Μ. Κατρίνης: «Ευτυχώς, δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
Άρθρο του Μιχάλη Κατρίνη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Ένας ιατρός του ΕΣΥ δουλεύει το πρωί στο νοσοκομείο, κάνει εξωτερικά ιατρεία, κάνει εφημερίες, κάνει απογευματινά ιατρεία, αλλά και έκτακτα χειρουργεία κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Πολύ απαιτητικά καθήκοντα, ως εδώ.
Με τον νόμο Γεωργιάδη, αυτός ο ιατρός θα μπορεί, επιπλέον, να κάνει απογευματινά χειρουργεία (επί πληρωμή), χειρουργεία σε ιδιωτική κλινική (επί πληρωμή) και να δουλεύει σε ιδιωτική μονάδα υγείας (επί πληρωμή). Και εδώ προκύπτει το αυτονόητο (ρητορικό) ερώτημα: Αφού κάνει όλα αυτά, θα μπορεί να επιστρέφει στα συμβατικά του καθήκοντα ως ιατρός του ΕΣΥ και να αποδίδει όπως σαν να μην δούλευε δεκάδες επιπλέον ώρες -εκτός ΕΣΥ- έχοντας και το κίνητρο της αμοιβής που πιθανότατα θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις αποδοχές του στο ΕΣΥ;
Θα ήταν πολύ ωραίο για να είναι αληθινό, αυτή είναι όμως η πολιτική πρόταση της ΝΔ για τη λειτουργία του ΕΣΥ, μετά την περιπέτεια της πανδημίας και τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας για το οποίο δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ καταργείται με όλα τα παραπάνω, αλλά και με την είσοδο ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό του ΕΣΥ για να χειρουργούν επ’ αμοιβή, με τους ασθενείς να χρειάζεται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Είμαστε ήδη δεύτεροι στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ε.Ε, με τους Έλληνες πολίτες να επωμίζονται, πλέον, το βάρος της περίθαλψής τους, αφού η κυβέρνηση διασφαλίζει ένα βασικό πακέτο παροχών – προνοιακού χαρακτήρα – με την περίθαλψη να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα.
Άρα, με κυβέρνηση ΝΔ, οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους για την παροχή υπηρεσιών υγείας, με τους ιατρούς του ΕΣΥ να έχουν σαφές κίνητρο απόκτησης εσόδων από την άσκηση ιδιωτικού έργου, εντός και εκτός ΕΣΥ.
Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. προσφεύγει για δεύτερη φορά κατά τις Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη (κυρίως) των νοσοκομείων. Αυτό καταρρίπτει πολλαπλά επιχειρήματα της κυβέρνησης, τόσο σε σχέση με τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα οποία προκύπτουν και από την τεχνητή συγκράτηση δαπανών, όσο και σε σχέση με τη διαχείριση στα ίδια τα νοσοκομεία, το σύστημα προμηθειών και πληρωμών.
Άρα, με κυβέρνηση ΝΔ, ελάχιστα έγιναν για τον εξορθολογισμό δαπανών, τον έγκαιρο προγραμματισμό προμηθειών και τη χρηστή διαχείριση στα νοσοκομεία.
Μετά από 5 χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέσπισε ούτε ένα ουσιαστικό κίνητρο για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ, δεν έφερε ιατρούς από το εξωτερικό – παρά τις εξαγγελίες για ειδικό καθεστώς αμοιβών – δεν ενίσχυσε με λοιπό προσωπικό τα νοσοκομεία, δεν έδωσε καν το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών στους εργαζόμενους, παρά την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής Μπεχράκη και τις 14 φορές που το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Άρα, με κυβέρνηση ΝΔ, περίσσεψαν τα χειροκροτήματα και οι κούφιες υποσχέσεις και εγκαταλείφθηκαν τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι, με την κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία να είναι υγειονομικά οριακή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων.
Η κυβέρνηση απαξιώνει συνειδητά το ΕΣΥ, την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης και προκρίνει ένα μοντέλο πολλαπλών ταχυτήτων όπου το κύριο κριτήριο για την παροχή υπηρεσιών υγείας θα είναι η οικονομική δυνατότητα και όχι η ανάγκη για θεραπεία του πολίτη.
Στον κυνικό ισχυρισμό Μητσοτάκη-Γεωργιάδη ότι οι πολίτες ούτως ή άλλως πλήρωναν από την τσέπη τους για την υγεία τους και τώρα αυτή η κατάσταση ‘’νομιμοποιείται’’, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουν σύντομα οι πολίτες (ευρωεκλογές γαρ).
Θα απαντήσουν, σίγουρα, αυτοί που δεν έχουν, αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν, αλλά και όσοι -μέσα στην πανδημία- κατέφυγαν στο ΕΣΥ ως μοναδικό ασφαλή προορισμό, αφού ο ιδιωτικός τομέας απουσίασε με προκλητικό τρόπο από την εθνική αυτή κρίση.
Ιδιωτικός τομέας που, αν και κρυπτόμενος, ‘’δοξάζεται’’ σήμερα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, γιατί αυτή είναι η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης.
Για το ΠΑΣΟΚ, ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, οι ποιοτικές, καθολικές και δωρεάν υπηρεσίες αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αρχή. Και θα συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε αυτή την αρχή, διεκδικώντας ένα σύγχρονο, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας.
Γιατί, ευτυχώς, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.