FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: «Σοβαρή παράλειψη η μη αξιοποίηση του κοιτάσματος στο Κατάκολο»

Ημερομηνία: 05-09-2022 | Συντάκτης:

Συνέντευξη του βουλευτή Ηλείας, στο ienergia για την ενεργειακή πολιτική

H διεθνής συγκυρία κατέστησε επιτακτική τη στροφή στη χρήση όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας που υπάρχουν στη χώρα, όπως ο λιγνίτης και το αέριο. Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και η απόφαση της ExxonMobil να μην αποχωρήσει από την παραχώρηση για τα κοιτάσματα της Κρήτης, αναδεικνύει, όμως και μια ελλειμματική πλευρά αυτής της κυβερνητικής στροφής: Την πλήρη απουσία αναφοράς στο πλέον ώριμο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχει στο Κατάκολο του Νομού Ηλείας, την ώρα που ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι όλα τα έργα υδρογονανθράκων θα αναβαθμιστούν σε έργα εθνικής σημασίας ώστε να μην υπάρξουν αναίτιες καθυστερήσεις στην εκτέλεσή τους.

Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, μίλησε στο ienergia.gr και στον δημοσιογράφο Αδάμ Αδαμόπουλο για το ζήτημα του κοιτάσματος, αλλά και τη γνώμη του για το πώς μπορεί η χώρα να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στο θέμα της ενέργειας, και υποστήριξε πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και επιχορηγήσεις για την ενεργειακή αυτονομία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επαναλειτουργίας του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων.  

Ποια είναι η γνώμη σας για το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάκολο; Πρέπει να προχωρήσουμε στην εξόρυξή τους και γιατί;

«Εν όψει των κρίσιμων συνθηκών που βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της ενεργειακής στενότητας που ήδη μας πλήττει, θεωρώ ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσουμε τις εγχώριες πηγές παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου. Μεταξύ αυτών έχω πειστεί ότι άμεσης προτεραιότητας θα πρέπει να είναι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος που υπάρχει στο Κατάκολο Ηλείας, που ανέρχεται κατ΄εκτίμηση σε περίπου ένα δισ. κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Energean, το κοίτασμα αερίου  που υπάρχει στην περιοχή επαρκεί για να καλύψει πλήρως το σύνολο των αναγκών του Νομού για τα επόμενα 30-40 χρόνια».

Γιατί κατά τη γνώμη σας υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις στην έκδοση των τελικών αδειών;

«Μετά τα όσα βιώνουμε την τελευταία διετία είναι σαφές ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει κατεπειγόντως την υπόθεση, να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν ακόμη και να δώσει εντολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να εκδώσει την ήδη από μακρόν καθυστερούμενη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, για να ξεκινήσει η εξόρυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο. Η αξιοποίησή του θα τονώσει τη χειμαζόμενη οικονομία της περιοχής και θα δώσει ώθηση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της Ηλείας. Ο Νομός δεν πρέπει να χάσει και αυτή την ευκαιρία για να βγει από το τέλμα της οικονομικής καχεξίας».

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία νύξη για το κοίτασμα του Κατακόλου, όταν εξήγγειλε την επανέναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων τον Απρίλιο;

«Θεωρώ ότι αποτελεί παράλειψη το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο κοίτασμα του Κατακόλου όταν προανήγγειλε από τα γραφεία της ΕΔΕΥ, τον περασμένο Απρίλιο, την επανέναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής επικράτειας.  Έχω καταθέσει επερώτηση στην Βουλή για το θέμα με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου ανέφερα ότι η ανάδοχος εταιρεία έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναμένει από το 2019 από την Πολιτεία την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σημείωσα δε πως μετά τη θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ζήτησε από την Εnergean να συντάξει Ειδική Οικολογική Μελέτη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, παρά το γεγονός ότι η καθορισμένη περιοχή εκμετάλλευσης δεν περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Κυπαρισσιακού»

Πόσο εφικτό θεωρείτε ότι είναι το χρονοδιάγραμμα για την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050;

«Οι παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις επιβάλλουν αφενός την υιοθέτηση ενός πιο ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος για την Ενεργειακή Μετάβαση και αφετέρου την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια»

Σε ερώτηση για το ποιες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις βέλτιστες λύσεις για την έξοδο από την κρίση, ο Κώστας Τζαβάρας είπε πως θα πρέπει να διευρυνθεί στο άμεσο μέλλον το πλέγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ πρόσθεσε πως, συμπληρωματικά στην επιδοματική πολιτική στην ενέργεια (την οποία και κατέκρινε ως αναποτελεσματικό μέτρο άμβλυνσης των συνεπειών της κρίσης) όπως και τα προγράμματα τύπου «Αλλάζω Συσκευή» που ακολουθεί η κυβέρνηση, θα μπορούσε να δοθεί άμεσα προτεραιότητα σε ένα πρόγραμμα που θα δίνει οικονομικά κίνητρα για την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

«Χαλάμε λεφτά για μια επιδοματική πολιτική που στο τέλος της ημέρας δεν θα έχει αλλάξει καθόλου τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην αγορά. Είναι επίσης σημαντικό να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες για την ανασύσταση των ενεργειακών κοινοτήτων» 

«Θα περάσουμε πολύ δύσκολα» ήταν η πρόβλεψή του για το χειμώνα. «Πρέπει κάποια στιγμή ο κόσμος να αρχίσει να ακολουθεί τις συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας».      


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος