FOLLOW US: facebook twitter

Μας πήρε και μας σήκωσε ο Ιανός αλλά ευτυχώς δεν μας κατάστρεψε!

Ημερομηνία: 21-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταιγίδες άφησαν πίσω τους αρκετά προβλήματα στο νομό Ηλείας – Η Κουρούτα βρέθηκε όντως στο μάτι του κυκλώνα
-Ζημιές σε καλλιέργειες κυρίως στην Κρέστενα, στο δήμο Πηνειού και τον Κάμπο

Περισσότερο «ήπιο» απ’ ό,τι περιμέναμε με βάση τις προγνώσεις τις Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και σε σχέση βεβαίως με τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε σε άλλες περιοχές της χώρας, ήταν τελικά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» από την Ηλεία που έκανε την εμφάνισή του στο νομό μας από την Πέμπτη το απόγευμα με άγριες διαθέσεις. Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανού που προκάλεσε αρκετές ζημιές στον νομό, κυρίως κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων σχεδόν σε όλη την Ηλεία χωρίς ωστόσο να προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα ή τοπικούς ανεμοστρόβιλους.

Ζημιές σε παραλιακά καταστήματα της Κουρούτας

Περισσότερο έντονα ήταν τα φαινόμενα στη θαλάσσια περιοχή της Κουρούτας, όπου ο σφοδρός αέρας προκάλεσε αρκετές ζημιές σε παραλιακά καταστήματα παρασύροντας τραπεζοκαθίσματα,  ομπρέλες και κατασκευές σε επιχειρήσεις εστίασης, ενώ στο Κατάκολο που επίσης ήταν μια περιοχή αρκετά επίφοβη δεν δημιουργήθηκαν τελικά σοβαρά προβλήματα.

Στον πρωτογενή τομέα όμως υπήρξαν επιπτώσεις σε καλλιέργειες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων, αλλά και στον Ηλειακό κάμπο και τον δήμο Πηνειού. Βεβαίως όλος ο μηχανισμός της ΠΕ Ηλείας, των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ- που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβει-  ήταν από την Πέμπτη το μεσημέρι στο «πόδι» όπως και η Πυροσβεστική που είχε να αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά πτώσης δέντρων και να τα απομακρύνει είτε για να ανοίξουν κάποιοι δρόμοι είτε για να μην προξενήσει περισσότερες ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα.

Σε ετοιμότητα με όλο το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας ήταν και οι δήμοι της Ηλείας, αλλά και οι ίδιοι οι δήμαρχοι που πραγματικά βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή συντονίζοντας και παρακολουθώντας κάθε ενέργεια ή έργο καθαρισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη, καθώς ακόμα και εν μέσω του κυκλώνα πραγματοποιούνταν καθαρισμοί κυρίως σε τάφρους και ποτάμια για να αποφευχθούν πλημμύρες.

Σε Πύργο, Κατάκολο και Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος

Περιοχές του Πύργου,  του Κατακόλου, της Ανδραβίδας και των Λεχαινών επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος,  την Παρασκευή, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί, τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, και την αντιμετώπισή τους, ενώ έκανε αυτοψία σε έργα καθαρισμού ποταμών και αποστραγγιστικών τάφρων, τα οποία εκτελούνται στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνέχεια, επισκεπτόμενος περιοχές του Δήμου Ανδραβίδας –Κυλλήνης, ο κ.Γιαννόπουλος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Παν. Βαγγελάκο, όπου έλαβε σύντομη ενημέρωση για τις ζημιές – καθώς τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και τις πρωινές ώρες σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων, με τις υπηρεσίες του δήμου να παρεμβαίνουν άμεσα και να δίνουν λύσεις. Να σημειώσουμε ότι δίπλα στην αποθήκη του ΑΣΟ στα Λεχαινά, με πολύωρες εργασίες, έγινε παρέμβαση αποκατάστασης του οδοστρώματος από τη  καθίζηση που προκάλεσε  η έντονη βροχόπτωση.

Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Λέντζα, επισκεφθηκαν και  άλλα σημεία που χρειάστηκαν άμεσα προληπτικές παρεμβάσεις από τα μηχανήματα που εργάζονται στο αντιπλημμυρικό έργο που εκτελείται από την Π.Ε Ηλείας στην περιοχή. Ειδικότερα, έγιναν παρεμβάσεις στην περιοχή «Μπρινιάς» της Παλαιάς Μανωλάδας. Σε εξέλιξη βρισκόνταν το τελευταίο διήμερο και  εργασίες καθαρισμού αποστραγγιστικών τάφρων, στην περιοχή της Γαστούνης.

Στο “πόδι” και όλος ο μηχανισμός του δήμου Πύργου με επικεφαλής το δήμαρχο

Επίσης στην περιοχή του Νοσοκομείου Πύργου, εκτελούνταν από την Πέμπτη το πρωί,  με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλου εργασίες της αποστραγγιστικής τάφρου που μπορούσε να επιφέρει πλημμύρες .

Στην περιοχή του Νοσοκομείου παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Ατνωνακόπουλος επιβλέποντας και ο ίδιος τις εργασίες, ενώ από το βράδυ της Πέμπτης μαζί με αντιδημάρχους καθώς και την προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κική Διονυσοπούλου  και προσωπικό, βρισκόταν σχεδόν όλο το βράδυ στο Κατάκολο έτοιμοι να παρέμβουν.

Στο δήμο Πύργου τα προβλήματα τελικώς δεν ήταν μεγάλα, κυρίως πτώσεις δέντρων υπήρξαν όπως του μεγάλου πεύκου στο Επαρχείο, στην παιδική χαρά, όπου το Σάββατο το πρωί, κόπηκε και απομακρύνθηκε.  Ο δήμαρχος βρέθηκε σε πολλά σημεία του δήμου Πύργου, όπως και στο Δέλτα του Αλφειού στο Επιτάλιο που ευτυχώς δεν υπήρξε πρόβλημα.

Ο Α. Μαρίνος ζητά να κηρυχθεί ο δήμος Πηνειού θεομηνιόπληκτος

Να κηρυχθεί ο δήμος Πηνειού θεομηνιόπληκτος, λόγω των μεγάλων ζημιών στο δήμο από το πέρασμα του Ιανού στον πρωτογενή τομέα, θα ζητήσει ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος. Ο δήμαρχος Πηνειού ευχαρίστησε  ο οποίος σε δήλωσή του την Περιφέρεια, τους αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων που εργάστηκαν με αυταπάρνηση για να αποτρέψουν την καταστροφή,  καθώς και την εθελοντική ομάδα «Ο Πηνειός», τους εθελοντές στην Ανοικτή Γραμμή Επικοινωνίας καθώς και τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για την αναγγελία των ζημιών που προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο η σφοδρή κακοκαιρία.

«Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το δήμο Πηνειού, χωρίς ευτυχώς θύματα, προκάλεσε πληγές στον πρωτογενή τομέα και έτσι αποφάσισα να καταθέσω αίτημα ώστε να κηρυχθεί ο δήμος μας θεομηνιόπληκτος.

Αυτά τα δύο εικοσιτετράωρα οι υπηρεσίες του Δήμου Πηνειού βρίσκονταν σε διαρκή επαγρύπνηση με αποστολή να αποτρέψουν δυσάρεστες εξελίξεις που διαμόρφωναν οι έκτακτες καιρικές συνθήκες. Άλλωστε αυτό ήταν χρέος μας».

Περίπου 170χλστά νερού έπεσαν στη Νέα Φιγαλεία

Αρκετά αλλά όχι μεγάλης έκτασης προβλήματα προκάλεσε ο κυκλώνας Ιανος στην Δ.Ε Φιγαλείας λόγω των έντονων και ισχυρών καταιγίδων, ενώ σύμφωνα με τοπικές μετρήσεις ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή άγγιξε τα 170χιλ,  δηλαδή 170 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Σε ότι αφορά τις ζημιές που άφησε πίσω του, είχαμε κατολίσθηση εντός οικισμού ΤΚ Νέας Φιγαλείας, πέτρες και χώματα στο οδόστρωμα κυρίως στα τμήματα Λέπρεο – Νέα Φιγαλεία & Πετράλωνα – Περιβόλια, λασπορροές και υπερχείλιση ρεμάτων πχ Μπούρας, πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος της ΕΠ.ΟΔ Θολού-Νέας Φιγαλείας κυρίως κατά τη διάρκεια της καταιγίδας από τα ακάθαρτα πρανή κ.α

Ο Δήμος Ζαχάρως-Φιγαλείας, οι αντιδήμαρχοι Φώτης Καλογερόπουλος Πολιτικής Προστασίας και Χρήστος Βλάχος Τεχνικών Υπηρεσιών κατέγραψαν τα προβλήματα όλου του δήμου με σκοπό την άμεση αντίδραση του μηχανισμού ώστε όλα να επιλυθούν το συντομότερο. Η πολιτική προστασία και η Πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκονται ακόμα σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος