Μ. Κατρίνης από Βρυξέλλες: «Το ιδιωτικό χρέος είναι μια βόμβα που πρέπει να απενεργοποιηθεί.’’
Τις Βρυξέλλες επισκέφθηκε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, με την ιδιότητα του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη συνάντηση των αρχηγών των σοσιαλιστικών ομάδων των εθνικών κοινοβουλίων, με το προεδρείο των Ευρωσοσιαλιστών (S&D).
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κατρίνης εξέθεσε στους ομολόγους του, το πρόβλημα της αύξησης του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, τονίζοντας πως αποτελεί τη μεγαλύτερη «βόμβα» στα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας, απειλώντας την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας.
Όπως τόνισε στην ομιλία του, πλέον, η εξεύρεση λύσης είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, καθώς το ιδιωτικό χρέος σχετίζεται και με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, παρουσιάζοντας μακροοικονομικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα δε με πρόσφατα στοιχεία, σήμερα στην Ελλάδα, το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δις ευρώ, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια πολίτες (το 38% του πληθυσμού της χώρας) να χρωστούν στην εφορία, 2,3 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και servicers υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο σε απόλυτο αριθμό.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως η ταχύτερη αύξηση επιτοκίου στην ιστορία της Ευρώπης, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, έχει αυξήσει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων κατά 30%, ενώ ταυτόχρονα πολλές υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αναγκαστικά θα μείνουν απλήρωτες, επειδή οι υπερχρεωμένοι πολίτες, συνήθως, προτεραιοποιούν τις αποπληρωμές των δόσεων του δανείου τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την κύρια κατοικία τους.
Υπενθύμισε, επιπλέον, πως τα εργαλεία άμβλυνσης των επιπτώσεων για οφειλέτες ή δανειολήπτες που θεσμοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, απέτυχαν, αφού και τα δύο προγράμματα εξωδικαστικής ρύθμισης ήταν φτιαγμένα στα μέτρα των τραπεζών και δεν επεδίωκαν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.
«Μπροστά σε αυτό το πραγματικό αδιέξοδο και σε αντίθεση με τα παραπάνω πολιτικά κόμματα, εμείς, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο μοναδικός πολιτικός φορέας που εκφράζει τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, ήδη από το 2010, έκανε το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τον νόμο 3869/2010», υπενθύμισε ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ παράλληλα εξέθεσε τις προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος που το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα καταθέσει στη Βουλή και συνοψίζονται στις εξής:
- Αποκατάσταση της προστασίας της κύριας κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες, μετά από δικαστική απόφαση,
- Προστασία της αγροτικής περιουσίας σε ποσοστό 50%, ως μοναδικό μέσο επιβίωσης για τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους,
- Προστασία των εγγυητών, ώστε να μην υφίστανται υπέρμετρη επιβάρυνση,
- Δικαίωμα αγοράς των δανείων από τον δανειολήπτη, πριν πουληθεί στη δευτερογενή αγορά δανείων,
- Θέσπιση πλαισίου λειτουργίας και κανόνων για τις εταιρείες διαχείρισης, ώστε να μη δρουν ασύδοτα,
- Καθιέρωση ενός αποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού,
- Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και ασφαλιστικά σε 120 δόσεις, με διαγραφή του 30% της οφειλής, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.