Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η 1η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Γεωτεχνικής Ενωτικής Κίνησης στην Ολυμπία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”100963″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Οι γεωτεχνικοί ανοίγουν το διάλογο για την Κλιματική Αλλαγή
Σταύρος Αραχωβίτης: « Η αριστερή και οικολογική οπτική του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει και σε βιώσιμες λύσεις»
Την Αρχαία Ολυμπία επέλεξε η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση για την 1η Περιφερειακή της Συνδιάσκεψη με θέμα «Οι Γεωτεχνικοί απέναντι στην Κλιματική αλλαγή» , μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που εξελίχθηκε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, καθώς όπως ειπώθηκε οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι σοβαρές, αντιμετωπίζονται ήδη με πολύ αρνητικές συνέπειες, και θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στάσης και υιοθέτηση μέτρων για την άμβλυνσή τους.
Η Συνδιάσκεψη των γεωτεχνικών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο δημαρχείο της πόλης, με ομιλητές τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβρίτη, την βουλευτή και γεωλόγο Χαρά καφαντάρη, τον πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ και τον θανάση Πετροπουλο γεωπόνο και πρόεδρο Δ.Ε. παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδος, ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Τάσος Τσάκωνας.
Από την πλευρά του ο κ. Στ. Αραχωβίτης, επισήμανε ότι η αριστερή και οικολογική οπτική του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει και σε βιώσιμες λύσεις και ότι κάπως όψιμα η νέα κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ ανακάλυψαν την κλιματική αλλαγή. Ανεξάρτητα όμως από τον χρόνο που ασχολήθηκαν μαζί της, το κλίμα του πλανήτη μας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και η κλιματική αλλαγή συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα στη Γη. Στη χώρα μας παρατηρούμε παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ενώ από την άλλη βλέπουμε έντονες και καταστροφικές βροχοπτώσεις και όλες αυτές οι μεταβολές επηρεάζουν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι στόχος αυτής της Συνδιάσκεψης είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής , να βρεθούν τρόποι να προστατευτεί ο αγρότης για να μπορεί να συνεχίσει να παράγει και να παράγει ακόμα περισσότερο κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, αφού ακραία καιρικά φαινόμενα, θα επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές τόνισε ότι η Κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει ακραία καιρικά φαινόμενα από τα οποία πλήττεται ο πρωτογενής τομέας και το ζητούμενο είναι πλέον πώς ο γεωτεχνικός πρέπει να αντιμετωπίσει την νέα αυτή κατάσταση και ποιες κατευθύνσεις θα δώσει στους παραγωγούς. Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην αγορά και στον πρωτογενή τομέα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους μικρούς και τεμαχισμένους κλήρους της υπαίθρου και γι αυτό θα πρέπει να οδηγηθούμε σε άλλες πολιτικές, όπως στην μείωση του κόστους παραγωγής και σε συνεταιριστικές λογικές.
Οι γεωτεχνικοί από την πλευρά τους για το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής που είναι τεράστιο και πάντα ανοιχτό για συζήτηση, κινήθηκαν πάνω σε τρεις άξονες : την εκπαίδευση, αφενός των γεωτεχνικών σε επίπεδο Παν/μιου και αφετέρου επιμορφωτικά προγράμματα στα σχολεία για την Κλιματική Αλλαγή, την άμβλυνση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής και την ενίσχυση του ρόλου των γεωτεχνικών στις αστικές παρεμβάσεις αλλά και στην συντήρηση και κατασκευή των υποδομών, αφού για παράδειγμα ένα μεγάλο τεχνικό έργο θα πρέπει πλέον να συνοδεύεται από γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες.
Μετά την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης κλιμάκιο γεωλόγων επισκέφθηκε την Καυκωνία Αρχαίας Ολυμπίας για να μελετήσει το φαινόμενο της καθίζησης που παρατηρείται εντός του οικιστικού ιστού του χωριού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]