FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία

Ημερομηνία: 24-04-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]

Επαναστατικές τομές στην Εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία που πέρασε χτες στη Βουλή αποτελείται από δύο διακριτά κομμάτια. Το πρώτο αφορά τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου επιχειρείται μια,κυριολεκτικά,επαναστατική τομή, με την αναβάθμιση του Λυκείου και τη σύνδεση της Δευτεροβάθμιας με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού μας είναι η αναβάθμιση του Λυκείου, που θα επιτευχθεί με πλήρη αναδιάρθρωση των μαθημάτων στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, έτσι ώστε η Β΄ Λυκείου να καταστεί τάξη μόνο γενικής παιδείας και η Γ΄ Λυκείου τάξη προπαρασκευαστική των εξετάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Η κίνηση αυτή θα έχει δύο μεγάλα οφέλη: πρώτον, τη μείωση του οικονομικής αιμορραγίας των γονιών από τα φροντιστήρια που υπολογίζεται ότι κοστίζουν γύρω στα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Δεύτερο, τη  μείωση του άγχους των σημερινών εφήβων που στιγματίζει τη ζωή τους κατά την προσπάθειά τους να μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα τρίτο ριζοσπαστικό στοιχείο του ίδιου νομοσχεδίου είναι ότι δίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη  δυνατότητα εισαγωγής στα πανεπιστήμια χωρίς τη συμμετοχή σε πανελλαδικές εξετάσεις, με μόνη προϋπόθεση το απολυτήριο Λυκείου, τουλάχιστον για ορισμένες σχολές ως πρώτο βήμα για τη μελλοντική επέκταση αυτής της δυνατότητας.

Το δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου αφορά το σχεδιασμό του νέου χάρτη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που έχει στο κέντρο του την ενοποίηση των ΤΕΙ (τα οποία είχαν απαξιωθεί από παλιά) με τα ΑΕΙ. Στόχος είναι η δημιουργία μεγάλων και καινοτόμων κεντρικών και περιφερειακών Πανεπιστημίων, με αυξημένες δυνατότητες για έρευνα και εξωστρέφεια.

Οι πανεπιστημιακές σχολές στην Ηλεία

Σε ότι αφορά ειδικά το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία, είναι αλήθεια ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας δεν μπόρεσε να προχωρήσει πλήρως στο σύνολό του,λόγω των αντιρρήσεων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Πάτρας κι αυτό είναι γνωστά και δημοσιευμένο, όσο κι αν παριστάνουν κάποιοι ότι το αγνοούν.

Η πρόθεση του Υπουργείου για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία παραμένει εν τούτοις σταθερή.

Στον Πύργο θα παραμείνει το Τμήμα Μουσειολογίας και εφέτος, από το 2019, με λειτουργία ως ΑΕΙ.

-Στην Αμαλιάδα έχουμε το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων που παραμένει και θα μετατραπεί σε ΑΕΙ.

-Στον Πύργο ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία τμήματος ΤΕΦΑΑ, όπου οι φοιτητές που εγκαθίστανται μονίμως γίνονται ένα με την πόλη. Εδώ μπαίνει το στοίχημα της δραστηριοποίησης της πόλης και της νέας δημοτικής αρχής για συμβατά με τις σχολές έργα, με τη στήριξη, φυσικά της Πολιτείας, έργα. Το Υπουργείο δεν αποκλείει, αν η Σύγκλητος της Πάτρας, όπως έχει τη δυνατότητα που δίνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, επιμείνει στις αρνήσεις της, η νέα Γεωπονική της Αμαλιάδας και το ΤΕΦΑΑ Πύργου να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Και δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα του κ. Τζαβάρα, που στηλιτεύει την πιθανή ένταξη των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Προτιμά δηλαδή να μην λειτουργήσουν καθόλου;

-Έχουμε την πρόβλεψη στην Αιτιολογική Έκθεση του Ν/Σ, ακριβώς για να εκφράσει τη θέληση του Υπουργείου, πιέζοντας τη Σύγκλητο της Πάτρας,για μια ακόμη ξενόγλωσση Πανεπιστημιακή Σχολή, στον Πύργο, παρόμοια με το ΤΕΦΑΑ, που θα αφορά ξένους φοιτητές.

-Προβλέπεται η ίδρυση ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου για την υγεία και την διατροφή των αθλητών που θα σχετίζεται με το ΤΕΦΑΑτου Πύργου και εκκρεμεί η πρόταση που συνυπογράψαμε οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Ηλείας προς το Υπουργείο, για την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ) του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα την Αμαλιάδα, που μπορεί να έχει ως βάση του το παλιό Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ Δήμητρα στον Κόροιβο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia