FOLLOW US: facebook twitter

Λίνα Γιαννοπούλου: «Η Αμαλιάδα πόλη του ντοκιμαντέρ» – Ξεκινά σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ημερομηνία: 24-01-2020 | Συντάκτης:

Ξεκινά σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Αμαλιάδα, το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 26 Ιανουαρίου. Η Λίνα Γιαννοπούλου που επιμελείται τη διοργάνωσή του στην Αμαλιάδα μίλησε στην «Πρωινή» για την προσπάθεια να γίνει η Αμαλιάδα Πόλη του ντοκιμαντέρ.

«Πριν έξι χρόνια όταν πρωταρχίσαμε να φιλοξενούμε μέρος του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, είχαμε βλέψεις ότι θα μεγαλώσει και θα το αγκαλιάσει το κοινό της περιοχής και επιβεβαιωθήκαμε. Με την στήριξη του Δήμου Ήλιδας και της οργανωτικής ομάδας των εθελοντών του Φεστιβάλ Ευρυδίκης Γεωργοπούλου, Νικολέτας Τζώρτζη και Χριστίνας Παπασπυροπούλου, καθώς και των χορηγών μας που αμέριστα συμπαραστέκονται στην προσπάθειά μας, προσπαθούμε να κάνουμε την Αμαλιάδα Πόλη του ντοκιμαντέρ και να την βάλουμε στον παγκόσμιο χάρτη των πόλεων που διοργανώνουν Φεστιβάλ. Γίνεται σε μια περίοδο που δεν είναι τουριστική και συμβάλλει στην ανάπτυξη και αναγνωρισιμότητα της πόλης, που αν και μικρή φιλοξενεί πολύ σημαντικά events. Κι εγώ επίσης είμαι εθελόντρια και το φεστιβάλ είναι προϊόν εθελοντικής εργασίας της οργανωτικής επιτροπής, της καλλιτεχνικής δ/ντριας Τζίνας Πετροπούλου και της καλλιτεχνικής συμβούλου ΚλεώνηςΦλέσσα».

https://politis.com.cy/wp-content/uploads/2019/10/%CE%A6%CE%A9%CE%A4%CE%9F-4.jpg

Σεμινάριο animation το Σάββατο από τον Ιταλό κινηματογραφιστή Thomas Künstler που κάνει ταινίες για τον Βαμβακάρη

Ο 27χρονος Ιταλός κινηματογραφιστής ThomasKünstler, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει τα βλέμματα και τον σεβασμό των ρεμπετών, αλλά και της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας, μιας και επελέγη για την φετινή Berlinale-talentsως ταλέντο στο animation, παραβρίσκεται στην Αμαλιάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Έρχεται εθελοντικάκάθε χρόνο από την αρχή του φεστιβάλ και θα παραδώσει θεωρητικό σεμινάριο σχετικά με τη τέχνη του stopmotion (τεχνικές animation με φιγούρες από πλαστελίνη) και το ρεμπέτικο τραγούδι, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου από τις 16.00 έως τις 18.00 στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας. Εκεί θα παρουσιαστούν δύο έργα του το “Ρεμπέτικο” και το “Δεν λες κουβέντα”.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο linayannopoulou@gmail.com

Γεννημένος στη Ρώμη αλλά με ένα μάλλον δαιδαλώδες οικογενειακό δέντρο τα κλαδιά του οποίου φτάνουν από την Ιταλία και την Αυστρία μέχρι την Πολωνία και τη Σλοβενία, ο Θωμάς, όπως τον αποκαλούν πια, δεν θα ερχόταν ποτέ πιθανότατα σε επαφή με τη ρεμπέτικη μουσική αν δεν σπούδαζε κινηματογραφική παραγωγή στο FarnhamUniversityfortheCreativeArts της Μεγάλης Βρετανίας όπου γνωρίστηκε και «κόλλησε» με αρκετούς Έλληνες. Όπως λέει, εξάλλου, στο iefimerida, η πρώτη φορά που άκουσε ρεμπέτικο κομμάτι το 2011 ήταν… ακούσια. Ψάχνοντας την ιστορία της γνωστής διασκευής της Μισιρλούς για την ταινία PulpFiction του QuentinTarantino από τον DickDale οι «διάδρομοι» του διαδικτύου τον οδήγησαν στο πρωτότυπο του Δημήτρη Πατρινού.

Η πρώτη αυτή γνωριμία, ωστόσο, δεν έμελλε να είναι η καταλυτική. Η πρωτότυπη εκτέλεση της Μισιρλούς ναι μεν τον εντυπωσιάζει, μένει όμως ξεχασμένη σε κάποιον φάκελο του υπολογιστή του. Δύο χρόνια αργότερα, κάνοντας ήδη παρέα με Έλληνες και ενώ έχει αρχίσει να μαθαίνει τις πρώτες ελληνικές λέξεις γύρω από τραπέζια με τσίπουρο -ξεκινώντας φυσικά από το «μαλάκα»-, μυείται στο ρεμπέτικο και παρασύρεται από την περιθωριακή γοητεία του. «Το μινόρε της αυγής» είναι ένα από τα πρώτα ρεμπέτικα που θυμάται και το περιγράφει ως «έρωτα με την πρώτη ακρόαση».

Το 2015 πια η σχέση του με τη μουσική που κυνηγήθηκε και λογοκρίθηκε με λύσσα στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας έχει καλλιεργηθεί. Ο Θωμάς έχει μάθει τα πάντα για τον μέγα Βαμβακάρη καθώς η σχεδόν μυθική υπόσταση που έχει αποκτήσει και η γεμάτη περιπέτειες ζωή του τον συνεπαίρνουν. Έχοντας στο μεταξύ μετακομίσει στην Αθήνα, τριγυρνάει σε στέκια στα οποία νέοι -κατά το πλείστον- μουσικοί «πατούν» στις νότες του Μάρκου, του Δελιά, του Παγιουμιτζή, του Μπάτη, του Κερομύτη, του Τσιτσάνη, του Μπαγιαντέρα, του Παπαϊωάννου και των άλλων μουσικών προγόνων τους.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Εν είδει προσκυνήματος, ταξιδεύει στη Σύρα, τη γενέτειρα του Μάρκου, βαδίζει στα χνάρια του και ύστερα δημιουργεί δύο stopmotion ταινίες μικρού μήκους με άξονα τη μουσική των παρανόμων και κεντρική φιγούρα τον Βαμβακάρη φτιαγμένο από πηλό! Η πρώτη με τίτλο «Ρεμπέτικο» (Rebetiko) γίνεται γρήγορα viral φτάνοντας τις 100.000 προβολές και λίγο αργότερα ακολουθεί η δεύτερη με τίτλο «Δεν λες κουβέντα» (Denleskouventa), με την οποία μάλιστα συμμετείχε στο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros.

Επόμενος στόχος του 27χρονου κινηματογραφιστή η ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλου μήκους stopmotion ταινίας του με τον τίτλο «Μάρκος» και πρωταγωνιστή φυσικά τον Συριανό μουσικό που έβγαλε το ρεμπέτικο από τα υπόγεια.

(με στοιχεία από το iefimerida.gr)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot