FOLLOW US: facebook twitter

Στον δρόμο για το… ΣτΕ η επίμαχη εργολαβία του 1,4 εκατ. ευρώ

Ημερομηνία: 15-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Προσφυγή στο Εφετείο και αίτημα πιλοτικής δίκης από τον δήμο Πύργου

Την απόφαση να ανατρέψει τα δεδομένα που διαμόρφωσε η επιτροπή του άρ. 152 σχετικά με την εργολαβία του 1,4 εκατ. ευρώ έλαβε ο δήμος Πύργου, καθώς αποφάσισε αφενός να ασκήσει προδικαστική προσφυγή και αίτηση ακύρωσης και αναστολής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πατρών –κάτι που είχε προαναγγείλει- και αφετέρου να υποβάλει αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, κατ’ άρθρο 1 του Ν. 3900/2010, λόγω της σοβαρότητας των νομικών ζητημάτων που τίθενται αφενός μεν ως προς το δικονομικό ζήτημα της προσβολής των αποφάσεων και αφετέρου ως προς την αρμοδιότητα του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης και τη δεσμευτικότητα των  πράξεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή του άρθρου 152 του ν.3463/2006, με απόφαση που εξέδωσε στις 4 Ιανουαρίου, απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του δήμου Πύργου κατά της ακυρωτικής απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, Νίκου Παπαθεοδώρου, για την περίφημη πια εργολαβία του 1,4 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών από πλημμύρες του 2016.

Με την εισήγησή της, η δικαστική Πληρεξούσιος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Χρυσάνθη Τέλιου απέρριψε την επιχειρηματολογία του δήμου Πύργου τόσο για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του έργου όσο και για τη δεσμευτικότητα της Πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το συγκεκριμένο έργο.

Ειδικά για τη δεσμευτικότητα της απόφασης, επισήμανε πως ο καθιερωμένος προληπτικός έλεγχος των μεγάλης οικονομικής αξίας συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αποτελεί άσκηση δικαιοδοτικής λειτουργίας και οι σχετικές Πράξεις που εκδίδει, δεν συνιστούν δικαστικές αποφάσεις, κατά συνέπεια δεν συνιστούν κάποιου είδους δεδικασμένο.

Η υπόθεση αφορά εργολαβία αποκαταστάσεων από πλημμύρες του 2016, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, την οποία ο δήμος Πύργου αποφάσισε να υλοποιήσει με τη διαδικασία επιλογής αναδόχου με διαπραγμάτευση, δίχως προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης. Αποτέλεσμα ήταν προσφορά έκπτωσης 5%, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Στάθη Καννή, ο οποίος κατέθεσε ένσταση, η οποία έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος