FOLLOW US: facebook twitter

Mε κατάργηση των SMS και άνοιγμα καταστημάτων πέφτει η αυλαία στην καραντίνα

Ημερομηνία: 29-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107779″ img_size=”full”][vc_column_text]Όλο το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα μας

Τα πρώτα βήματα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα «σχέδιο για το επόμενο δίμηνο που υπόκειται σε αναθεωρήσεις» περιγράφοντας την επόμενη ημέρα από την πανδημία. «Κάθε απόφαση θα έχει τη σφραγίδα των ειδικών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Άρση περιοριστικών μέτρων

Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου

  • Αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS.
  • Για δύο εβδομάδες θα ισχύουν οι περιορισμοί για μετακινήσεις εκτός νομού της κατοικίας μας
  • Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα.
  • Οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.
  • Θα λειτουργήσουν ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια με ραντεβού.

(Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων).

  • Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.
  • (Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων).
  • Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες.
  • Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου.
  • Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο.
  • Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου.

Από την 1η Ιουνίου

  • Ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης.
  • Θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας
  • Θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης
  • Θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.
  • Κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για την επόμενη μέρα που είναι: «Μένουμε Ασφαλείς. Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι και ασφαλείς».[/vc_column_text][vc_single_image image=”110900″ img_size=”full”][vc_column_text]

Αναλυτικά το σχέδιο επαναλειτουργίας επιχειρήσεων και επανεκκίνησης της οικονομίας

Με  αυξημένα μέτρα προστασίας των πολιτών αλλά με αργούς ρυθμούς  και υπό όρους, γίνεται η επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα μας, σε τρία στάδια τον προσεχή μήνα, 4-11 και 18 Μαίου kαι σε 4 στάδια τον Ιούνιο αρχής γενομένης από την 1η του μήνα έως και το τέλος Ιουνίου.

Μετά το διάγγελμά του Πρωθυπουργού, την εξειδίκευση των μέτρων  έκαναν  στη συνέχεια οι υφυπουργοι  ανά τομέα. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η  επιστροφή στην παλιά μας ζωή ενδεχομένως να αργήσει πολύ να επιστρέψει. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Άκη Σκέρτσου στην ζωή μας θα μπουν πλέον νέοι κανόνες

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, ταξί, νοσοκομεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση αυτοκινήτου – Κατάργηση δακτυλίου
  • Διαφοροποίηση στην ώρα προσέλευσης των εργαζομένων
  • Ισχυρή σύσταση για τηλε-εργασία
  • Διατήρηση της διευκόλυνσης των γονιών με μικρά παιδιά μέσω των αδειών ειδικού σκοπού
  • Ισχυρή σύσταση στην τρίτη ηλικία να προσέχουν και να μείνουν σπίτι για το ερχόμενο διάστημα.

Επαναλειτουργία επιχειρήσεων σε 7 στάδια

Ο Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στα «7 στάδια επανεκκίνησης» των επιχειρήσεων , τα οποία αρχίζουν από τις 4 Μαϊου.

Αναλυτικά:

4 Μαϊου:

Ξεκινούν λειτουργία λιανικό εμπόριο και παροχής υπηρεσιών, φυτά, βιβλιοπωλεία, αθλητικός εξοπλισμός, λαϊκές αγορές, κομμωτήρια και κουρεία, ΚΤΕΟ, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες υποδημάτων, οπτικών ειδών και ακουστικών βαρυκοήας, επανέρχονται στην εργασία 68.000 εργαζομενοι που ηταν σε αναστολή.

Μέτρα τήρησης αποστάσεων σε κάθε επιχείρηση σε 20τμ παρουσία μονο 4 ατόμων, για εως 100 τετραγωνικα 4 άτομα κ+ 1 ανα 10 τμ και για πανω των 100 12 άτομα + 1 άτομο ανα 15 τμ

Για τα ΚΤΕΟ, όλοι οι πελατες, μπορούν να πηγαίνουν μετα απο ραντεβού, το οποίο θα κλίνεται μεσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στο προσωπικό, καθώς και αντισηπτικο και γάντια μιας χρήσης.

Για τα σουπερ μαρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, παραμενει η αποσταση 2 μέτρων και ο μη σχηματισμός ουράς άνω των 5 ατόμων. Όσον αφορά τις υπαίθριες και λαϊκές αγορές, αυτές θα λειτουργούν με ποσοσοτο 50% σε εμπορους και παραγωγους.

Στις 18 Μαϊου θα λειτουργήσουν ζωολογικά παρκα, βοτανικοί κήποι και αρχαιολογικοί χώροι

Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και οι υπηρεσιες τυχερων παιχνιδιων του ΟΠΑΠ, ενώ δεν επιτρέπεται να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους και περιορισμός έως 20 τμ 4 άτομα εως 100 τμ, 4 άτομα + 1 ατομα ανά 150 τμ

1η Iουνιου καφέ και εστιατόρια

Θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και εκεί θα είναι υποχρεωτική η χρηση μασκας σε πελάτες και προσωπικο. Η εξυπηρέτηση θα γίνεται χωρίς καθίσματα, ενώ δεν θα λειτουργήσει η εστίαση

1 πελατης ανα 20 τμ, με τα γάντια να είναι υποχρεωτικα για το προσωπικό. Τα εστιατόρια και καφετέριες επίσης θα λειτυοργήσουν μονο σε εξωτερικούς χωρους με την ελάχιστη απόσταση τραπεζιών να είναι στα 2 μέτρα. Εκεί θα είναι υποχρεωτικη η μάσκα και το αντισηπτικό. Θα πρέπει να υπάρχεικ ένας πελατης ανά 3 τμ και 4 άτομα το μέγιστο στο τραπέζι.

Στο τέταρτο σταδιο στις 15 Ιουνίου θα λειτουργήσουν οι κινηματογράφοι με απόσταση 1,5 μέτρο απο καθίσματα και με 60% πληρότητα

Τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν όπως οι καφετέριες και τα εστιατόρια. Τα πάρκα αναψυχής και θεαματικά πάρκα σε εξωτερικούς χώρους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”110901″ img_size=”full”][vc_column_text]

Νέο ωράριο και κανόνες στα κομμωτήρια

Το ωράριο λειτουργίας και ο τρόπος λειτουργίας των κομμωτηρίων ανέλυσε ο Νίκος Παπαθανάσης

Όπως είπε οι θέσεις εργασίες θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους 2 μέτρα, θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και ο ιδιοκτήτης θα κρατάει συγκεκριμένο κατάλογο με τα ραντεβού,

Επίσης, πελάτες και εργαζόμενοι θα φοράνε μάσκες και γάντια θα φοράνε οι εργαζόμενοι στα κέντρα αισθητικής.

Το ωράριο αλλάζει και πλέον τα κομμωτήρια θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και τα Σάββατα από τις τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στα κομμωτήρια ισχύουν οι περιορισμοί ανά τετραγωνικά και έως 20 μέτρα θα επιτρέπονται 4 άτομα.

Επίσης, ισχύει και ο κανόνας επιπέδου στα μαγαζιά. Αν ένα κατάστημα έχει δυο επίπεδα τότε δεν θα επιτρέπεται άνω των 2 ατόμων ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Τα νέα δεδομένα στις μετακινήσεις με τα ΜΜΕ- TAXI και ΙΧ 

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης εξήγησε τις αλλαγές στην μετακίνηση των πολιτών με τα ΜΜΕ οπου υιοθετούνται τα εξής:.

-Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.

-Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

-Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

-Aπό τις 4 Μαΐου τη δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα

-Ένας επιβάτης ανά ταξί με τις γνωστές εξαιρέσεις.

Σε τρεις ζώνες η προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων

Για τον  περιορισμό της πυκνότητας μετακίνησης του πληθυσμού και την αποσυμφόρηση της κίνησης στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής» διαφοροποείται η ώρα προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).

Κλειστοί παιδικοί, βρεφονηπιακοι, ΚΔΑΠ-παιδικές χαρές

Κλειστοί θα παραμείνουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος. Κλειστές παραμένουν και οι παιδικές χαρές σε όλους τους δήμους της χώρας

Σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη. Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Γ. Γεραπετρίτης: Νέα προγράμματα που θα ενισχύσουν αγορά και οικονομία

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα κυκλοφορήσει «νέο χρήμα», παραπέμποντας στο σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων, «θα υπάρξει μια δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ως το 80% για το 25% των εισοδημάτων (που είναι) πολύ μεγάλη ανάσα, η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μεγάλη ανάσα επίσης».

Μίλησε όμως και για «νέα προγράμματα που θα ενισχύσουν πολύ την αγορά και την οικονομία» και ανέφερε ότι « θα μπούμε σε ένα μοντέλο επιδότησης της εργασίας από αυτό, σήμερα, της επιδότησης της ανεργίας.. Θα δούμε πώς αυτό θα αναρρυθμιστεί σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Θα υπάρξουν πολύ μεγάλες κινητροδοτήσεις, ήδη επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για να λειτουργήσει προωθητικά η οικονομία, αναμένουμε πολύ σημαντικούς πόρους στην απελευθέρωση Κοινοτικών προγραμμάτων, και από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από το πρόγραμμα χρήσης των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot