FOLLOW US: facebook twitter

18 Οκτωβρίου 2021 η Τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 21-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός
Το στιγμιότυπο από την Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία στις 12 Μαρτίου 20020 για τους θερινούς Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020
Για την Χειμερινή Ολυμπιάδα Πεκίνο 2022 χωρίς όμως τη συμμετοχή κοινού λόγω covid
-Τι αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ Ελληνικής και Κινεζικής αντιπροσωπείας

Την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, θα ξεκινήσει τελικά το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας που θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία για το μακρινό Πεκίνο όπου θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2022. Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί, χωρίς όμως την συμμετοχή κοινού με την παρουσία  μόνο επισήμων και ελάχιστων καλεσμένων,  λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον covid. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παρών θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταξύ Ελληνικής και Κινεζικής αντιπροσωπείας, ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις για τις εκδηλώσεις της τελετή αφής, το τελετουργικό και την λαμπαδηδρομία.  Έτσι, για δεύτερη φορά, καθώς και στις 12 Μαρτίου 2020 η Φλόγα άναψε στο Ναό της Ήρας χωρίς την συμμετοχή κοινού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο,  το κορυφαίο αυτό γεγονός για την Ηλεία αλλά και για όλο τον πλανήτη, θα  πραγματοποιηθεί μόνο με τη παρουσία επισήμων.  Να θυμίσουμε ότι στην Τελετή Αφής της Αρχαίας Ολυμπίας, έκανε μάλιστα και την τελευταία του επίσημη εμφάνιση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο  Προκόπης Παυλοπουλος  Πρωθιέρεια  στην  Τελετή Αφής του Τόκιο 2020, ήταν η Ξανθή Γεωργίου που μεταλαμπάδευσε  τη Φλόγα, στην Ολυμπιονίκη Αννα Κορακάκη που έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Λαμπαδηδρόμος.

Η χορογράφος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των τελετών Αφής Άρτεμις Ιγναντίου, θα χορογραφήσει και το τελετουργικό της Αφής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ΠΕΚΙΝΟ 2022 σε Ολυμπία και Αθήνα, με πρωθιέρεια ξανά την ηθοποιό Ξανθή Γεωργίου.

Είχε προηγηθεί  βεβαίως το τελετουργικό με τις Ιέρειες το οποίο εμπνεύστηκε κα χορογράφησε  η  Καλλιτεχνική Διευθύντρια των τελετών αφής Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου που επίσης όπως μας επιβεβαίωσε και η ίδια,  θα επιμεληθεί και το τελετουργικό για την Χειμερινή Ολυμπιάδα του Πεκίνου σε Ολυμπία και Αθήνα., ενώ και η ηθοποιός Ξανθή Γεωργίου θα είναι ξανά η Πρωθιέρεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Δέκα μέρες πριν από την τελετή της Αφής αναμένονται στην Αρχαία Ολυμπία η Άρτεμις Ιγνατίου και οι Ιέρειες για τις πρόβες.

Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη μεταξύ Κινεζικής και Ελληνικής Αντιπροσωπείας

Στη σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από την ελληνική πλευρά προΐστατο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, από την κινεζική ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα κ. Wang Qiang ενώ από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Σπύρος Καπράλος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μανώλης Κολυμπάδης καθώς και εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ

Στις αποφάσεις και το τελετουργικό, όπως τονίστηκε,  ελήφθη σοβαρά υπόψιν ο κίνδυνος του COVID και τα μέτρα προστασίας από αυτόν. Έτσι, το πρόγραμμα που καταρτίστηκε έχει ως εξής: Η αφή της φλόγας θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2021 στην Αρχαία Ολυμπία, χωρίς την συμμετοχή κοινού. Στη συνέχεια η φλόγα, μετά τη λαμπαδηδρομία, θα μεταφερθεί οδικώς στην Ακρόπολη, όπου και θα διανυκτερεύσει. Στις 19 Οκτωβρίου η φλόγα θα παραδοθεί στην Κινεζική αντιπροσωπεία, σε επίσημη τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο και πάλι χωρίς την παρουσία κοινού, πέραν διακοσίων διαπιστευμένων ατόμων που θα αποτελούν τις επίσημες αντιπροσωπείες και από τις δυο πλευρές, αλλά και εκ μέρους της Ολυμπιακής Επιτροπής. Στη συνέχεια η φλόγα θα μεταφερθεί με ειδική πτήση charter από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με προορισμό την διοργανώτρια πόλη του Πεκίνου. Στη σύσκεψη μελετήθηκαν και αποφασίστηκαν τα επιχειρησιακά πλάνα και τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας σχετικά με τις  παραπάνω τελετές αλλά και την μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας.

Εννοείται ότι επειδή η Κίνα είναι η υπερδύναμη του πλανήτη,  τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και στην Αρχαία Ολυμπία και στην Αθήνα όπως στην θερινή Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008, όπου στην Ολυμπία παρά τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας θυμόμαστε όλοι το πανό  ειρηνικής διαμαρτυρίας που υψώθηκε στον αρχαίο στάδιο από ακτιβιστές μέλη των «Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα» κατά την διάρκεια της Αφής. Επομένως, τέτοια φαινόμενα ειδικά στην παρούσα φάση σε μια «ευαίσθητη» μάλιστα περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων,  δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συμβούν ξανά, αναμένουμε ύψιστα μέτρα ασφαλείας στην Αρχαία Ολυμπία. Άλλωστε η μη συμμετοχή κοινού, θα είναι ευνοϊκή απέναντι στους ελέγχους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος