Με 40-8 ψήφους εγκρίθηκε η πρόταση Λύτρα-Σπηλιόπουλου
Ξεχωριστή πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδα
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Με ψήφους 40-8 εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας η πρόταση των παρατάξεων Λύτρα και Σπηλιόπουλου της μειοψηφίας σχετικά με τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής για το επόμενο χρονικό διάστημα, έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα νομοθετικά από την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ορίζει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με βάση την πρόταση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ζητείται από την Περιφερειακή Αρχή να μην εισαγάγει στην Οικονομική Επιτροπή προσωρινά και μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση-συμμόρφωση με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας θέματα που έχουν οικονομικό αντικείμενο ή αντικείμενο δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τους Ν. 4623/2019 και 4625/2019, για λόγους ασφάλειας δικαίου.
Επίσης, πρότεινε να υποβληθούν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλες οι σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Οικονομική Επιτροπή από τις 2 Δεκεμβρίου του 2022 μέχρι σήμερα και για τις οποίες η Περιφερειακή Αρχή εκτιμά ότι έχουν κίνδυνο ακυρότητας, αν αυτό είναι νομικά εφικτό, προκειμένου το ίδιο να αποφασίσει σχετικά.
Ξεχωριστή πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας ζητώντας να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών και των δήμων.
«Είμαστε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για την εκλογή όλων των οργάνων Περιφερειών και δήμων, όπως και στις βουλευτικές εκλογές και στους μαζικούς φορείς, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν, από τη σκοπιά της ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Ζητάμε να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών. Να μη μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της Υγείας – Πρόνοιας, Παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους. Κατάργηση των “Αναπτυξιακών Οργανισμών” και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και δήμους πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην ΟΕ και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για τη λήψη αποφάσεων. Να έχουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” ζητάμε τα σοβαρά θέματα να συζητιούνται στα Περιφερειακά Συμβούλια και όχι στην ΟΕ και στις άλλες επιτροπές», αναφέρεται αναλυτικά στην πρόταση.
Εντέλει, η παράταξη Φαρμάκη της πλειοψηφίας υιοθέτησε την πρώτη πρόταση, η οποία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.