FOLLOW US: facebook twitter

Με αλλαγές η φετινή Ρυθμιστική για το κυνήγι

Ημερομηνία: 17-08-2023 | Συντάκτης:

-Νωρίτερα θα θηρεύεται ο αγριόχοιρος, χρονική παράταση για κοτσύφια, στα ίδια τα τρυγόνια

Με αλλαγές σε ορισμένα θηράματα εκδόθηκε χθες η νέα Ρυθμιστική Απόφαση Κυνηγίου για την περίοδο 2023 -2024 από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η απόφαση δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό Φ.Ε.Κ. 5076/Β/16-8-2023.

Ως προς τους χρόνους και τον χώρο διεξαγωγής της κυνηγετικής δραστηριότητας, η φετινή Ρυθμιστική Απόφαση περιέχει δύο μείζονες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια:

• Για πρώτη φορά, φέτος και εντός των καθιερωμένων Ζωνών Διάβασης, το κυνήγι των αγριόχοιρων θα αρχίσει στις 20 Αυγούστου και όχι στις 15 Σεπτεμβρίου. Το μέτρο, σύμφωνα με την Κυνηγετική Συνοσμοπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ), ελήφθη σε μία προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό τους, να αμβλύνει τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν αυτά τα ζώα στις καλλιέργειες και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων που απειλεί να λάβει επιδημικά χαρακτηριστικά και στη χώρα μας.

 Η δεύτερη χρονική επιμήκυνση αφορά την παράταση του χρόνου θήρας για μία σειρά υδρόβια και δενδρόβια αποδημητικά πτηνά, όπως είχε ζητήσει η Κ.Σ.Ε.

Πρόκειται για τα είδη: Κιρκίρι, Πρασινοκέφαλη, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Ασπρομετωπόχηνα, Νερόκοτα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα το κυνήγι των οποίων έως πέρυσι έληγε 31 Ιανουαρίου, αλλά τώρα παρατείνεται κατά ένα 10ήμερο αντίστοιχα για κάθε είδος, και του δημοφιλούς Κότσυφα που η κυνηγετική περίοδος τελείωνε 20 Φεβρουαρίου και φέτος θα τελειώσει 29 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μία διευθέτηση που ζήτησε και τεκμηρίωσε προς το Υπουργείο η Κ.Σ.Ε., μετά από συλλογή και επεξεργασία σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων που αποδέχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με όρια και φέτος το τρυγόνι

Επίσης, η νέα Ρυθμιστική κάνει και πάλι πλήρως αποδεκτή τη τεχνική πρόταση της ΚΣΕ, που επιτρέπει τη συνέχιση της θήρας του Τρυγονιού στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο αριθμός της ημερήσιας κάρπωσης Τρυγονιών παραμένει ίδιος με την περυσινή χρονιά (6 πουλιά), προβλέποντας και πάλι έναν συνολικό αριθμό πανελλαδικής κάρπωσης, πέραν του οποίου το κυνήγι του Τρυγονιού θα αναστέλλεται.

«Με αυτόν τον τρόπο και το αειφόρο κυνήγι του είδους εξασφαλίζεται, αλλά και οι αναγκαίες διαχειριστικές προσαρμογές, ώστε η χώρα μας να μην εμπλακεί σε νομικές διελκυστίνδες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεχής παρακολούθηση των δεδομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σοβαρότητα των προσεγγίσεων και οι επικαιροποιημένες επιστημονικές μελέτες που συνοδεύουν πάντα τα επιχειρήματα της ΚΣΕ, αποδείχθηκαν πολύτιμες και για την υπογραφή της φετινής Ρυθμιστικής», αναφέρει η ΚΣΕ στην ανακοίνωσή της.

Όπως, τέλος, είναι από καιρό γνωστό, τα δημόσια τέλη έκδοσης των κυνηγετικών αδειών όσο και οι συνδρομές προς τις Κυνηγετικές Οργανώσεις παραμένουν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με πέρυσι, εξασφαλίζοντας την οικονομική δυνατότητα των κυνηγετικών οργανώσεων κάθε βαθμίδας, να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.

«Γνωρίζουμε ότι η αιφνίδια και απροειδοποίητη Απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) να επιτρέπει μόνο την ηλεκτρονική και εξατομικευμένη έκδοση του «πάγιου τέλους χαρτοσήμου και ΟΓΑ», έχει προκαλέσει δυσκολίες προσαρμογής τόσο στους Κυνηγετικούς Συλλόγους όσο και στους κυνηγούς που επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια θήρας τους. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα η Κ.Σ.Ε. ήρθε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς και τις σχετικές υπηρεσίες, ζητώντας μία διευθέτηση ώστε αυτό το παράβολο να μπορεί να εκδίδεται ομαδικά, από τους εποπτευόμενους και συνεργαζόμενους με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικούς Συλλόγους ανά την χώρα. Όμως, καθώς η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάληξη της δεν μπορεί να προ εξοφληθεί, η Κ.Σ.Ε. απέστειλε από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα έγγραφο Οδηγιών προς όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της επικράτειας, με το οποίο τους καθοδηγεί και τους υποδεικνύει τρόπους προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ώστε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες στην έκδοση και ανανέωση των αδειών θήρας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia