FOLLOW US: facebook twitter

Με λαμπρότητα η μεγάλη παρέλαση στον Πύργο

Ημερομηνία: 26-03-2024 | Συντάκτης:

Με ηλιόλουστο καιρό και πλήθος κόσμου  εορτάστηκε  φέτος η 25η Μαρτίου σε όλους τους δήμους της Ηλείας

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου σε όλη την Ηλεία, με παρελάσεις από τους μαθητές των σχολείων στις έδρες των εφτά δήμων, στις δημοτικές ενότητες και τα χωριά μας, αλλά και με παραδοσιακούς χορούς και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις από σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους.  

Μάλιστα οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής με την κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία στα Μνημεία Ηρώων  του κάθε δήμου.

Με ηλιόλουστο τελικά καιρό  και με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, εορτάστηκε χθες στην πρωτεύουσα της Ηλείας στον Πύργο, η 25η Μαρτίου 1821 παρουσία πλήθους κόσμου που κατέκλυσαν την οδό Μανωλοπούλου για να παρακολουθήσουν την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση και εκείνη των πολιτιστικών και λαογραφικών  συλλόγων της πόλης.

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου Β’ παρουσία του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση,  των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Παναγιώτη Μπράμου και Δημήτρη Νικολακόπουλου, του Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή, του Ηλείου βουλευτή Διονύση Καλαματιανού, των Αστυνομικών, στρατιωτικών αρχών και της Αεροπορίας καθώς και των  φορέων του τόπου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Επαρχείο και αμέσως μετά ο Δήμαρχος Πύργου παρέθεσε δεξίωση στο Λάτσειο όπου και υποδέχτηκε τις αρχές του τόπου.

Στις 11.30 το πρωί, ακολούθησε η παρέλαση με πρώτους να παρελαύνουν οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου, του ΕΕΕΕΚ Πύργου και του Ενιαίου Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Πύργου, οι οποίοι κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα των επισήμων της κεντρικής εξέδρας και των πολιτών.

Ακολούθησαν οι παιδικοί σταθμοί όπου τα νήπια παρέλασαν με  όμορφες παραδοσιακές ενδυμασίες και ξεχωριστή χάρη κλέβοντας τις εντυπώσεις, τα δημοτικά σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης, υπό τη διακριτική επίβλεψη των εκπαιδευτικών τους, οι πρόσκοποι και οι σύλλογοι που κρατούν ζωντανή την πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά της πόλης.

Επιβλητική ήταν η παρουσία πολυμελούς αγήματος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος Αυστραλίας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων με τμήματα τη ΣΕΤΤΗΛ και σημαιοφόρους της 117ΠΜ Ανδραβίδας. Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τον μηχανοκίνητο στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου.

Με επισημότητα η δεξίωση στο Λάτσειο

Με κάθε επισημότητα, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, δεξιώθηκε τις αρχές του τόπου. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος που εκπροσώπησε και την κυβέρνηση, επισήμανε ότι τα μηνύματα της Εθνικής Επετείου είναι πάντα επίκαιρα και διαχρονικά. “Το μήνυμα που περνάμε προς όλο τον κόσμο σήμερα είναι πως, η Ελλάδα είναι ισχυρή. Δίνουμε έναν αγώνα πάντοτε για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία, δικαιοσύνη. Έχουμε πίστη στο παρόν, τιμούμε το ένδοξο παρελθόν και πιστεύουμε ότι στο μέλλον η χώρα μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή”.

Ακολούθως, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και τόνισε ότι παρά τα 203 χρόνια που  πέρασαν από την Εθνική Παλιγγενεσία  τα μηνύματά της είναι πάντα επίκαιρα. Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Στάθης Καννής στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον κοινό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Επανάστασης που αναδεικνύουν το διαχρονικό ισχυρό δεσμό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. “Στόχος μας να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στη νέα γενιά”.

Κ.Κ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia