FOLLOW US: facebook twitter

Λουκέτο έβαλαν οι γονείς στο 10ο δημοτικό Πύργου και στο Πράσινο

Ημερομηνία: 12-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα
Διαμαρτυρία χθες στην Πρωτοβάθμια ζητώντας ανάκληση της απόφασης για ένταξη παιδιών ρομά στα σχολεία τους

Λουκέτο σε δύο δημοτικά σχολεία έβαλαν χθες οι γονείς στο 10ο Πύργου και στο δημοτικό Πρασίνου, προχωρώντας σε καταλήψεις εξαιτίας των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων με το 11ο Πύργου και το δημοτικό Αγίας Φιλοθέης που φιλοξενούσαν κυρίως παιδιά ρομά. Έτσι χθες το πρωί δεν έγιναν αγιασμοί στα δύο δημοτικά και οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους έκαναν πορεία διαμαρτυρίας με προορισμό την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να ζητήσουν από την αν. Δ/ντρια να ανακαλέσει την απόφαση συγχώνευσης των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων.

Το κλίμα στα δύο αυτά σχολεία είναι τεταμένο, από νωρίς το πρωί οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και είχαν αναρτηθεί πανό κατάληψης, ενώ οι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να μην στείλουν τα παιδιά τους σχολείο και απειλούν με μαζικές μεταγραφές σε άλλες σχολικές μονάδες αν δεν ανακληθεί η απόφαση. Ωστόσο η συνάντηση των διαμαρτυρόμενων γονέων με την αν. Δ/ντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Σωτηρία Ασημακοπούλου, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα έκρυθμο,  οδήγησε σε αδιέξοδο και αναμένονται εξελίξεις.

Το όλο πρόβλημα ξεκίνησε από τον Μάιο με την κατάργηση του 11ου δημοτικού σχολείου Πύργου και του δημοτικού Αγίας Φιλοθέης. Οι μαθητές του 11ου δημοτικού από τη νέα σχολική χρόνια σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη θα φοιτήσουν στα δημοτικά σχολεία Επιταλίου, 3ο, 7ο και 5ο Πύργου, ενώ οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλοθέης, θα φοιτήσουν στο δημοτικό σχολείο Πρασίνου και στο 10ο δημοτικό σχολείο.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων  σε κοινή επιστολή διαμαρτυρίας οι γονείς των δημοτικών σχολείων 10ου Πύργου και Πρασίνου,  ζητούν να μάθουν γιατί «αν και γνώριζαν τις ‘ιδιαιτερότητες’ αυτών των μαθητών ρομά δεν τις έλαβαν υπόψη τους γνωρίζοντας ότι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης;»  Κάνουν ακόμα λόγο για παραβατικές τάσεις των συγκεκριμένων παιδιών ρομά, επισημαίνουν ότι δεν τους χωρίζει καμία προσωπική βεντέτα με τους ρομά, κι αφού καμαρώνουμε ότι έχουμε  σχολεία ένταξης και τμήματα ΖΕΝ γιατί δεν πηγαίνουν σε αυτά. Καταλήγοντας ζητούν «αναστολή της συγχώνευσης για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να συζητηθεί το καλύτερο για τους φίλους μαθητές ρομά και όχι να ψάχνουν να βρουν ‘αποθήκες’ ψυχών  για να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί».  Επίσης στην κατ ιδίαν συνάντηση με την αν. Δ/ντρια πρωτοβάθμιας επισήμαναν ακόμα και την ηλικιακή διαφορά των παιδιών ρομά, αφού κάποια εξ αυτών που θα φοιτήσουν στις ίδιες τάξεις του δημοτικού είναι έως και 16 ετών ενώ έθεσαν και υγειονομικά θέματα.

Τι δήλωσαν οι πρόεδροι των συλλόγων γονέων και η αν. Δ/ντρια Εκπαίδευσης

Χροναράκης Σπύρος – Eκπρόσωπος συλλόγου γονέων Πρασίνου

Στο δικό μας σχολείο ήρθαν 15 ρομά και τα δικά μας έμειναν πλέον 11. Η κ. Ασημακοπούλου μιλώντας σε εφημερίδα είχε δηλώσει ότι «τέλος η γκετοποιηση σχολικών μονάδων». Με αυτήν της την απόφαση δεν τελειώνει η γκετοποίηση απλά μεταφέρει το γκέτο στο Πράσινο. Τα παιδιά αυτά είναι παραβατικά, αναλβάφητα και θέλουν τμήμα ενταξης. Μέχρι να πάρουμε την απόφαση από το υπουργείο το σχολείο μας θα παραμείνει κλειστό. Αν δεν αλλάξει η απόφαση θα πάμε τα παιδιά μας σε άλλο σχολείο.

Γιαννακοπούλου Διονυσία- Πρόεδρος συλλόγου γονέων 10ου δημοτικού Πύργου

Τα σχολεία μας δεν έχουν την υποδομή να δεχτούν παιδιά ευπαθών ομάδων. Τα παιδιά τα θέλουμε αλλά δεν έχουν μοιραστεί σωστά στα σχολεία του Πύργου ή τουλάχιστον στις ζώνες που ανήκουν για να έχουμε σχολεία με τρήματα ένταξης αλλά και τμήματα ΖΕΝ. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστή η απόφαση της πρωτοβάθμιας να τα στείλει μόνο στα δικά μας τα σχολεία. Εάν δεν πάρουμε θετική απάντηση,  εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσει. Θεωρούμε ότι η πρωτοβάθμια πήρε αυθαίρετα μία απόφαση χωρίς να ελέγξει τις υποδομές του σχολείου συν το ότι είναι σε λυόμενα. Οι αίθουσες που έχουμε χωράνε ίσα ίσα τα παιδιά που έχουμε 15 παιδιά με το ζόρι χωράνε και αυτά. Το σχολείο έχει περίπου 100 παιδιά. Όλα τα παιδιά για να γραφτούν στο σχολείο πρέπει να είναι εμβολιασμένα και θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν κάνει εμβόλια και το σχολείο μας έχει παιδιά ευπαθών ομάδων.»

Σωτηρούλα Ασημακοπούλου – Αν. Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Από την πλευρά της η αν. Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Σ. Ασημακοπούλου μετά την συνάντηση με τους γονείς δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Στο Σχολείο Φιλοθέης ήταν μαθητές ΡΟΜΑ από διάφορες περιοχές του Πύργου και προτάθηκε για συγχώνευση με το 10ο. εισηγήθηκε θετικά και η Περιφερειακή Διεύθυνση και η Δημοτική Αρχή και βγήκε η απόφαση συγχώνευσης από το Μάη. Τα παιδιά όμως δεν πήγαν όλα στο 10ο καθώς δεν ήταν όλα στην ζώνη της Φιλοθέης. Στη ζώνη Φιλοθέης ήταν μικρός αριθμός μαθητών. Ήταν από την ζώνη του Πρασίνου του Σκουροχωρίου του 3ου Πύργου και κάποια από το 1ο Πύργου σύμφωνα με την δήλωση των γονέων για το που μένουν. Οι γονείς του Πρασίνου διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να δεχτούν τα παιδιά αυτά. Θεωρώ ότι είναι υπερβολικοί σε αυτά τα επιχειρήματα τους. είναι γονείς τους καταλαβαίνουμε αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Βέβαια οι γονείς έχουν το δικαίωμα εάν θεωρούν ότι το σχολείο αυτό δεν θα τους παρέχει την εκπαίδευση που θέλουν να πάνε σε ένα πολυθέσιο σχολείο, καθώς η κείμενη νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα αυτό. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Οι μαθητές που πήγαν στο συγκεκριμένο σχολείο ανήκουν σε αυτό το σχολείο. Θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να τα πάρουν. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε μεταγραφή καθώς είναι η σχολική περιφέρεια των μαθητών αυτή. Στο δημοτικό γράφονται έως 16 ετών έτσι λέει η κείμενη νομοθεσία και ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με την κατανομή που θα κάνει».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος