FOLLOW US: facebook twitter

Με έγκριση της Ε. Ε η αποζημίωση των πληγέντων από τον κορονοϊο παραγωγών

Ημερομηνία: 08-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα

Συνάντηση χθες της Ο.Π Αμαλιάδας με την Υυ. Αγροτικής Ανάπτυξης Φ. Αραμπατζή και τον Γ.Γ Γ. Στρατάκο

Θετική όπως δηλώνουν ήταν η πρώτη επαφή που είχαν χθες το πρωί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος και μέλη το Δ.Σ της Ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας στην προγραμματισμένη συνάντηση με την Υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή και τον Γ.Γ του Υπουργείου Γιώργο Στρατάκο. Παρών στην συναντηση ήταν και ο Ηλείος βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος και εκπρόσωπος της βουλευτού Διονυσίας Αυγερινοπούλου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας, έθεσαν στην κ. Αραμπατζή όλα τα προβλήματα που αυτη τη στιγμή αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας και πρώτο αυτό της αποζημίωσης των πληγέντων από τον κορονοϊό παραγωγών όπου ειδικά καρπούζι και πατάτα είναι τα δύο προϊόντα που εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών έχουν μείνει απούλητα και έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς στο κατώφλι της παραγωγής.  “ Η Υφυπουργός- ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος- μας είπε ότι προτεραιότητα και στόχος του Υπουργείου είναι να απζοημιωθούν όλοι οι πληγέντες παραγωγοί από τις συνέπειες του κορονοϊού, ωστόσο για να γίνει αυτό υπάρχει μια διαδικασία και θα πρέπει να υπάρξει μια τεκμηρίωση των ζημιών για να σταλεί προς την Ε.Ε. Μας ζήτησε λοιπόν να βοηθήσουμε προς την σύνταξη της τεκμηριωμένης αυτής έκθεσης  της χαμηλής τιμής των συγκεκριμένων  προϊόντων και των παραγωγών που έχουν πληγεί  για να πάει η έκθεση στην Ε.Ε. Θα ακολουθήσει μια ακόμα συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό τον κ. Βορίδη, παρουσία όλων των Ηλείων βουλευτών όπου θα δρομολογηθεί αυτή η διαδικασία, γιατί άλλος δρόμος για αποζημιώσεις δεν υπάρχει, καθώς αυτές καλύπτονται από την Ευρώπη.”

Το 2023 η αναδιάρθρωση της σταφίδας

Επίσης όπως ανέφερε ο πρόεδρος, η υφυπουργός τους ανακοίνωσε ότι η αναδιάρθωση της Κορινθιακής σταφίδας, ένα πάγιο αίτημα των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ο.Π, θα τεθεί σε ισχύ από το 2023. “Ωστόσο – επισημαίνει ο κ. Βαλιανάτος- με δεδομένο ότι τα χρήματα υπάρχουν αναζητείται ένας νομότυπος τρόπος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έτσι ώστε να συντομευτεί αυτό το διάστημα και να τεθεί σε ισχύ από τώρα. Είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Η αναδιάρθρωση – ανασύσταση των γερασμένων σταφιδαμπέλων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σταφιδοκαλλιέργειαςκσι εδώ και χρόνια γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων για να υπάρξει μια τεκμηριωμένη πρόταση που θα εμποδίσει τους σταφιδοπαραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά τους, γιατί εκεί οδηγεί σήμερα η κατάσταση.  , Ο σταφιδοπαραγωγός αδυνατεί να αναλάβει το υψηλό κόστος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας το οποίο υπερβαίνει τα € 1500 ανά στρέμμα.Μετά από πολύχρονες προσπάθειές μας η πολιτική ηγεσία μας διαβεβαιώνει πλέον ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει οικονομικά την αναδιάρθρωση της σταφίδας και αυτό θεωρώ ότι είναι η καλή είδηση της ημέρας, που προέκυψε από την σύσκεψη στο Υπουργείο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος