FOLLOW US: facebook twitter

M.Γραφάκος: «Τέλος το Ποτόκι το 2024»

O γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, μιλάει στην «Πρωινή»

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


Την οριστική διευθέτηση του ζητήματος που αφορά τις «μπάλες» απορριμμάτων στο Ποτόκι εντός του 2024 και τη δημιουργία Κέντρου Ανακύκλωσης στην Τριανταφυλλιά προανήγγειλε με συνέντευξή του στην «Πρωινή» ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ηλεία. Παράλληλα, ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι θα ανασχεδιαστεί η ανακύκλωση με ενίσχυση των μικρών δήμων.

Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε σχετικά με τα δεματοποιημένα απορρίμματα στο Ποτόκι και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του χώρου;

Στόχος είναι να έχουμε ολοκληρώσει την αποκατάσταση και την απορρύπανση του χώρου το 2024. Υπάρχει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο μεγαλύτερο τμήμα, και από εκεί και μετά περιμένουμε τη μελέτη από τον δήμο του Πύργου και με μια προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος του δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα μπορέσουμε και οι τρεις φορείς από κοινού να συνεργαστούμε για να λύσουμε οριστικά αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία  νομίζω ότι προβλέπει μεταφορά προς τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά και την ταυτόχρονη αποκατάσταση του χώρου. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το ακριβές ύψος του προϋπολογισμού, όμως σε κάθε περίπτωση θέλουμε αυτό το ζήτημα να κλείσει οριστικά μέσα σε αυτή τη χρονιά.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Μονάδα Επεξεργασίαε Απορριμμάτων και τον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς;

Η μονάδα στην Τριανταφυλλιά δεν θα αργήσει να λειτουργήσει και ως Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Είναι περισσότερο νομικά τα θέματα που απαιτούνται, με αλλαγή της σύμβασης ΣΔΙΤ, που έχει μια διαδικασία, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία.  Αυτό θα διευκολύνει τους δήμους της Ηλείας ώστε να μην πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα στην Πάτρα και να τα διαχειρίζονται εδώ. Παράλληλα, θα βάλουμε μπρος ώστε να αναβαθμίσουμε τη μονάδα και να παράγει SRF (σ.σ. τα στερεά ανακτημένα καύσιμα) για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ποσότητα ταφής, άρα να απαλλαγούν και οι πολίτες από το αντίστοιχο τέλος. To SRF θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργοβόρο βιομηχανία ή σε μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης, μία εκ των οποίων θα είναι -όπως όλα δείχνουν- σε περιοχή της Πελοποννήσου. Το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΥ προχωράει κανονικά, όμως το σημαντικό είναι να αναβαθμιστεί η μονάδα για να μειωθεί η ταφή.

Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε ότι η ανακύκλωση ως εγχείρημα είχε μείνει πίσω. Υπάρχει σχεδιασμός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για να ξαναμπεί σε τροχιά βιώσιμης και μακροπρόθεσμης υλοποίησης;

Έχουμε μείνει πράγματι πίσω στην ανακύκλωση. Το αποτυπώνουν και τα νούμερα.  Για αυτό και ως κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για την ανακύκλωση, που θέλουμε να έχει εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2025. Ο τίτλος του είναι «Μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση» και περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων το οποίο θα βοηθήσει τους δήμους στην ξεχωριστή συλλογή και ειδικά τους μικρότερους δήμους, διότι υπάρχουν και μικρότεροι δήμοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν έχουν τις υποδομές σε ανθρώπινο δυναμικό, να μπορέσουν να σχεδιάσουν σωστά ολοκληρωμένα έργα, να σχεδιάσουν διαδικασίες συλλογής αποβλήτων και να τις υλοποιήσουν. Άρα, λοιπόν, στις προτάσεις για τη «Μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση» θα έχουμε σύντομα και αρωγή σε αυτούς τους δήμους.

‘Ενα σοβαρό ζήτημα είναι η διαχείριση των αστικών λυμάτων, ειδικά σε μικρούς οικισμούς. Πώς θα αντιμετωπιστεί;

Έχουμε μια θετική εξέλιξη στην αναθεώρηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι κατεβαίνει το όριο στον πληθυσμό από τους 2.000 κατοίκους στους 1.000. Άρα θα εφαρμόζεται πλέον σε ευρύτερο αριθμό περιοχών. Επομένως θα  δρολομογήσουμε μελέτες και για άλλους οικισμούς στη χώρα, ενώ οι σημερινές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων θα πρέπει να αναβαθμιστούν στο σύνολό τους για να πάμε σε τριτοβάθμια επεξεργασία νερού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος