Μαχητικό πνεύμα και αγώνας για την Πατρών-Πύργου
Η Πρωινή πραγματοποιεί σύντομη αναδρομή στην κοινοβουλευτική παρουσία του Γ. Κουτσούκου
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η μαχητική κοινοβουλευτική παρουσία με 493 παρεμβάσεις, ο δεκαετής αγώνας για την Πατρών-Πύργου και η σύγκρουση ακόμα και με το κόμμα του αποτελούν τους βασικότερους άξονες της πολιτικής παρακαταθήκης που αφήνει ο πρώην βουλευτής Ηλείας, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές.
Ο Γιάννης Κουτσούκος πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής στο εκλογικό ντέρμπι της 9ης Απριλίου του 2000, που βρήκε νικητή το ΠΑΣΟΚ, πετυχαίνοντας μια επίδοση που θεωρήθηκε έκπληξη τότε, καθώς προσπέρασε ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αναδείχθηκε δεύτερος σε σταυρούς (16.260). Ωστόσο, η προσφυγή του Γιάννη Σκουλαρίκη στο Εκλογοδικείο, με το επιχείρημα ότι δεν είχε παραιτηθεί εγκαίρως από τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα που είχε, του στέρησε την κοινοβουλευτική έδρα, αλλά παράλληλα δημιούργησε ένα «κύμα» συμπάθειας στο πρόσωπό του, που αποτυπώθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν.
Στις εκλογές του 2004 και στις εκλογές του 2007 ο Γιάννης Κουτσούκος εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς βουλευτής Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2009 δεύτερος. Το 2010 ορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (2010-11) στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια υφυπουργός Εργασίας από το 2011 ως το 2012 στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 εξαιτίας της διαφωνίας του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις επί των εργασιακών. Από τη σύντομη αλλά παραγωγική του υπουργική θητεία ξεχωρίζει η εκπόνηση της μελέτης για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στην Ηλεία, ένα έργο που δέκα χρόνια μετά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.
Ο Γιάννης Κουτσούκος εξελέγη πρώτος με 7.968 ψήφους και ήταν πρώτος στη λίστα των δεύτερων εκλογών, μοναδικός πια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη εκ νέου βουλευτής Ηλείας, σε μια βραδιά θρίλερ, αφού η έδρα «πηγαινοερχόταν» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 –ως εκλεγμένος βουλευτής- ήταν πρώτος στο ψηφοδέλτιο, καθότι οι εκλογές έγιναν με λίστα. Στις εκλογές του 2019 αναδείχθηκε δεύτερος σε σταυρούς, πίσω από τον Μιχάλη Κατρίνη, και τερμάτισε την 15ετή του κοινοβουλευτική θητεία.
Δύο φορές «αντάρτης»
Τα μνηνονιακά χρόνια δεν ήταν ανέφελα, αφού το ΠΑΣΟΚ σήκωσε όλο το βάρος της διάσωσης της χώρας και της αποφυγής μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας λαμβάνοντας μέτρα σκληρά και αντιδημοφιλή. Ο Γιάννης Κουτσούκος εξέφρασε τη διαφωνία του με τις ρυθμίσεις στα εργασιακά τον Φεβρουάριο του 2012 και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με συνέπεια να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας και να «απειληθεί» με αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια, κάτι που όμως δεν εφαρμόστηκε. Τον Νοέμβριο του 2012 διαφώνησε με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ψηφίζοντας «παρών», όπως και στον προϋπολογισμό του 2013, με συνέπεια να διαγραφεί προσωρινά από την κοινοβουλευτική ομάδα. Επανεντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και τον Ιούνιο του 2014 ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Οι σκληρές μάχες για την Πατρών-Πύργου
Το 2012 η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη των μνημονίων, των σκληρών μέτρων και της αναγκαιότητας του δημοσιονομικού νοικοκοκυρέματος. Παράπλευρη απώλεια αυτής της κατάστασης είναι το «πάγωμα» των δημοσίων επενδύσεων και των μεγάλων έργων. Οι τράπεζες ξεκαθαρίζουν ότι δεν χρηματοδοτούν κατασκευή της Ολυμπίας Οδού μετά την Πάτρα, με αποτέλεσμα η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη να επανεκκινεί το έργο λειψό. Ο Γιάννης Κουτσούκος αναλαμβάνει πρωτοβουλία μαζί με τους τότε βουλευτές Γιώργο Κοντογιάννη (ΝΔ) και Νίκο Τσούκαλη (ΔΗΜΑΡ) για τη δημοπράτηση του τμήματος Πάτρα-Πύργος ως δημοσίου έργου με ευρωπαϊκούς πόρους, πρόταση την οποία αποδέχεται ο τότε υπουργός Υποδομών, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, και δρομολογεί την υλοποίησή του.
Η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας οδηγεί στη διάλυση της Βουλής και στις πρόωρες εκλογές του 2015, οι οποίες ανέδειξαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο νέος υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ακυρώνει τη δημοπράτηση και δρομολογεί τον τεμαχισμό της στα οκτώ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γ. Κουτσούκου.
Έκτοτε ξεκινά μια τετραετής κοινοβουλευτική σύγκρουση με τον υπουργό Υποδομών, καθώς ο τότε βουλευτής Ηλείας κατέθεσε συνολικά έντεκα (!) ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με το κόστος και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της Πατρών-Πύργου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 δημοσίευσε online το περίφημο Χρονολόγιο της Πατρών Πύργου, στο οποίο περιγράφει αναλυτικά τι έγινε από το 2007 σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.
Ο επί 22 χρόνια στενός συνεργάτης του, Γιώργος Καραστέργιος, δήλωσε στην «Πρωινή: «Η εικοσαετής μου συνεργασία με τον Γιάννη Κουτσούκου ήταν τεράστια τιμή για μένα, καθώς συνέβαλα στην προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών της Ηλείας. Ο Γιάννης Κουτσούκος κατά την κοινοβουλευτική του θητεία επέδειξε ήθος, τιμιότητα και συνεχή πολιτική πάλη για το καλύτερο του Νομού μας, μαχόμενος πάντα με αξιοπρέπεια και ζήλο».