FOLLOW US: facebook twitter

Με αρνητικό πρόσημο ο πρώτος μήνας των εκπτώσεων στην Ηλεία

Ημερομηνία: 07-02-2024 | Συντάκτης:

Το «ράλι» ακρίβειας ο βασικός λόγος

  • Ηλ. Ξανθούλης: «Μειωμένη η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών εξαιτίας της ακρίβειας»
  • Φ. Νικολόπουλος: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα στο Φεβρουάριο η κίνηση θα αυξηθεί»

Γράφει η Κική Κολοβέρου – [email protected]


Μπήκαμε αισίως στο δεύτερο μήνας των χειμερινών εκπτώσεων και το κλίμα στην τοπική αγορά της Ηλείας δείχνει να κινείται με αρνητικό πρόσημο καθώς οι πωλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Οι επιδόσεις των επιχειρήσεων, τον πρώτο λοιπόν μήνα των εκπτώσεων υπολογίζεται πως εμφάνισε πτώση των πωλήσεων της τάξεως του 20%συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες της πλειονότητας των επιχειρήσεων στο Νομό, για την πορεία των εκπτώσεων, το διάστημα του Φεβρουαρίου, φαίνεται πως κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και ο βασικός λόγος δεν είναι άλλος από την ακρίβεια και τον περιορισμό του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Ιανουάριος δεν ήταν ιδιαίτερα καλός από πλευράς εσόδων για το τοπικό εμπόριο για δυο βασικούς λόγους. «Ο κυριότερος φυσικά είναι η έλλειψη αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών εξαιτίας της ακρίβειας των ειδών πρώτης ανάγκης. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών στην πλειονότητα τους πάνε στη διατροφή και στις υποχρεώσεις των μηνιαίων λογαριασμών οπότε η αγορά οποιουδήποτε άλλου προϊόντος που την συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται και σε έκπτωση και μάλιστα υψηλή, περνά σε … τελευταία μοίρα… Και δεύτερον, οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας έχουν κρατήσει πίσω τις πωλήσεις χειμερινών ειδών. Ο τζίρος όπως αντιλαμβάνεστε κινείται ήδη σε αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Παράλληλα ο κ. Ξανθούλης επισήμανε ότι η τοπική αγορά της πόλης δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από αγορές άλλων πόλεων τονίζοντας ότι διαθέτει ποικιλία, ποιότητα, ποσότητα και φυσικά καλές τιμές. Μάλιστα, συνέστησε στους καταναλωτές να προτιμούν τα τοπικά καταστήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως βοηθώντας την τοπική αγορά βοηθάνε ουσιαστικά την τοπική οικονομία και τα χρήματα μένουν στον τόπο καθώς όπως είπε, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν υπάρχει εισροή εσόδων από πουθενά αφού δεν έχουμε ξένους επισκέπτες…

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος σχολίασε πως παρότι οι εκπτώσεις ξεκίνησαν σχετικά νωρίς (8 Ιανουαρίου), η αγορά λειτούργησε σε υποτονικούς ρυθμούς παρότι περίμεναν καλύτερη κίνηση. «Παρόλα αυτά, είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα στο Φεβρουάριο η κίνηση θα αυξηθεί. Έχουμε αρκετά μεγάλες εκπτώσεις σε μια προσπάθεια να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες κάθε καταναλωτή, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, τόσο από την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και των γενικότερων αυξήσεων στα καταναλωτικά αγαθά όσο και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Τα προβλήματα των αγροτών άλλωστε, ως αγροτική περιοχή και Νομός που είμαστε, καθώς και η χαμηλή παραγωγή ελαιόλαδου μας επηρεάζουν πολύ και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην χαμηλή κίνηση της αγοράς».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia