσηλεύτρια κ. Βασιλική Μαυρομύτη και στις 11 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση ενώ στο Βαρθολομιό η δοξολογία θα ξεκινήσει στις 11.15 και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η ψυχολόγος κ. Μαρία Γεωργοπούλου ενώ η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12.10.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος