FOLLOW US: facebook twitter

Εκτός τραπεζικού δανεισμού οι ηλειακές επιχειρήσεις!

Ημερομηνία: 29-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

Ο «βρόχος» των πυροδανείων τις αποκλείει από το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων

-«Καταλυτική για τη βιωσιμότητα της ηλειακής οικονομίας η απόφαση», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Νικολούτσος

-Έντονη αντίδραση και από τον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο

Εκτός τραπεζικού δανεισμού αναμένεται να μείνουν οι επιχειρήσεις της Ηλείας, καθώς το νέο πρόγραμμα τραπεζικής δανειοδότησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 80%, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να ήταν  ενήμερες στα δάνειά τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή όσες πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους έως το τέλος του προηγούμενου έτους ή έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους.

Οι ηλειακές επιχειρήσεις, όμως, έχουν την ιδιαιτερότητα της επιβάρυνσης από τα «πυροδάνεια», τα οποία –με ευθύνη κατά κύριο λόγο των τραπεζών- δεν ρυθμίστηκαν, με συνέπεια ελάχιστοι επαγγελματίες να έχουν καταφέρει να είναι ενήμεροι.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, με τους υπάρχοντες όρους της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του νομού δεν θα ωφεληθούν καθόλου από το νέο πρόγραμμα τραπεζικής δανειοδότησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητά τους, τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητά τους.

«Το πρόγραμμα δανειοδότησης επιχειρήσεων με 25% επί του τζίρου τους από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποκλείει τις ηλειακές επιχειρήσεις, διότι θα πρέπει να είναι ενήμερες στα δάνειά τους ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Όμως ελάχιστα πυροδάνεια είναι εξυπηρετούμενα, διότι εδώ και αρκετά χρόνια ζητάμε πολιτική λύση, αλλά δεν έχει δοθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Αυτά τα δάνεια έγιναν τοξικά και αν τελικά εφαρμοστεί ως έχει αυτό που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης &Επενδύσεων, στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων όλους τους επιχειρηματίες με τέτοια δάνεια, που είναι η πλειοψηφία», τόνισε ο κ. Νικολούτσος και πρόσθεσε πως ελλοχεύει κίνδυνος άνισης μεταχείρισης στις επιχειρήσεις, αλλά για τους εγγυητές.

«Μετά τις βιβλικές καταστροφές στην Ηλεία δεν έγινε τίποτα και κανένας δεν έλαβε την πολιτική ευθύνη για αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Τόσα χρόνια επιμένουμε και παλεύουμε και τώρα κινδυνεύει να γίνει επιπλέον τοξικό προϊόν. Αν χρηματοδοτηθούν κάποιες επιχειρήσεις και άλλες δεν χρηματοδοτηθούν, αυτόματα τις βάζει απέναντι και τις έχει τελειώσει ανταγωνιστικά, παρασύροντας και την απασχόληση, διότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά,απασχολούν προσωπικό, είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και απλώς έχουν το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού. Επίσης τα δάνεια αυτά συμπαρασύρουν και τους εγγυητές,  από τους οποίους καταχρηστικά ζήτησαν εγγύηση οι τράπεζες, διότι υπήρχε η εγγύηση του Δημοσίου. Δεν είχαν δικαίωμα να το κάνουν, διότι τώρα μπαίνουν σε κίνδυνο και οι επιχειρήσεις των εγγυητών, δημιουργώντας μια αλυσίδα προβλημάτων καταλυτική για την Ηλεία», εξήγησε και άφησε αιχμές για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος.

«Ενώ αρχικά είχε εξαγγελθεί ότι το πρόγραμμα αυτό είναι για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στο τέλος το υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξε και τις μεγάλες. Τέτοιου είδους απόφαση δεν διευκολύνει την αγορά. Αντίθετα, επειδή περιορίζει τον αριθμό όσων θα ενταχθούν, τα κεφάλαια θα χορηγηθούν σε λίγους, οι οποίοι θα λειτουργούν σε βάρος των υπολοίπων», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου, ελάχιστοι επαγγελματίες πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν δάνειο και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ρευστότητας.

«Σε μια περιοχή σεισμόπληκτη, πυρόπληκτη πλημμυρόπληκτη, οι επαγγελματίες είχαν δανειστεί με την εγγύηση του Δημοσίου και δυστυχώς οι τράπεζες επέβαλαν και εγγυητές στον δανειολήπτη, εγκλωβίζοντας και τους δανειολήπτες και τους εγγυητές. Ελάχιστοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν το δάνειο που λέει η κυβέρνηση, διότι δεν έχουνε ενήμερα τα δάνειά τους.  Λίγος σεβασμός στους ταλαίπωρους επιχειρηματίες επαγγελματίες που το κράτος έχει ξεζουμίσει με τους υψηλότερους φόρους και εισφορές, τα υψηλότερα επιτόκια και γενικότερα το υψηλότερο κόστος λειτουργίας. Απαιτούμε από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να χτυπήσουν το χέρι στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία. Δεν μπορούν να κυβερνούν σιωπώντας ή αποσιωπώντας την εξαντλητική πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής όλα γίνονται βελούδινα, αλλά το σφάξιμο του επιχειρηματία δεν είναι βελούδινο», τόνισε.

Οι όροι του νέου προγράμματος δανειοδότησης

Από χθες μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζες οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να λάβουν κεφάλαια κίνησης για τις επιχειρήσεις τους, καθώς ενεργοποιήθηκε το δικαίωμα υποβολής αίτησης χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι συνεργαζόμενες τράπεζες, οι οποίες με εξαιρετικά σύντομες διαδικασίες θα χορηγούν, κατόπιν αξιολόγησης, Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας. Το επιτόκιο αυτών των δανείων επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ βασικό κριτήριο για τη λήψη της επιδότησης επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη.

Το ύψος κάθε δανείου διαμορφώνεται ως εξής:

  • Εως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή
  • Εως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.
  • Προκειμένου για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις χρηματοδοτείται με επιδοτούμενο επιτόκιο, έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών.

Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή πρώτη τμηματική) του δανείου.Ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος καταβάλλονται μόνον τόκοι. Το επιτόκιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται (δύο πρώτα έτη). Για το διάστημα αυτό το επιτόκιο του δανείου θα παραμένει σταθερό.Επίσης, το επιτόκιο κάθε δανείου για τα δύο πρώτα έτη, θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Προϋπόθεση λήψης του ποσού των επιδοτούμενων τόκων είναι η επιχείρηση, κατά τον χρόνο εκταμίευσης των επιδοτούμενων τόκων, όπως αυτός ορίζεται στη δανειακή σύμβαση, να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος