FOLLOW US: facebook twitter

Λουκέτα σε πανεπιστημιακά τμήματα προανήγγειλε η Κεραμέως

Ημερομηνία: 27-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60637″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Ποια είναι τα δεδομένα για τα τμήματα της Ηλείας

[/vc_column_text][vc_column_text]Στον δρόμο της «εκκαθάρισης» πανεπιστημιακών τμημάτων βαδίζει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε η αρμόδια υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, καθώς αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε «αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη», η οποία ήδη είναι υπό εξέταση σε συνεργασία με την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μίλησε λοιπόν για κλείσιμο τμημάτων που είναι ολιγομελή, σημειώνοντας παράλληλα με νόημα πως τα τμήματα είναι περίπου 460 σε όλη τη χώρα και μεταξύ τους υπάρχουν αλληλοκαλύψεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο σχετικό ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση «περιλαμβάνεται και ρύθμιση για ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές», μια ενέργεια που ουσιαστικά οδηγεί σε διάλυση των φοιτητικών παρατάξεων και σε αποδυνάμωση του φοιτητικού κινήματος.

Μίλησε επίσης για επαναφορά των Συμβούλων Ιδρύματος, αλλά και για «μεγαλύτερη απελευθέρωση της σύμπραξης των Πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς», που μια προφανή προσπάθεια να μειωθεί η δημόσια χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Οργισμένη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με σχετική του ανακοίνωση, έκανε λόγο για «κυνική παραδοχή Κεραμέως για λουκέτο σε πανεπιστημιακά τμήματα», τονίζοντας ότι «παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως επέστρεψε σήμερα για να επιβεβαιώσει πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον τρόπο αυτό «θα υποστηριχθούν οι σχεδιασμοί των ιδιοκτητών κολεγίων, δηλαδή των πολιτικών φίλων και χρηματοδοτών της ΝΔ, και θα υποχρεωθούν οι γονείς να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια».

Τα δεδομένα για Μουσειολογία και Γεωπονία

Οι πιθανότητες για τα δύο ΑΕΙ της Ηλείας δεν είναι με το μέρος μας, αφού εκτιμάται ότι με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ελλοχεύει κίνδυνος αυτοδίκαιης κατάργησης. Για τη Μουσειολογία, η στάση του υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Πατρών μέχρι τώρα δεν προϊδεάζουν για συνέχιση λειτουργίας του τμήματος. Ωστόσο, η αναφορά της Κεραμέως σε τμήματα με «αλληλοκαλύψεις» ίσως αφήνει ένα μικρό «παράθυρο», δεδομένου ότι το τμήμα Μουσειολογίας είναι το μοναδικό πανελλαδικά με τέτοιο αντικείμενο σπουδών. Για τη Γεωπονία, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια από το Πανεπιστήμιο, ωστόσο πάντα υπάρχει ανησυχία για σενάρια συυγχώνευσης με κάποιο από τα τμήματα που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία. Η Αξιολόγησης της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του επόμενου μήνα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot