FOLLOW US: facebook twitter

Μαζί με τα χαλίκια… έφυγε και το λιοστάσι!

Ημερομηνία: 05-09-2023 | Συντάκτης:
Φωτογραφία Αρχείου

-Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τον ελαιοπαραγωγό Θ. Μαχαίρα για κατολίσθηση στο λατομείο του Ελαιώνα

-Επιρρίπτει ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία για τον τρόπο εξόρυξης των αδρανών υλικών

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την κατολίσθηση στο λιοστάσι του κατέθεσε ο ελαιοπαραγωγός και κάτοικος του Ελαιώνα του δήμου Πύργου, Θοδωρής Μαχαίρας, καταλογίζοντας σοβαρές ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία που εκτελεί την  εξόρυξη αδρανών υλικών από το λατομείο του Ελαιώνα, στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου.

Ο κ. Μαχαίρας, ο οποίος έχει λιοστάσι 47 στρεμμάτων με 970 ελαιόδεντρα στη θέση «Καστράκι» που συνορεύει με το λατομείο, καταγγέλλει στη μήνυσή του πως από τις 26 ως τις 29 Αυγούστου έγινε εξόρυξη αδρανών υλικών με τρόπο που δεν τηρεί τις προϋποθέσεις και τους όρους ασφαλούς εξόρυξης, με συνέπεια να κατολισθήσει τμήμα του ελαιώνα του και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Αντί να ξεκινήσουν την εξόρυξη ξεκινώντας από την κορυφή του βουνού δημιουργώντας ασφαλείς ζώνες ανά βαθμούς (πατάρια) ώστε να αποφύγουν την καθίζηση του εδάφους και τις κατολισθήσεις, αυτοί εξόρυξαν άναρχα τα υλικά με αντίθετη φορά, ώστε να αφαιρούν υλικά από τη βάση του βουνού, με αποτέλεσμα τις ανεξέλεγκτες κατολισθήσεις, με κίνδυνο ζωής των εργατών που χειρίζονται τα μηχανήματα και της δικής μου που πηγαίνω στο αγρόκτημα για τις γεωργικές μου εργασίες», αναφέρει χαρακτηριστικά στη μήνυσή του ο κ. Μαχαίρας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι από τις άναρχες εξορύξεις υπέστη καθίζηση και κατολίσθηση το μέρος του λατομείου που συνορεύει με το αγρόκτημά μου, με αποτέλεσμε να έχει μετακινηθεί μέρος του εδάφους του αγροκτήματος προς το εσωτερικό του λατομείου «όπου γίνονται οι άναρχες εξορύξεις».

Ο κ. Μαχαίρας τονίζει ότι ελλοχεύει άμεσος κίνδυνος νέας κατολίσθησης, από τον οποίο κινδυνεύει τόσο η σωματική του ακεραιότητα, όσο και η περιουσία του, δεδομένου ότι σύντομα ξεκινά η ελαιοσυγκομιδή, υπενθυμίζοντας πως είχε γνωστοποιήσει το ζήτημα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας από τις 25 Μαΐου.

«Εγώ τον επόμενο μήνα θέλω να ξεκινήσω να μαζεύω ελιές. Ποιος θα μου εγγυηθεί ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή μου και ποιος θα μου εγγυηθεί πως θα υπάρχει σε έναν μήνα το λιοστάσι και δεν θα έχει καταρρεύσει; Και μη μας πει κάποιος ότι δεν θέλουμε να φτιαχτεί ο δρόμος. Φυσικά και θέλουμε. Αλλά ζητήσαμε να γίνει η εξόρυξη των αδρανών με τον σωστό τρόπο και δεν μας ακούσανε», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Μαχαίρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος