FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Ψηφίζονται η οριστική διάσωση των συντάξεων-κοινωνικό μέρισμα

Ημερομηνία: 07-12-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Χθες άρχισε να συζητείται στη Βουλή ο νόμος για την οριστική και αμετάκλητη διάσωση των συντάξεων.Επιπλέον, από τη πρώτη Γενάρη 600.000 συνταξιούχοι θα δουν, μετά από 10 χρόνια, αυξήσεις, στις συντάξεις τους!

Την επόμενη εβδομάδα έρχεται για ψήφισηη διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα, που φέτος φτάνει στα 710 εκατ. ευρώ. Το φετινό κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί ως τις 14 Δεκεμβρίου σε 1,4 εκατ. εκατομμύρια νοικοκυριά και θα κυμανθεί ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και τον αριθμό των παιδιών, από 300 ευρώ για ένα άτομο ως 1.400 ευρώ, για πολυμελείς οικογένειες.

Ιδιαίτερη πρόνοια θα ληφθεί για τους 55.000 ανέργους ηλικίας 18-24 ετών, τους  μακροχρόνια άνεργους και τους 600.000 δικαιούχους του ΚΕΑ. Θα ενισχυθούν επίσης οι 600.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις αλλά και οι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Επανάσταση στην κοινωνική πολιτική

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί ένα ελάχιστο τμήμα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Είναι σαφές, το τονίζει ο πρωθυπουργός, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εφαρμόζουμε μια πολιτική που μεροληπτεί υπέρ των πιο αδυνάτων της κοινωνίας:

1. Επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

2. Περιορισμός της ανασφάλιστης εργασίας, από το 17% το 2014 στο 12% το2017

3. Περιορισμός της φτώχειας με 1,3 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2015 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ.

4. Ο Προϋπολογισμός για την Πρόνοια υπερδιπλασίαστηκε από τη κυβέρνησητου ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας πάνω από 3 δισ. και μάλιστα μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, κι έκανε πραγματική επανάσταση στην κοινωνική πολιτική. Γιατί θεσπίσαμε πολιτικές, όχι μόνο για τον περιορισμό της ακραίας φτώχειας αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας για όλους, το παιδί, την οικογένεια, το δικαίωμα στην στέγη, πολιτικές πουαν και είναι κοινός τόπος για τις χώρες της Ευρώπης, πρώτη φορά τώρα με μας εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Άνθρωποι που δεν είχαν «πού την κεφαλήν κλίναι», με τα κοινωνικά επιδόματα που θεσπίσαμε,  ανακτούν μέρος της υπερηφάνειας τους και καλύπτουν «τρύπες».

Πρόνοια για το παιδί, την οικογένεια, τη στέγη

Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που δίνεται σε 320,000 δικαιούχους, έχουμε περιορίσει δραστικά την έσχατη φτώχεια. Για το παιδί και την οικογένεια, αυξήσαμε κατά 60% τα voucher για παιδικούς σταθμούς:πλέον σχεδόν όλα τα παιδιά πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν κι όπου δεν πάνε, είναι γιατί δεν υπάρχουν δομές, οπότε δίνουμε λεφτά στους Δήμους για να φτιάξουν. Ενισχύσαμε τα επιδόματα παιδιού για όλους και όχι μόνο για τους πολύτεκνους. Αυξήσαμε τα σχολικά γεύματα:πλέον 152.000 παιδιά σε 953 σχολεία τρώνε όλα μαζί στο σχολείο τους.

Η υπογεννητικότητα καταπολεμιέται με έργα

Μιλάμε για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, το ζήτημα όμως είναι πώς θα βοηθήσουμε το νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια.

Το βοηθάμε:

1. με τα επιδόματα παιδιού

2. με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

3. με τα σχολικά γεύματα,

4. με το επίδομα στέγασης από το 2019, από 840 έως 2.520 ευρώ, είτε για να νοικιάσει σπίτι είτε για να πληρώσει στεγαστικό δάνειο

Αυτά για την Ελλάδα είναι επαναστατικά πράγματα.Και ναι μεν δεν αγνοώ τις γκρίνιες που υπάρχουν στην εφαρμογή της κοινωνικής μας πολιτικής, γιατί σε  κάθε νόμο, κάποιοι κάνουν τους ξύπνιους για να επωφεληθούν. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να τιμωρήσουμε αυτές τις περιπτώσεις και να διορθώσουμε τις ατέλειες. Όμως οι όποιες ατέλειες δεν απαξιώνουν τις ίδιες τις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται υπέρ των πραγματικά αδυνάτων και μάλιστα με απόλυτη διαφάνεια. Για να υλοποιηθούν έχουμε θεσπίσει σαφή και ξεκάθαρα κριτήρια για το ποιος δικαιούται τι,αλλά έχουμε φτιάξει και τα Κέντρα Κοινότητας που υπάρχουν σήμερα σε 238 Δήμους,ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να απευθύνονται εκεί, να μαθαίνουν τι δικαιούνται και να εξυπηρετούνταιάμεσα και με απόλυτη διαφάνεια αντί να χάνονται στα γρανάζια του πελατειακού κράτους, που έστησαν για να διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα, γράφοντας ταυτόχρονα στα αζήτητα τις ανάγκες της κοινωνίας που οξύνθηκαν με τη κρίση στην οποία μας οδήγησαν.

Το υλικό προέρχεται από αποσπάσματα συνέντευξης μου ως Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, στον Στάθη Σχινά στο Ρ/Σ «Στο Κόκκκινο». [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia