FOLLOW US: facebook twitter

Με καλούς οιωνούς φτάνει η ώρα για την βιομηχανική τομάτα!

Ημερομηνία: 06-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Οικονομία

Ανοίγουν τα εργοστάσια ΚΥΚΝΟΣ και ΜΙΝΕΡΓΑ σε Σαβάλια και Γαστούνη για να ξεκινήσει η παράδοση του προϊόντος από τους παραγωγούς

  • Ο.Π Αμαλιάδα, Ο.Π Γαστούνης και Ο.Π «ΚΗΠΟΣ» αναμένεται να παραδώσουν 100.000 τόνους προϊοντος ως το Σεπτέμβριο
  • Χρ. Βαλιανάτος: «Ξεκινάμε με αισιοδοξία, με 137 Ε  τον τόνο και με τη ευχή ο καιρός να μην επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις»

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Για την παράδοση του προϊόντος τους, ετοιμάζονται οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας που συμμετέχουν στην συμβολαιακή γεωργία μέσω των ομάδων παραγωγών, καθώς τα εργοστάσια βιομηχανικής τομάτα, ο ΚΥΚΝΟΣ και η ΜΙΝΕΡΒΑ σε Σαβάλια και Γαστούνη με τα οποία έχουν υπογράψει συμφωνητικά, αναμένεται να ανοίξουν το διάστημα 20-24 Ιουλίου.

Οι τρεις ομάδες παραγωγών βιομηχανικής τομάτας, Αμαλιάδας, Γαστούνης και «ΚΗΠΟΣ» που αποτελούνται από περίπου 150 τοματοπαραγωγούς που θα διαθέσουν στα δύο εργοστάσια συνολικά 100.000 τόνους βάσει συμβολαίων, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει όπως πάντα στον ΚΥΚΝΟ. Από αυτές τις ποσότητες, η Ο.Π Αμαλιάδας θα παραδώσει 33.000 τόνους στον ΚΥΚΝΟ και 7.000-8.000 τόνους στο εργοστάσια της ΜΙΝΕΡΒΑ.

Η παράδοση ξεκινά με ευοίωνες προς το παρόν συνθήκες, γιατί ο μεγάλος φόβος των παραγωγών είναι επικείμενοι καύσωνες που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στην βιομηχανική τομάτα, η οποία έχει ήδη πληγεί- όχι όμως σε μεγάλο βαθμό- από τον άστατο καιρό και τις βροχοπτώσεις του Ιουνίου χωρίς μεγάλες απώλειες. Όσο για την τιμή, φέτος είναι ανεβασμένη σε σχέση με πέρυσι, όπως μας λέει ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος «το 2022 παραδώσαμε το προϊον μας με 110 ευρώ τον τόνο και φέτος με 137 ευρώ. Η τιμή μπορεί να είναι αυξημένη, αλλά δεν είναι και η ιδανική, γιατί το κόστος της καλλιέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά και προσδοκούμε ότι αν έχουμε τελικά ποιοτικό προϊόν και καταφέρουμε με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες να παραδώσουμε και όλες τις ποσότητες που έχουν δεσμευτεί, να μπορέσουμε καθώς θα ολοκληρώνεται η διαδικασία με όπλο μας την συνέπεια,  να επιτύχουμε μια λίγο υψηλότερη τιμή.»

Στα γραφεία της Ο.Π Αμαλιάδας το προσωπικό ετοιμάζει τα χαρτιά των παραγωγών

Επίσης όπως συμπλήρωσε ο κ. Βαλιανάτος, χθες στα γραφεία της Ο.Π Αμαλιάδας συγκεντρώθηκαν εκείνοι που θα ασχοληθούν με τα απαραίτητα έγγραφα για τα τιμολόγια και την καταγραφή των ποσοτήτων που κάθε παραγωγός οφείλει να παραδώσει, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει εκ μέρους τους η παράδοση και η παραλαβή αντιστοίχως από τα εργοστάσια.

«Προσδοκούμε μέχρι το Σεπτέμβρη που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την βιομηχανική τομάτα να μην μας δημιουργήσει δυσάρεστες εκπλήξεις ο καιρός και όλα να πάνε κατ’ ευχήν. Η βιομηχανική τομάτα είναι ένα πολύ βασικό προϊόν για πάρα πολλούς παραγωγούς, που στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της τοπικής αγροτικής οικονομίας και ο παραγωγός πρέπει να επιβιώσει για να επιβιώσει και η βιομηχανική τομάτα. Σε διαφορετική περίπτωση θα βλέπουμε μια μια τις βασικές καλλιέργειες της Ηλείας να αποδυναμώνονται και να σβήνουν και νομίζω ότι κανείς δεν το θέλει αυτό. Είμαστε ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός και πάση θυσία έτσι θα πρέπει να παραμείνουμε. Έχουμε τα εδάφη, έχουμε την τεχνογνωσία, την υποστήριξη ζητάμε από την κεντρική εξουσία. Θα πρέπει και ο παραγωγός να έχει στα χέρια του ένα πιο δελεαστικό «πακέτο» κινήτρων – και από τα εργοστάσια και από το κράτος- με στόχο στην περίπτωση της βιομηχανικής τομάτας να κάνει πιο ελκυστικό το προϊον στα μάτια του. Οι αγρότες εγκαταλείπουν σιγά- σιγά τη σταφίδα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ως καλλιέργεια και μας περιμένει μεγάλος αγώνας,  ας διατηρήσουν τουλάχιστον αυτήν της βιομηχανικής τομάτας.» 

φωτο τοματα 1

  • Η Ο.Π  βιομηχανικής τομάτας Αμαλιάδας προετοιμάζει τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εκκίνηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος