FOLLOW US: facebook twitter

Μαζεύουν ελιές για να πληρώσουν τη σταφίδα!

Ημερομηνία: 29-11-2022 | Συντάκτης:

-Σε απόγνωση για δεύτερη χρονιά οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας εξαιτίας της χαμηλής τιμής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στη συρρίκνωση και στον αφανισμό οδηγείται η παραγωγή σταφίδας στην Ηλεία, αφού η αγορά έχει νεκρώσει και το προϊόν παραμένει στις αποθήκες. Ζήτηση δεν υπάρχει, ενώ ακόμα και αν προκύψει ενδιαφέρον, η προσφερόμενη τιμή είναι μέχρι 0,70 ευρώ και με μετάθεση της πληρωμής σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όπως δήλωσε ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι περισσότεροι συνάδελφοί του είναι εγκλωβισμένοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν με τη σταφίδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

«Η αγορά είναι στο απόλυτο μηδέν. Δεν κινείται τίποτα. Χαλάσαμε χρήματα για να καλλιεργήσουμε και να τρυγήσουμε και τώρα φυλάμε τη σταφίδα στις αποθήκες. Τι θα την κάνουμε, δεν ξέρουμε. Δεν αγοράζει κανένας. Όλοι μας λένε “φέρτε τη και βλέπουμε για λεφτά” και η ανώτερη τιμή είναι 70 λεπτά. Μέσα μπήκαμε και πέρυσι, μέσα θα μπούμε και φέτος, αν φυσικά καταφέρουμε να την πουλήσουμε. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί και εισόδημα δεν υπάρχει. Ο υπουργός μάς είπε ότι το προϊόν δεν έχει μέλλον και όλοι είμαστε απογοητευμένοι. Οι περισσότεροι την κόβουν και μειώνουν την παραγωγή, βάζοντας ελιές, αλλά μη νομίζετε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε όλες τις περιοχές. Καταλήξαμε φέτος να μαζεύουμε ελιές για να βγάλουμε τα έξοδα της σταφίδας. Δηλαδή έχουμε δύο καλλιέργειες για να βγαίνει κάτι από τη μία και να καλύπτει την άλλη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό. Μας είπε ο υπουργός ότι τον Δεκέμβριο θα ξαναδεί αν μπορεί να δώσει κάτι…» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι λύσεις δεν είναι τόσο απλές όσο τις παρουσιάζουν κάποιοι.

«Το να μας προτείνει κάποιος να κόψουμε τη σταφίδα και να βάλουμε ελιά, δεν είναι τόσο απλό. Δεν πιάνει παντού η ελιά, δεν είναι για όλες τις περιοχές. Και μέχρι να αναπτυχθεί η ελαιοκαλλιέργεια, που θέλει τρία με πέντε χρόνια, με τι εισόδημα θα ζήσουμε; Ωραίες αυτές οι προτάσεις στη θεωρία, αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολο. Ούτε είναι τόσο εύκολη απόφαση να σταματήσουμε να καλλιεργούμε σταφίδα. Κάποιοι αγρότες έκαναν επένδυση στο προϊόν τα τελευταία δύο χρόνια, ξόδεψαν χρήματα σε πετρέλαιο, αγροεφόδια κλπ για να τη φροντίσουν. Σε αυτούς δηλαδή τι λένε; Να την ξηλώσουν και να βάλουν άλλο προϊόν;» σχολίασε με νόημα ο κ. Βομπίρης και πρόσθεσε πως η διεκδίκηση θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση της ελαιοσυγκομιδής.

«Δεν σταματάμε τον αγώνα μας για να διασωθεί μια ιστορική καλλιέργεια όπως η σταφίδα, η οποία είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Ηλείας και είναι προϊόν με πολύ υψηλή διατροφική αξία. Τώρα έχουμε φτάσει να μαζεύουμε ελιές και να δίνουμε το ελαιόλαδο για να πληρώσουμε τη σταφίδα. Αν δεν είχε καλή τιμή φέτος το ελαιόλαδο, θα είχαμε αφανιστεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα ξαναβγούμε στους δρόμους να αγωνιστούμε για να διατηρηθεί η παραγωγή της σταφίδας. Λύσεις υπάρχουν και τις έχουμε προτείνει στον υπουργό και σε όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε να υπάρχει η πολιτική βούληση και μας τα λένε μπερδεμένα. Μας είπαν να συγκροτήσουμε ομάδα παραγωγών για κάνουμε την αναμπέλωση της σταφίδας και ταυτόχρονα μας λένε ότι το προϊόν δεν έχει μέλλον. Μπερδεμένα πράγματα. Εμείς ζητάμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας για φέτος και να παρέμβουν στο φαινόμενο της αισχροκέρδειας, που το καλύπτουν με το επιχείρημα περί “ελεύθερης αγοράς και ανοιχτών τιμών”, που έχει ως αποτέλεσμα να πουλάμε κάτω από το κόστος και οι καταναλωτές να το αγοράζουν πανάκριβο. Επίσης να μας μειώσουν το κόστος παραγωγής. Δηλαδή πώς βρίσκουν λύσεις για εταιρείες διοδίων και για τους εφοπλιστές;» δήλωσε με νόημα ο κ. Βομπίρης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia