FOLLOW US: facebook twitter

Με καλές προοπτικές ξεκινά φέτος η βιομηχανική τομάτα

Ημερομηνία: 24-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Άνοιξαν τα εργοστάσια σε Σαβάλια και Γαστούνη και άρχισε η παραλαβή του προϊόντος- Θετικά τα πρώτα μηνύματα για τους Ηλείους τοματοπαραγωγούς

Με καλές προοπτικές για τους τοματοπαραγωγούς σε αντίθεση με άλλα προϊόντας της Ηλειακής γης, ξεκίνησε η παραλαβή της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, καθώς από την Τρίτη άνοιξε το εργοστάσιο της Unilever, παραγωγού της εταιρίας του Pummaro στην Γαστούνη και από την Πέμπτη ο ΚΥΚΝΟΣ στα Σαβάλια, που ήδη λειτουργούν κανονικά και παραλαμβάνουν τοματα βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί και με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Η χρονιά από κάθε άποψη θεωρείται πολύ καλή για την βιομηχανική τομάτα και από άποψη ποιότητας και από άποψη ποσότητας και όπως όλα δείχνουν είναι το μοναδικό προϊόν που φέτος θα σώσει την “παρτίδα” της αγροτικής οικονομίας της Ηλείας, αφού όπως είναι γνωστό το καρπούζι και η πατάτα έμειναν στα αζήτητα, ενώ διαφαίνεται ότι και η σταφίδα θα έχει απώλειες. Έτσι παραγωγοί και εργοστάσια θα τηρήσουν τώρα τα συμβόλαιά τους και οι μεν πρώτοι προσπαθούν να δώσουν στα εργοστάσια ένα ποιοτικό προϊόν και οι δεύτεροι να ανταποκριθούν στις ανάγκες της παραλαβής με τον καλύτερο τρόπο και να καλύψουν την τιμή που έχει συμφωνηθεί. Η παραλαβή από τα εργοστάσια είναι ομαλή και υπολογίζεται ότι θα παραδοθούν και θα απορροφηθούν συνολικά 90.000 περίπου τόνοι Ηλειακής βιομηχανικής τομάτας,

Ο Δ/ντής Προμήθειας τομάτας του εργοστασίου της Unilever κ. Δ. Ευθυμιόπουλος δήλωσε ότι η χρονιά φαίνεται πως φέτος θα εξελιχθεί πολύ καλά με σύμμαχο τον καιρό αλλά και τους συνεργάτες της εταιρίας  από το γεωπονικό επιτελείο της επιχείρησης να είναι στις επάλξεις στηρίζοντας με τις συμβουλές τους τους παραγωγούς, ενώ εκτιμά ότι θα απορροφήσουν συνολικά 40.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας.  Από την πλευρά της η υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου νωπών του εργοστασίου ΚΥΚΝΟΣ κ. Μαρίλένα Παπαθεοδώρου, τόνισε ότι η παραλαβή γίνεται κανονικά, η ποιότητα του προϊόντος δείχνει να είναι πολύ καλή καθώς η χρονιά εξελίχθηκε για την καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους παραγωγούς.  Και ο ΚΥΚΝΟΣ αναμένεται να παραλάβει έως 45.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας, ενώ από την εβδομάδα που έρχεται οι ρυθμοί παραλαβής θα ανέβουν με βάσει το πρόγραμμα που τηρείται αυστηρά.

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τους Ηλείους τοματοπαραγωγούς

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε αισιόδοξος για την έως τώρα απόδοση της βιομηχανικής τομάτας, τονίζοντας ότι «Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος» οι τοματοπαραγωγοί φέτος θα ανταμειφθούν.  Τα εργοστάσια στην Γαστούνη και στα Σαβάλια άνοιξαν, είχαμε την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου Unilever και ακολούθησε και ο «ΚΥΚΝΟΣ». Μέχρι στιγμής τα πράγματα εξελίσσονται καλά και ελπίζουμε να έχουμε μία καλή χρονιά, διότι οι τοματοπαραγωγοί μας τα τελευταία χρόνια, έχουν οικονομικά δεινοπαθήσει. Τα δύο αυτά εργοστάσια, στηρίζουν την οικονομία του νομού μας καθώς αφήνουν 10 εκατ. ευρώ στην τοπική αγροτική οικονομία της Ηλείας. Εμείς ως Ομάδα Παραγωγών είμαστε κοντά στους τοματοπαραγωγούς, έτοιμοι για την γραφειοκρατική διαδικασία, διότι η βιομηχανική τομάτα έχει και συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση, είμαστε σε συνεργασία και με τα εργοστάσια για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.”

Αυτό που όλοι ευελπιστούν – όπως αναφέρει και ο κ. Βαλιανάτος- είναι να  εξελιχθούν καλά οι καιρικές συνθήκες έτσι ώστε οι παραγωγοί να χαρούν το εισόδημα των κόπων τους. Σε ότι αφορά τις ποσότητες ανέφερε ότι “Υπολογίζουμε να παραδοθούν γύρω στους 90 με 95.000 τόνους, περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Φυσικά αυτό θα το δείξουν και οι καιρικές συνθήκες και το πώς θα πάει ο καιρός μέχρι τις 15 –  20 Σεπτέμβρη που πιστεύω ότι μέχρι τότε τα εργοστάσια θα είναι ανοιχτά. να μην έχουμε κακό καιρό και κυρίως βροχές,  να μην έχουμε αρρώστιες, διότι τα προηγούμενα χρόνια οι τοματοπαραγωγοι υπέφεραν οικονομικά και το γνωρίζετε καλά Δεινοπάθησαν οικονομικά. Εύχομαι φέτος να είναι μία καλή χρονιά, γιατί κάποτε ο νομός Ηλείας είχε μια τεράστια άνθηση σε ότι αφορά την βιομηχανική τομάτα με 270.000 τόνους και τώρα έχουμε φτάσει στους 80-90.000 και λέμε και πάλι καλά. Ευελπιστούμε λοιπόν να έχουμε μία καλή συγκομιδή της βιομηχανικής τομάτας, ιγατί η αγροτική οικονομία του νομού μας δεν αντέχει άλλο!”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος