FOLLOW US: facebook twitter

Μάστιγα διαρκείας η ανεργία – Πρώτη σε ανέργους και προτελευταία σε θέσεις εργασίας η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ

Ημερομηνία: 15-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127569″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Χάθηκε το «τρένο» της πενταετίας 2014-2019, όπως προκύπτει από νέα μελέτη
-Πρωτοβουλία Φαρμάκη με την ίδρυση περ/κου μηχανισμού για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας

[/vc_column_text][vc_column_text]Μάστιγα παραμένει η ανεργία για τη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε χθες το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την τελευταία πενταετία, καθώς κάνουμε… πρωταθλητισμό στην παραγωγή ανέργων και είμαστε ουραγοί στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, στη Δυτική Ελλάδα είναι συγκεντρωμένο το 8% των ανέργων πανελλαδικά, ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, η περιφέρειά μας εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό (24%) ανεργίας ως προς τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Κατά την πενταετία 2014-19, στη διάρκεια της οποίας μειώθηκε η ανεργία πανελλαδικά κυρίως λόγο του τουρισμού, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν μόλις κατά 7% (από 201 χιλ. το 2014 σε 215 χιλ. το 2019), ποσοστό που είναι το δεύτερο χειρότερο πανελλαδικά, μετά το 6% της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, η μείωση της ανεργίας κατά 16% στο ίδιο διάστημα, σαφέστατα είναι ενθαρρυντική, όμως είναι το τρίτο χειρότερο ποσοστό περιφέρειας, αφού κάτω από τη Δυτική Ελλάδα είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία (10%) και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (11%), ενώ διαπιστώνεται έκρηξη της μερικής απασχόλησης κατά 18%  (από 15 χιλ. το 2014 σε 18 χιλ. το 2019), ειδικά στην εστίαση.[/vc_column_text][vc_single_image image=”103376″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρωτοβουλία Φαρμάκη για την ανεργία

Οι αριθμοί δείχνουν ότι ακόμα και πριν από την πανδημία, οι δράσεις για την αγορά εργασίας αποδεικνύονταν αναποτελεσματικές, καθώς η Δυτική Ελλάδα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία της εκτόξευσης του τουρισμού, καταγράφοντας πενιχρά αποτελέσματα.

Για τον λόγο αυτό, η τωρινή περιφερειακή αρχή αποφάσισε να δημιουργήσει Περιφερειακό Μηχανισμό για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, με στόχο να αναβαθμιστεί η διοικητική ικανότητα της Περιφέρειας ως προς την παρακολούθηση και τη διάγνωση των αναγκών του τοπικού παραγωγικού συστήματος, για τον ορθό σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρει το φυσικό αντικείμενο της σχετικής Πράξης Ένταξης στο ΕΣΠΑ, το οποίο υπογράφει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Περιφερειακός Μηχανισμός θα περιλαμβάνει εργαλεία και αναλύσεις για την πρόβλεψη αφενός των αναγκών σε θέσεις εργασίας ανά επάγγελμα και κλάδο οικονομικής δραστηριότητας αφετέρου των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες. Η αξιοποίηση αυτής της πληροφόρησης θεωρείται κρίσιμη για τον σχεδιασμό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (κατάρτισης, δημιουργίας θέσεων εργασίας) αλλά και των δράσεων για τη διαχείριση της αλλαγής και της αναδιάρθρωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”127568″ img_size=”full”][vc_column_text]Παράλληλα εκπληρώνεται και η θεσμική υποχρέωση της Περιφέρειας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων και Οργανισμών για τη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας σύμφωνα με τον ν. 4368/2016 (Α’ 21).

Από τη λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας αναμένεται η τροφοδότηση με έγκυρα και επίσημα στοιχεία κάθε ενδιαφερόμενου/αρμόδιου φορέα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, η υποστήριξη της διαδικασίας εξειδίκευσης/ ενεργοποίησης δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στο πλαίσιο του ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και άλλων προγραμμάτων με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, η συμβολή σε δράσεις πρόβλεψης και διαχείρισης των αλλαγών και των αναδιαρθρώσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η τροφοδότηση με στοιχεία του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Η πράξη θα υλοποιηθεί μέσω ενός Υποέργου, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη των αναγκαίων εργαλείων με τα οποία θα τεθεί σε λειτουργία ο Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας. Προβλέπεται η διεξαγωγή πρωτογενών ερευνών πεδίου σε επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιχειρήσεων), ανέργους και εργαζομένους, η παραγωγή εκθέσεων διάγνωσης της αγοράς εργασίας (2021-2023), τη διεξαγωγή στοχευμένων μελετών σε θεματικούς τομείς της αγοράς εργασίας που σχετίζονται με αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (2021-2023), ενέργειες διαβούλευσης (focus groups) οι οποίες στόχο έχουν να κινητοποιήσουν τοπικούς και παραγωγικούς φορείς να συμμετάσχουν στη διαδικασία διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και η διατύπωση προτάσεων για τους ανθρώπινους πόρους και εξειδικευμένων δράσεων για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, η υλοποίηση προγράμματος Μεταφοράς Τεχνογνωσίας για τη λειτουργία του περιφερειακού μηχανισμού και η προβολή και δημοσιότητα του έργου. Η συνολική διάρκεια της πράξης είναι τριάντα δύο μήνες και η περίοδος υλοποίησης ξεκινά την Πρωταπριλιά του 2021 και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου του 2023.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot