FOLLOW US: facebook twitter

Μαρινίκη Θεοδώρου: «Ήθος, όραμα και κίνητρα στους νέους»

Ημερομηνία: 06-06-2024 | Συντάκτης:

Η δικηγόρος και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρινίκη Θεοδώρου, μιλάει στην «Πρωινή»

Όραμα, ήθος και κίνητρα στους νέους για να μείνουν στην Ελλάδα είναι ο τρίπτυχο με το οποίο δίνει τη μάχη των ευρωεκλογών η Πυργιώτισσα δικηγόρος και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ,  Μαρινίκη Θεοδώρου. Παράλληλα, μιλά για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της υποψηφιόητας, για τα γυναικεία στερεότυπα και την ανάγκη να εξηγήσουμε στους πολίτες τη σημασία της Ευρώπης για τις ζωές τους.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


-Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και Μαρινίκη Θεοδώρου;

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ο πλέον δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος, που έχει μάθει από τα λάθη του, έχει αναλάβει τις ευθύνες του και είναι ένας χώρος ο οποίος δείχνει αέρα ανανέωσης και δίνει βήμα σε ανθρώπους νέους -και όχι μόνο κομματικά προϊόντα αμιγώς- όπως είμαι και εγώ.  Επίσης το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει κοινωνικό πρόσημο. Πάντα στέκεται στο πλάι των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών, δίνει και προτείνει λύσεις που πάντα έχουν επαφή με την πραγματικότητα και όχι απλά στη θεωρία.  Προσωπικά για εμένα, αν και δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, έχω την επιστημονική κατάρτιση να εκπροσωπήσω επάξια τον ελληνικό λαό στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά δεν είναι αυτό το μόνο ζητούμενο. Είμαι ένας άνθρωπος με όραμα, γιατί πρέπει να εμπνεύσουμε πάλι όλους τους πολίτες διότι υπάρχει κρίση και στους θεσμούς και στη δημοκρατία μας. Πρέπει να τους κάνουμε να μας εμπιστευτούν ξανά. Επίσης η πολιτική έχει ανάγκη από ήθος, στο οποίο  έχουμε τεράστιο έλλειμμα. Λείπει  το ήθος, θεωρώ ότι το έχω και μπορώ να το δώσω. Θα εργαστώ με κάθε τρόπο και με όλη μου την ψυχή γιατί ο πολιτικός δεν είναι μόνο ένας τεχνοκράτης ή ένα κομματικό στέλεχος. Πρέπει να έχει όραμα και ψυχή, για να εργαστεί προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα της υποψηφιότητάς σου και ποιο ήταν το κίνητρο που σε ώθησε να ασχοληθείς με το σκληρό άθλημα της πολιτικής;

Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι δεν το είχα υπολογίσει καθόλου, αν και πάντα ασχολούμουν με τα κοινά αλλά χωρίς να είμαι ενεργό μέλος σε κάποιο κόμμα. Όπου κι αν πήγαινα, ακόμα και στο εξωτερικό και στην Κύπρο όταν ήμουν, συμμετείχα πάντα σε εθελοντικές προσπάθειες, δράσεις, σε διεθνείς οργανισμούς. Πάντα με απασχολούσε το θέμα της πολιτικής και το είχα στο μυαλό μου ότι θα κάποια στιγμή θα ασχοληθώ με την πολιτική αλλά με την αυθεντική της έννοια. Όταν ήρθε η πρόταση, λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ.Νίκο Ανδρουλάκη, δεν το σκέφτηκα πολύ. Είπα ότι μάλλον τώρα είναι η ώρα να το τολμήσω και να μην παραμείνω αμέτοχη σε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε όλοι μας, όλες οι γενιές, γιατί δεν είναι μόνο οι νέοι, αλλά και οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι που μέσα στην κρίση είχαν χτίσει κάτι και έπρεπε να μηδενίσουν το κοντέρ και να ξαναχτίσουν πάλι από την αρχή, οι νέοι που δεν πρόλαβαν να χτίσουν γιατί βγήκανε στην αγορά εργασίας ακριβώς πάνω στην κρίση και παλεύουν καθημερινά, οι αγρότες μας, οι γυναίκες, όλοι οι Έλληνες, ένας ένας ξεχωριστά.

-Είτε στον επαγγελματικό είτε στον πολιτικό στίβο, έχεις διαπιστώσει αν ακόμα υπάρχουν στερεότυπα για τη γυναίκα ως εργαζόμενη και ως πολιτικό;

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα στερεότυπα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουν γίνει και γίνονται βέβαια βήματα. Όμως στην έκθεση του ΟΗΕ για το 2022 διάβασα ότι σε 100-200 χρόνια μπορεί να έχουμε την πλήρη ισότητα των δύο φύλων. Το βλέπουμε και στην καθημερινότητά μας ότι, παρόλο που έχει ενισχυθεί ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην Ευρώπη, εντούτοις βλέπουμε μια έξαρση της βίας κατά των γυναικών. Έχουμε κρούσματα και στον εργασιακό τους χώρο αλλά μέσα και μέσα στο σπίτι τους, κυρίως μετά και την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου βγήκαν πάρα πολλά θέματα. Καλό είναι ο κόσμος να αρχίζει να υποστηρίζει έντονα γυναίκες σε θέσεις-κλειδιά και στην πολιτική, γιατί αν δεν δούμε μια ισορροπία σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό που εκπροσωπεί κάθε Έλληνα και σε αυτές τις θέσεις, ρεαλιστικά δεν θα ενισχυθεί ο ρόλος της γυναίκας. Το 2019 ήταν 16 άνδρες και 5 γυναίκες. Και εγώ δεν είμαι υπέρ του να βλέπουμε μόνο την ποσόστωση. Θέλουμε γυναίκες και άντρες σε μια ισορροπία αλλά κυρίως ικανούς, όχι επειδή είναι γυναίκες ή απλά επειδή είναι άνδρες.

-Η Ελλάδα και ειδικά η Ηλεία βιώνει μια έντονη δημογραφική συρρίκνωση και διαρκές brain drain. Τι κάνουν τα άλλα κράτη που δεν κάνουμε εμείς;

Τους δίνουν περισσότερα κίνητρα. Δεν μπορείς να έχεις π.χ. έναν επιστήμονα, είτε είναι νέος είτε όχι, και να μην αναγνωρίζεις την αξία του ή ότι αυτός ο άνθρωπος αγωνίστηκε και πάσχισε για να χτίσει ένα βιογραφικό και να έχει μια απασχόληση και μια αμοιβή οποία του αξίζει, για να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και στο μέλλον –αν θέλει- να δημιουργήσει οικογένεια. Το να δημιουργήσεις μια οικογένεια, δεν είναι απλό, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά σου και δεν ξέρεις πώς θα βγει ο επόμενος μήνας και η επόμενη μέρα, δεν μπορείς να σκεφτείς ότι θα φέρεις ένα παιδί στον κόσμο γιατί πώς θα του προσφέρεις στα βασικά; Παρόλο που ως γενιά δεν έχουμε ζήσει καταστάσεις πολέμου ή Κατοχής,  είναι σαν να είμαστε σε μια κατάσταση μετά από πόλεμο,  σαν να προσπαθούν όλοι να επιβιώσουν, να χτίσουν ένα στερέωμα και να να κάνουν έναν προγραμματισμό για τα επόμενα 5-10 χρόνια και δεν μπορούν.

-Είσαι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της Κυριακής;

Είμαι αισιόδοξη γιατί θεωρώ πως ο κόσμος έχει αρχίσει και συνειδητοποιεί τη σπουδαιότητα των ευρωεκλογών. διότι κάπου ήταν υποτιμημένες και δεν φταίει ο κόσμος. Φταίμε όλοι εμείς αλλά και όλο το μιντιακό σύστημα, το οποίο δεν προωθεί τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Πάμε σε ευρωεκλογές με μια εθνική διάσταση, το οποίο δεν είναι σωστό γιατί ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και να καταλάβει τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

-Πάντα έτσι δεν γινόταν;

Έτσι γινόταν, αλλά αυτό πρέπει κάπου να σταματήσει. Πρέπει να προχωράμε μπροστά, όχι να βλέπουμε τι έγινε πίσω. Το παρελθόν πρέπει να το βλέπουμε για να γινόμαστε καλύτεροι, όχι να μένουμε στα λάθη του παρελθόντος ή στις καταστάσεις που διαιωνίζονται και μόνο καλό δεν προσφέρουν. Θα πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία, να εξηγήσουμε και ενημερώσουμε όλους τους πολίτες για τα ευρωπαϊκά ζητήματα που τους αφορούν. Για αυτό, λοιπόν, εμείς που είμαστε φρέσκοι και ερχόμαστε με άλλη διάθεση και μέσα από την αγορά εργασίας και δουλεύουμε στην Ευρώπη, να κάνουμε αυτούς τους πολίτες να νιώθουν Ευρωπαίο,  να καταλάβουν τον ρόλο των θεσμών αναφορικά με τη χώρα μας και πώς η χώρα μας μπορεί να κερδίσει από την Ευρώπη. Η άκρα δεξιά στη Γαλλία, που είναι από τα κυρίαρχα ιδρυτικά μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει 40% αυτή τη στιγμή. Θέλουμε η δημοκρατία μας να αμφισβητηθεί περισσότερο ή να την ενισχύσουμε; Δεν θέλουμε να αφήσουμε την τύχη της χώρας μας ή της Ευρώπης σε χέρια επικίνδυνα χέρια που δεν θέλουν την Ευρώπη και επιθυμούν τη διάλυσή της.  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot