FOLLOW US: facebook twitter

Για την Ελλάδα που μπορεί και αξίζει

Ημερομηνία: 06-06-2024 | Συντάκτης:

Tου Μιχάλη Κατρίνη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2009 αντιμετωπίζει συνεχείς κρίσεις. Χρηματοπιστωτική κρίση, μεταναστευτικό ζήτημα, πανδημία, εισβολή στην Ουκρανία. Μπροστά στις πολλαπλές πιέσεις, η Ένωση δείχνει να προχωρά πολύ αργά, κάνοντας ό,τι δεν είναι δυνατόν να αποφύγει.

Το συναινετικό πολιτικό μοντέλο χάνει παντού: σε κύρος, εμπιστοσύνη, ψηφοφόρους. Μαζί του μοιάζει να αποχωρεί και το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, παρασύροντας μαζί του δημοκρατικούς θεσμούς και δικαιώματα.

Η μεταπολεμική Ευρώπη φαίνεται πως ξέχασε τον πόλεμο, έστω και αν  τον υφίσταται στα σύνορά της. Ισχυρή οικονομική δύναμη αλλά μικρός γεωπολιτικός παίκτης, αδύναμη να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες και να εγγυηθεί την ασφάλεια τους από την Σκανδιναβία έως το Αιγαίο.

Στην Ελλάδα, στο ΄΄μικρό πειραματόζωο των κρίσεων΄΄, έχουμε μια συντηρητική και άκρως αλαζονική κυβέρνηση που μιλάει συνεχώς για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μας απομακρύνει διαρκώς από την σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα: στους μισθούς και την αγοραστική δύναμη, την εκπαίδευση και την καινοτομία, τις ψηφιακές δυνατότητες και τα δίκτυα, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και τους θεσμούς.

Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση θέλει αυτάρεσκα να εμφανίζεται ως η πολιτική φιλοευρωπαϊκή δύναμη, αλλά από την Ευρώπη κρατάει μόνο αυτά που συγκροτούν την ελληνική δεξιά ταυτότητα.

Το κράτος-λάφυρο του κόμματος, την αυθαιρεσία και την αδράνεια στις αποφάσεις, την προστασία των αρεστών, λίγων και ισχυρών στην οικονομία.  

Θέλει να μετατρέψει τους πολίτες σε παθητικούς θεατές όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα, σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Κάνει ό,τι μπορεί για να μην ακούγονται οι αλήθειες για την οικονομία,  την  κοινωνία, τα εθνικά θέματα.

Απέναντι σε αυτό το σχέδιο υπάρχει μία κοινωνική αντιπολίτευση που αντιστέκεται και αντιδρά. Την είδαμε στις υποκλοπές, την είδαμε στην τραγωδία των Τεμπών , τη βλέπουμε στο σκάνδαλο διαρροής των e-mail, στο οποίο συμβαίνει το πρωτοφανές: Ανεξάρτητη Αρχή επιβάλλει πρόστιμο στο ‘’ανώνυμο’’ Υπουργείο και η Υπουργός δεν παραιτείται, δεν αποπέμπεται από τον κ. Μητσοτάκη.

Οι ευρωεκλογές συνιστούν μια ευκαιρία αλλαγής και ανατροπής αυτής της κατάστασης, με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή.

Γιατί είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που μπορεί να βάλει τέλος στην αριθμητική κυριαρχία της ΝΔ.

Γιατί είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που μπορεί να συγκροτήσει αυτό το δυναμικό, νέο ρεύμα ανατροπής.

Γιατί είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να φέρει ξανά την ξεχασμένη Ελλάδα στο προσκήνιο. Γιατί το έχει κάνει και μπορεί να το ξανακάνει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη που βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη μάχη. Την μάχη της δημοκρατίας και των δημοκρατικών κομμάτων, απέναντι στην  ξενοφοβία και τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία.

Γιατί, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη, ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν χωράει τους ακροδεξιούς και την ιδεολογία του μίσους.

Σε αυτήν την μεγάλη μάχη, το ΠΑΣΟΚ, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι για άλλη μία φορά στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Γιατί μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia