FOLLOW US: facebook twitter

Ένας χρόνος κυβέρνηση ΝΔ: Για όλα φταίει ο Κορονοϊός

Ημερομηνία: 08-07-2020 | Συντάκτης:

Ο ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ δοξάζεται από τα media της λίστας Πέτσα ως η μεγάλη επέτειος της «παντοδυναμίας Μητσοτάκη». Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη ΝΔ θηριώδεις διαφορές της τάξης του 20%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλεται περίπου ως ο λαοφιλέστερος πρωθυπουργός στην σύγχρονη ιστορία του τόπου και για όσους δεν ζουν σ’ αυτή τη χώρα η Ελλάδα μοιάζει να έχει σήμερα τους ευτυχέστερους – τουλάχιστον – κατοίκους στον πλανήτη.

Για όσους όμως ζουν σ’ αυτήν τη χώρα, οι αριθμοί και μόνον καταγράφουν και αναδεικνύουν την επέτειο της μεγάλης εξαπάτησης – μιας εξαπάτησης με πρώτα, και επίσης μεγάλα, θύματα τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που διαφημίζονταν προεκλογικά, με πρώτο αποδέκτη τη μεσαία τάξη, παραμένουν ανύπαρκτες. Στην πραγματικότητα είναι ψίχουλα για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο και μηδενικές για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Προφανώς, κατά τη ΝΔ θεωρούνται πλούσιοι, εάν όχι ολιγάρχες (ΚΙΝΑΛ).

Ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 7 δις ευρώ, τα οποία απλώς έχουν παγώσει για το 2020 λόγω της πανδημίας. Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξή τους για το 2021, προοπτική που εάν δεν αναιρεθεί σημαίνει ότι θα απαιτηθούν ξανά μέτρα λιτότητας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η κυβέρνηση πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει εκκινήσει διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του στόχου του 3,5% στα πλεονάσματα, παρ’ ότι αποτελούσε προεκλογική της δέσμευση.

Oι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 90% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας – παραμένουν στεγνές από ρευστότητα μετά το σοκ του lockdown. Οι τράπεζες, μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις με χρήματα των φορολογουμένων και παρά τις δημόσιες… παρακλήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, κρατούν τις στρόφιγγες του δανεισμού κλειστές. «Η, για την ακρίβεια, τις ανοίγουν μόνον επιλεκτικά για τους μεγάλους ομίλους και την επιχειρηματική ελίτ. Στο δια ταύτα, οκτώ στις 10 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τα πολυδιαφημισμένα ευνοϊκά δάνεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και μία στις τρεις – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΣΕΒΕ – κινδυνεύει άμεσα με «λουκέτο».

Χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά που στα χρόνια των Μνημονίων έσωσαν τα σπίτια τους χάρις στον νόμο Κατσέλη κινδυνεύουν να βρεθούν τώρα στον δρόμο. Στο τέλος Ιουλίου, με προσωπική υπογραφή του Χρήστου Σταϊκούρα και με δέσμευση στο Eurogroup, λήγει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν αδιακρίτως οι πλειστηριασμοί και ο νέος πτωχευτικός κώδικας τον οποίο διαφημίζει από πέρσι ως «ασπίδα προστασίας» η κυβέρνηση, αφενός δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το 2021, αφετέρου δεν θα καλύπτει ούτε το ένα δέκατο των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Οι συνταξιούχοι, που περίμεναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να… άρει τις «αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου», προς το παρόν είδαν να αίρεται μόνον η 13η σύνταξη που τους είχε δώσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι περιμένουν επίσης επί ματαίω, αφού οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 30% και ο ΕΦΚΑ «σπάει» τα αποθεματικά του για να καλύψει το έλλειμμά του που αγγίζει τα 2 δις. Παρεμπιπτόντως, το ταμείο του ΕΦΚΑ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλεονασματικό και όχι ελλειμματικό.

Την πιο περίοπτη όμως θέση στην επέτειο του ενός χρόνου διακυβέρνησης ΝΔ μάλλον καταλαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Με το άλλοθι του κοροναϊού το μοντέλο «μισός μισθός – μισή δουλειά» γίνεται κανόνας και η ΠΝΠ Βρούτση κάνει πλέον πραγματικότητα εκείνο που δεν κατάφεραν, επί δέκα χρόνια, τρία Μνημόνια, μία τρόικα και οι πιέσεις του ΣΕΒ: την παγιοποίηση της εκ περιτροπής εργασίας. Δώρα και επιδόματα άδειας αποτελούν πρακτικά επίσης παρελθόν, και η αύξηση του κατώτατου μισθού – τον οποίο είχε ήδη αυξήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 11% – παραπέμπεται στις πρωθυπουργικές καλένδες.

Όμως, για… όλα φταίει ο κορονοϊός και η ανάπτυξη όπου να’ ναι θα έρθει μαζί με τους τουρίστες του Χάρη Θεοχάρη…

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος