FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, εγγύηση και ελπίδα για τους πολλούς

Ημερομηνία: 05-09-2022 | Συντάκτης:

Του Μιχάλη Κατρίνη

Σχεδόν μισός αιώνας από την 3η Σεπτεμβρίου του 1974…

Μισός αιώνας αγώνων ενάντια στο κράτος και τους σκληρούς μηχανισμούς που είχε οικοδομήσει η συντηρητική παράταξη. Μισός αιώνας αγώνων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων, για την ισότητα, την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το πρόσωπο της χώρας θα ήταν πολύ διαφορετικό χωρίς τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ιδίως τις δεκαετίες του 80’ και του 90, όταν και έγιναν μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δόθηκαν ευκαιρίες και δυνατότητες, άλλαξε η ζωή και η μοίρα της πλειοψηφίας των πολιτών.

Το γνωρίζουν οι πολίτες που αντίκρισαν για πρώτη φορά τη ζωή με ελπίδα και αισιοδοξία, που αισθάνθηκαν ελεύθεροι και εθνικά υπερήφανοι, που απέκτησαν αξιοπρέπεια.

Όλα αυτά έχουν εγγραφεί στη συλλογική ιστορική μνήμη, πέρασαν στο μύθο μαζί με το μυθικό πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου, του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία, του ανθρώπου που έγραψε ιστορία.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η  διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974 είναι επίκαιρη, διδάσκει και δείχνει το δρόμο από τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα δημοκρατίας, από τη στιγμή που υπάρχει μια κυβέρνηση που θεωρεί ως κανονικότητα την παρακολούθηση των πολιτικών της αντιπάλων.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, αλλά κυρίως η κυνική παρουσία του πρωθυπουργού και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής, καταδεικνύουν ότι κάποιοι θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα στο χθες.

Να επαναφέρουν τις θεωρίες του ‘’εσωτερικού εχθρού’’, να παραβιάζουν στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, να διχάζουν τους Έλληνες..

Οι νεουντηρητικές δυνάμεις θέλουν μια Ελλάδα για λίγους. Εκπροσωπούν την Ελλάδα των πλουσίων, των εχόντων και κατεχόντων.

Για αυτούς οι άνθρωποι της εργασίας, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι νέοι , οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι αόρατοι.

Για αυτούς, το κοινωνικό κράτος και η δημόσια υγεία αποτελούν ένα βάρος από το οποίο θέλουν να απαλλαγούν.

Για αυτούς δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, ο ρόλος του κράτους περιορίζεται στο να εγγυάται τα υπερκέρδη για τους λίγους και να στέλνει το λογαριασμό στους πολλούς.

Για αυτούς το κράτος είναι λάφυρο και προσφέρεται για λεηλασία.

Η Ελλάδα σήμερα έχει τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, έναν από τους υψηλότερους ΦΠΑ, τον υψηλότερο ειδικό φόρο καυσίμων ενώ αρχίζει να γίνεται αντιληπτό το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια, κάτι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε πρώτος.

Τα δημόσια έσοδα στηρίζονται κατά κύριο λόγο στους έμμεσους φόρους, που στοχεύουν και πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Στη ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτεμβρίου 1974 είχαν τεθεί στόχοι όπως:

-Να καταργηθούν τα προνόμια των λίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη.

 -Να προστατευτούν η μητέρα, το παιδί, τα γηρατειά.

-Να κατοχυρωθεί η κοινωνική και η οικονομική ισότητα των δύο φύλων.

-Να ελευθερωθεί η σκέψη και να γίνει η παιδεία κτήμα όλων των Ελλήνων.

Μισό αιώνα μετά και το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, δίνει τη μάχη για όλα αυτά

Όπως έδωσε μόνο του τη μάχη και πέτυχε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της οικονομικής κρίσης, απέναντι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Το ΠΑΣΟΚ μάχεται ξανά ενάντια στις παρακρατικές λογικές που μας γυρνούν χρόνια πίσω, ενάντια στις πρακτικές και τις επιδιώξεις μιας ολιγαρχίας.

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την ελπίδα και την πολιτική έκφραση  για αυτούς  που σήμερα σπρώχνονται βίαια στο περιθώριο, για αυτούς που παράγουν και θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, για αυτούς που θέλουν να ζουν και να εργάζονται σε ένα  πραγματικό κράτος δικαίου.

Είναι η εγγύηση για την προστασία των δημοκρατικών ελευθεριών, σήμερα που και πάλι κάποιοι οδηγούν τη δημοκρατία πολλά χρόνια πίσω.

Όπως και το 1974 , έτσι και σήμερα, οι Έλληνες απαιτούν ένα νέο, δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης που θα εγγυάται την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές ελευθερίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia