Μαύρα τα μαντάτα από τον ΕΛΓΑ Πάτρας!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”143106″ img_size=”full”][vc_column_text]
375.000 ελαιόδεντρα, 420 στρέμματα αμπέλια και εκατοντάδες άλλες καλλιέργειες έκαψε η φωτιά του Αυγούστου στην Ηλεία
-Ξεκρέμαστοι χιλιάδες Ηλείοι αγρότες!
[/vc_column_text][vc_column_text]Μαύρα είναι τα μαντάτα από τον ΕΛΓΑ της Πάτρας από την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες από τις φωτιές του Αυγούστου στην Ηλεία, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος. Οι… αριθμοί αποτυπώνουν το μέγεθος της τραγωδίας στον πρωτογενή τομέα και καταδεικνύουν πόσο δύσκολη είναι σήμερα η κατάσταση για χιλιάδες αγρότες της περιοχής, από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν μεταξύ 4-8 Αυγούστου 2021 στην ευρύτερη περιοχή (Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας ), ενώ ζημιές προξενήθηκαν και σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας οι ζημιές που προξενήθηκαν σε φυτικό κεφάλαιο αφορούν ελαιόδεντρα (375.000 δέντρα), λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες (10.000 δέντρα), αμπελοειδή (420 στρέμματα) και καλλιέργειες ετήσιες και πολυετής (780 στρέμματα) 780 πάγιο κεφάλαιο ( αποθήκες, σταβλικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.) αφορούν 452 περιπτώσεις και αποθηκευμένα προϊόντα αφορούν 78 περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ελαιοπαραγωγών, γεωπόνων και ελαιοτριβαίων της Ηλείας – πρόσφατα η Πρωινή παρουσίασε σχετική διαμαρτυρία ελαιοτριβαίων και ελαιοπαραγωγών πυρόπληκτων περιοχών Ηλείας και Γορτυνίας- για την πλήρη ανάκαμψη της ελαιοπαραγωγής θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια εξαετία, ενώ πλήρης αποκατάσταση της ελαιοπαραγωγής θα έχουμε σε δέκα χρόνια. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών θα υποστούν σημαντική απώλεια εισοδήματος.
Επιπλέον, η παύση της ελαιοσυγκομιδής για αρκετά χρόνια θα επιφέρει πρόσθετες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την αγορά εργασίας, αφού θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας δεκάδες εργάτες γης και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Είναι λοιπόν λογικό χιλιάδες Ηλείοι αγρότες να μένουν ξεκρέμαστοι μετά την μεγάλη αυτή καταστροφή που για ΄πολλούς εξ αυτών είναι και ολική, καθώς χάθηκε στις φλόγες όλο το βιός τους![/vc_column_text][vc_single_image image=”147030″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο ΦΕΚ η απόφαση για τις αποζημιώσεις
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 4268/15.09.2021) η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα της επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 1η Μαΐου έως και το τέλος Αυγούστου 2021 σε περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις Μεταξύ αυτών των περιοχών είναι και η Ηλεία.
Όπως αναφέρεται «Για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν, με την παραπάνω απόφαση, εφαρμόζονται οι διαδικασίες του ν.4797/2021 σχετικά με την επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών, αντί για την εφαρμογή των χρονοβόρων διαδικασιών του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Ειδικότερα, με τη διαδικασία των άρθρων 7 και 8 του ν.4797/2021 δύναται να καλύπτεται μέρος των υλικών ζημιών οι οποίες θα καταγραφούν από τις αρμόδιες επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της κάθε Περιφέρειας και οι οποίες προκλήθηκαν από τις ως παραπάνω πυρκαγιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα. Παράλληλα, δύναται να παρέχονται, μέσω του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τυχόν επιπλέον ενισχύσεις που προβλέπονται σε αυτόν.»
Όπως ορίζεται με την παραπάνω ΚΥΑ, οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις υποβολής δήλωσης στο ΟΣΔΕ και καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Η προκαταβολή και το τελικό ύψος της επιχορήγησης προς τους δικαιούχους, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες θα καθοριστούν με νεότερες Υπουργικές Αποφάσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]