FOLLOW US: facebook twitter

Και επίσημα εκτός χρηματοδότησης!: Καμία μέριμνα για τους πυρόπληκτους δανειολήπτες από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ημερομηνία: 24-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

Αυτό που διαπιστώνει όλη η αγορά της Ηλείας για την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, επιβεβαιώνεται πλήρως από το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η «Πρωινή». Οι Ηλείοι δανειολήπτες που έχουν εκκρεμείς οφειλές δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα γνωστά και ως «πυροδάνεια», δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου δανείων Κεφαλαίου Κίνησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) ΙΙ, ούτε στο νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων covid-19 για την παροχή -μέσω τραπεζών-εγγυήσεων σε δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

«Στα ανωτέρω προγράμματα, στόχος ήταν η εξυπηρέτηση ρευστότητας επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19 και δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη να συμπεριληφθούν οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις του ν. Ηλείας» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που υπογράφει η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου.

Το οξύμωρο, φυσικά, είναι ότι οι ηλειακές επιχειρήσεις είναι οι πλέον «τραυματισμένες» από τον κορονοϊό, καθώς η Ηλεία και η Αχαΐα είναι οι πρώτοι νομοί που μπήκαν σε «καραντίνα», προτού επιβληθεί πανελλαδικά το συγκεκριμένο μέτρο.

Κατά συνέπεια, το σκεπτικό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας προκαλεί ερωτηματικά και απορίες, αφού επισημαίνει πως τα προγράμματα χρηματοδότησης δημιουργήθηκαν ακριβώς για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, αποκλείοντας όμως όλους όσοι έχουν «κόκκινα πυροδάνεια».

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, γίνεται πλέον αντιληπτό ότι οι επιχειρήσεις του νομού βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού είναι αποκλεισμένες από κάθε πηγή χρηματοδότησης και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές αλλά και στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Στο ζήτημα του αποκλεισμού των πυρόπληκτων δανειοληπτών αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχ. Κατρίνης, επικρίνοντας την παρατεταμένη αδράνεια της κυβέρνησης παρά τις συνεχείς προφορικές δεσμεύσεις επί του θέματος.

«Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, πυρόπληκτα και σεισμόπληκτα δάνεια τελικά αποκλείονται από το πρόγραμμα “Γέφυρα” επειδή υπάγονται σε καθεστώς κρατικών εγγυήσεων. Γιατί δεν ζητάει η κυβέρνηση να εξαιρεθούν από τις κρατικές εγγυήσεις, όπως έχουμε προτείνει ως Κίνημα αλλαγής, ώστε να δοθεί μια ανάσα στους δανειολήπτες;» ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος